Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Mit nézzünk meg októberben? – 6+1 színházi újdonság

Bár már szeptemberben beindult az új színházi évad, a java csak most következik! Ebben a hónapban tényleg csak kapkodjuk a fejünket és főleg a jegyeket, hiszen az Örkényben és a Katonában is két új bemutatót időzítettek októberre, de a Pesti Színházban és a Radnótiban is lesznek újdonságok. Kedvenc rendezőink nyúlnak nem klasszikus módon klasszikusokhoz, mint például Bodó Viktor és Székely Kriszta, Alföldi Róbert pedig egy horvát drámaírónő díjnyertes darabját állította a Radnóti színpadára. Adunk arra is tippet, hogy hol nézelődjetek, ha egy előadás (improvizált) próbafolyamatára vagytok kíváncsiak!

Ingmar Bergman: Suttogások és sikolyok – Örkény Színház

Az Örkény Színházban már többször találkozhattunk a svéd filmrendező, Ingmar Bergman műveinek színházi feldolgozásával, kicsit több mint egy éve mutatták be például a Jelenetek a bábuk életéből című előadást Ördög Tamás rendezésében.

Idén októberben szintén Ördög rendezésében láthatjuk a Suttogások és sikolyok bemutatóját a Stúdió színpadán Kiss-Végh Emőke, Csákányi Eszter, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Terhes Sándor, Csuja Imre, Vajda Milán szereplésével. A történet esszenciája árulkodó: három nő várja, hogy a negyedik meghaljon.

 • Mikor? október 5-től
 • Hol? Örkény Színház
 • Jegyek

Shakespeare: Lidércek, Shaxpeare, Delírium – Örkény Színház

Elfogultságnak tűnhet, hiszen múlt havi ajánlónkban is szerepelt friss Bodó Viktor-rendezés, de az októberi Lidércek, Shaxpeare, Delíriumot nem lehet kihagyni a sorból. A rendező ismerős terepre tér vissza: láthattuk már több előadását az Örkény színpadán, a nagy sikerű Kertész utcai Shaxpeare-mosót pedig szintén Závada Péterrel közösen dolgozták át, ahogy most az LSD-t is. Kíváncsian várjuk, hogy mi lett a klasszikus Szentivánéji álomból a két alkotó keze alatt, de azt sejtjük, hogy egy óriási színházi tripre számíthatunk. 

 • Mikor? október 6-tól
 • Hol? Örkény Színház
 • Jegyek 

Hanoch Levin: Krum – Pesti Színház

A Pesti Színház az izraeli drámairodalom legkiemelkedőbb szerzőjétől, Hanoch Levintől mutat be előadást, Valló Péter rendezésében. A Krum a fiatal generáció kiúttalanságáról, a szerelemről, a magányról, az élet élhetetlenségéről és a be nem teljesített vágyakról szól – egy tragikomédia, amelyben magunkra ismerhetünk. A főszerepben Wunderlich Józsefet láthatjuk, az előadást pedig október 7-étől nézhetjük meg a Pesti Színházban.

 • Mikor? október 7-től
 • Hol? Pesti Színház
 • Jegyek 

Madách Imre: Embtrag – Katona József Színház

Székely Kriszta munkásságát is izgalommal követjük, úgyhogy legújabb rendezésére, az Embtragra nagyon kíváncsiak vagyunk. Madách klasszikusának feldolgozásakor az volt az alkotók célja, hogy ne csupán a nemzeti drámánk nyelvi és szerkezeti bravúrjai előtt hajtsanak fejet, hanem megengedjék maguknak és a nézőknek, hogy segítségével asszociáljanak, mellérendeljenek, felnagyítsanak részeket, problémákat.

 • Mikor? október 8-tól
 • Hol? Katona József Színház
 • Jegyek 

Tom Schulman: Holt költők társasága – Átrium Színház

„Ó, kapitány, kapitányom!” – mind ismerjük a híres idézetet, mely a világsikerű Holt költők társaságában hangzik el. Az 1989-es, Oscar-díjas filmklasszikus írója, Tom Schulman maga készítette el forgatókönyvének színpadi változatát, melyet októberben az Átriumban is bemutatnak.

Az előadást Vidovszky György, az ifjúsági drámák avatott szakembere rendezte, és attól függetlenül, hogy a történet 1959-ben játszódik, korunk oktatási rendszerének alapvető kérdéseit teszi fel: mi egy pedagógus feladata, mennyiben kell megfelelnie a konvencióknak? Hogyan válhat szabad gondolkodóvá egy diák?

 • Mikor? október 14-től
 • Hol? Átrium Színház
 • Jegyek

Tena Štivičić: 3tél – Radnóti Színház

Az idei évad a Radnótiban egy Magyarországon először látható előadással indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című, díjnyertes darabjával, Alföldi Róbert rendezésében.

Štivičić műve igazi kelet-közép-európai történet, amely egy zágrábi arisztokrata ház falainak emlékeit tárja fel, négy generáció kihívásait változó történelmi korszakok és életkörülmények között, miközben újból és újból felmerül a dilemma: menni vagy maradni?

 • Mikor? október 21-től
 • Hol? Radnóti Színház
 • Jegyek

+1 Színházrendezők viadala – Momentán Társulat

Ha nemcsak a kész előadásokra vagytok kíváncsiak, de érdekel titeket a próbafolyamat is, akkor érdemes csekkolni a Színházrendezők viadalát.

Persze mivel a Momentán Társulatról van szó, ne valós rendezésekre számítsatok, hanem olyanokra, amelyek adott esetben, adott körülmények között akár meg is valósulhatnának. Például tragikus királydrámák, vérbő vígjátékok, gimnáziumi kötelezők és posztmodern abszurdok – sosemvolt, mégis olyannyira ismerős színdarabok Shakespeare, Csehov, Beckett vagy épp Spiró György stílusában. Az pedig, hogy végül melyik improvizált színdarab valósul meg, a közönség szavazatain múlik!

 • Mikor? október 29.
 • Hol? 1066 Budapest, Ó utca 4.
 • Jegyek
 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Kultúra

NYOMIK – még mindig premier előtt

Surányi Judit Nyomik című filmje 2025 körül fog mozikba kerülni, de szerencsére nem kell addig várnunk, ha meg akarjuk nézni: március 9-én egy laza bulival egybekötve lesz a vetítése a Premier Kultcaféban.

Neked ajánlott

A