Október elején nem tudunk betelni a jobbnál jobb eseményekkel. Mi nagyon szeretjük ezt az időszakot, hiszen október 5. és 8. között kedvenc visszatérő programjaink között tudhatjuk a Szemrevaló Filmfesztivált, a Budapest Design Weeket, az UH Festet és a kávé napját is. Ekkor van a Magyar Jazz Napja, mely 8-10 órás koncertekkel és évente 60-80 fellépővel szórakoztat. Országosan jön a Főzdekocsmák Éjszakája is, melyet a frissen csapolt sör élményének és a kocsmagasztronómiának szentelhettek. Azt pedig még nem is említettük, hogy milyen koncertek, vásárok és gasztroprogramok lesznek a hétvégén. Nézzetek szét a listában, ugyanis aki lemarad, az kimarad!

Október 5., csütörtök

Szemrevaló Filmfesztivál

Idén 12. alkalommal rendezi meg a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet a Szemrevaló Filmfesztivált, a német nyelvű filmek szemléjét Magyarország-szerte. A programban ismét két kiváló alkotás szerepel, melyek hármas, németosztráksvájci koprodukcióban készültek: a Sisi és én, valamint az Alma és Oskar. A filmek középpontjában egy-egy lenyűgöző nőalak, Erzsébet császárné és Alma Mahler áll. Emellett számos további film készült németsvájci vagy németosztrák koprodukcióban is. 

Az október 5. és 15. között zajló fesztiválon négy kategóriában láthatunk filmeket, melyek a Közösségi konfliktusok, a Kívülállók és különcök, a Vonzások és választások, az Alternatív életformák címeket viselik. A vetítések mellett beszélgetéssel, közönségtalálkozóval is készülnek a szervezők.

További infók

VAGY SEHOL: Enyedi Ildikó, Kiss Llászló és a Kiss+4 zenekar estje

Október 5-én 20 órától Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Kiss Llászló, az Európa Kiadó és az URH zenekarok alapító tagja, exbasszusgitárosa és mostani zenekara, a Kiss+4 zenekar látható a VAGY SEHOL klubban, a Mixát Stage-en. Kiss Llászló a Kiss+4 zenekarral idén tavasszal indította el, VAGY SEHOL címmel, zenei klubsorozatát, melyen minden alkalommal más és más meghívott vendégművésszel lépnek színpadra.

További infók 

Budapest Design Week

A 2023-ban 20. évébe lépő Budapest Design Week a legátfogóbb, legtöbb programot magában foglaló, a fővároson messze túlmutató kreatívipari eseménysorozat, mely egyben a dizájnszakma éves hazai seregszemléje is.

Az idén jubileumát ünneplő, október 5–15. között megrendezésre kerülő fesztivál keretén belül bemutatják az azóta ikonikussá vált magyar alkotásokat, tervezőiket és a hazai stúdiókat, megszólítják a kreatívipar véleményformálóit, a múltidézés mellett képet adva a dizájn sokszínű jövőjéről is. Részt vehetünk különböző workshopokon, sétán, kerekasztal-beszélgetéseken, és az elmúlt 20 év legsikeresebb Nyitott Stúdióiba is bepillanthatunk. A Néprajzi Múzeumban kamarakiállítás lesz látható, és a Magyar Formatervezési Díj, valamint a Design Management Díj idei elismertjeinek kiállítását is megtekinthetjük.

További infók 

Mansur Brown (UK), SunMa lemezbemutató

A Dél-Londonban, Brixtonban született Mansur Brown a csodagyerek definíciója: klasszikusan képzett gitáros, akinek zenéjében egyensúlyban van a virtuóz precizitás és az érzelmek tág terű kifejezése. Mansur sajátos kompozíciós technikájában számos zenei világ ötvöződik (ahogyan jó hívószó is bőven van a zenéjére: nu jazz, deep funk, instrumentális hiphop stb.): flamenco inspirálta jazzes, funkos, szellős gitározás olyan sajátos produceri megoldásokkal, amelyekben ott van a korai 2000-es évek forradalmi R&B-je – a Timbaland-féle törtritmusos pattogással –, az elmúlt években divatos afrobeatses csavarok és a Burial-féle melankolikus, nagyvárosi dubstepes hangpaletta.

Október 5-én Mansur Brown mellett a SunMa is érkezik a Magyar Zene Házába. Koroknay Andrásnak, az ország egyik leginnovatívabb zenei producerének az új albumanyagát hallhatjuk, amelyet ezen az estén mutat be először közönség előtt.

További infók 

Október 6., péntek

MOME Fashion Show

A nemzetközi divatiskolák jól bevált gyakorlatához hasonlóan október 6-án újra megrendezik a MOME Fashion Show-t, Kele Ildikó és Tomcsányi Dóri szakmai vezetésével.

MOME Divat- és textiltervezés szak eseményén évről évre bemutatkoznak a legfrissebb tehetségek: a kifutón és a kísérő kiállításon alap- és mesterszakos hallgatók munkái is láthatók lesznek. A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson az egyetem divat- és textiltervező hallgatói számára, hogy ezáltal egy szélesebb közönség is megismerhesse a jövő tervezőgenerációját.

További infók

Duna Művészegyüttes: Apák és fiak – táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán

Hagyományos kultúránkban a szellemi javak átörökítése természetes folyamatként volt jelen. A falusi szokások, táncmulatságok nemcsak egyfajta szórakozási formaként funkcionáltak, hanem alkalmat adtak arra is, hogy az idősebb generáció nevelői hatást gyakorolhasson az új nemzedékre. Hagyományosan apáról fiúra szállt tovább a tudás, de a generációs folyamatokat tekintve korszakok között is átíveltek szellemi értékeink. A hagyományt ugyan a falusi közösség gyakorolta, de az átadásnak és az átvételnek mégis megvoltak a kimagasló mesterei. Mai értelemben a kreatív alkotók voltak ők, akik tehetségük, művészi érzékük által formálták a nép művészetét.

A Duna Művészegyüttes új bemutatója az apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül hagyományról, az átörökítésről és az átvételéről kíván szólni. Az előadást a premiert követően október 6-án láthatjuk újra, a tervek szerint ez egy sorozat kezdete lesz, melyben tisztelegni kívánnak a kiemelkedő munkát végző néptáncgyűjtőink előtt. (x)

További infók 

Egy az egybe... csak maga – Lovasi

Lovasi András egy szál gitáros műsorán, amiben akusztikus gitárral válogat 35 éves dalszerzői munkáiból, október 6-án vehetünk részt, a Gödörben. Az esten a szólólemezek dalai mellett Kiscsillag-, valamint Kispál és a Borz-számok is megszólalnak. Gyakran ezen a műsoron kerülnek bemutatásra először az újabb dalok, ez egyben kuriózum és teszt, hogy hogyan működnek színpadon.

További infók 

UH Fest

Idén is Budapestre érkezik az UH Fest, egyike azon ritka magyarországi eseményeknek, melyeket a kalandvágy vezérel: új utakat, kifejezésmódokat kereső zenészek és a felfedezésekre, a meglepetésekre nyitott közönség találkozhat október 2. és 8. között 5 fővárosi helyszínen: a Turbinában, a Gólyában, a Három Hollóban, a Trafóban és a Francia Intézetben. 

Az előző évekhez hasonlóan változatos line-upra számíthatunk, a szervezők célja ugyanis a szorosan vett műfaji határok átlépése, eltérő stílusú és hangvételű előadók egymás mellé állítása és így egy párbeszéd elindítása a zenéről. A fellépők között köszönthetjük például a Clíona Ní Laoi és Michelle Doyle ír noise duóját, a Dreamgirlst, a francia Alto Fuero duót vagy a francia NZE NZE triót és még sok más hazai és nemzetközi zenészt.
 
További infók 

Október 7., szombat

Nagy szőnyegvásár a Fabrikában

Október 7-én nagy szőnyegvásáron vehetünk részt a Fabrikában, ahol a sok újdonság és kedvezmény mellett pezsgő is lesz. Az eseményre ellátogat Lovrity Anna Katalin, a Rugs by Annakatalin alapítója, aki még soha nem látott, egyedi, kézzel készített, síkszövött gyapjúszőnyegekkel kápráztat el minket. Révész Eszter textilművész, a Dreaming Threads alapítója, puha és izgalmas lakástextilekkel, nagy méretű gyapjúszőnyegekkel és egyedi párnákkal készül, és bemutatkozik Balogh Erika bútorfestő is, aki a stúdió galériáján vár bennünket.

További infók 

2 Years of Rakéta – Flashday

2 éve vették be a Rakéta Stúdiót a tetoválók, és ezt megünnepelvén október 7-én egy tetkós Flashdayt szerveznek, ahol majdnem mindenki fog tetoválni, de új mintákkal mindenesetre az összes tag készül majd. A permanens testfestés mellett lesz merch meg étel-ital, zenebona, tombola.

További infók 

Főzdekocsmák Éjszakája

Főzdekocsmák Éjszakája egy este, amikor minden a taproomokról, azaz a sörfőzdék mellett működő vendéglátóhelyekről, a frissen csapolt sör élményéről és a kocsmagasztronómiáról szól. Október 7-én ebben lehet részünk az ország különböző pontjain. Budapesten és környékén az Etyeki Sörmanufaktúra, a HopTop Brewery, a Horizont Brewing, a Hübris és a Monyo főzdéi várnak bennünket.

További infók

Madách Zsibi x Moto Pizza

Ha kipróbálnánk magunkat kofaként, vagy csak egy jó hangulatú vásározásra vágyunk, október 7-én a TELEP előtt a helyünk! A Moto eközben szorgosan süti a pizzákat, hogy a nézelődés vagy az árusítás közben senki hasa ne maradjon üresen.

További infók 

Thylacine (FR), vendég: OIEE

A thylacine a tasmán farkas tudományos neve, amely faj 70 éve halt ki. Ez egy értékes szó, amit William Rezé megszelídített, hogy megtestesítse progresszív elektronikáját. A szabadságvágya mindig is arra késztette, hogy új zenei távlatokat keressen.

Minden egyes szám egyedi ízzel van átitatva, és felfedi a művész ihletforrásának széles skáláját: az ismétlődő zenei úttörőktől – mint például Steve Reich vagy Philip Glass – John Zorn jazzkísérletezéséig és a Massive Attack triphopjáig. Thylacine zenéje Paul Kalkbrenner ütemes és melankolikus technóját ötvözi a Moderat vagy a Four Tet légies dallamaival. De Thylacine zenei törekvései mind merész projektek, amelyek többet feszegetnek, mint puszta zenei határokat. Október 7-én őt hallhatjuk az A38 színpadán, a vendég pedig a hazai frontról az OIEE lesz.

További infók 

Október 8., vasárnap

A kávé napja

Magyarországon 11. alkalommal ünnepelhetjük a kávé napját, vagyis idén október 8-án, vasárnap 11 és 18 óra között újra a kávé illata tölti meg az Akváriumot. Számos programmal, kiállítói standokkal, Kávé Napja Brew Blend versennyel várnak ezen a napon minden kávékedvelőt, ínyencet és érdeklődőt. A kiállítás és a programok után kávébulira számíthatunk a bordó függöny mögött: este 20 óráig a Samurai Speakeasy Partyn vehetünk részt.

További infók 

Magyar Jazz Napja

Magyar Jazz Szövetség által szervezett, immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő ünnepi koncertsorozat ezúttal is beköltözik a Magyar Zene Házába. A Magyar Jazz Napja célja eljuttatni a műfaj legsikeresebb, legjobb hazai és nemzetközi előadóit, szólistáit a szélesebb közönség elé, bemutatkozni a fesztiválok többezres nézőserege előtt, szemben a klubkoncertek sajátos, a műfajra jellemző, az előadó és a közönség közötti kapcsolatra épülő előadásmódjával.

8-10 órás koncert, évente 60-80 fellépővel, az egyik legnagyobb hazai eseménye a műfajnak. A Zene Háza programsorát a Symbiosis 5 koncertje nyitja, egy díjátadót követően a Mozes & Kaltenecker duó zenél, majd a Fusio Group lép a Zene Háza Koncertterem színpadára. 17:45-től már a Geröly Space Sextet koncertezik, hogy utána ismét díjátadó következzen. A Szőke Nikoletta Jazzplosion fellépése után a 60 éves jubileumát ünneplő Studio 11 zárja a 15. Magyar Jazz Napját.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék