Szponzorált / shopping

szerkesztés

Sárkánytánc, szecsuáni opera és jiaozi – Ünnepeld a holdújévet a pesti kínai negyedben!

Szerzők

  • Támogatott szerkesztőségi tartalom

2023. 01. 10. 12:05

Habár már jó eséllyel a karácsonyfának és az utolsó csepp pezsgőnek is hűlt helye, az ünneplésnek még nincs vége. Január 22-én éjszaka egy újabb jeles esemény elé nézünk: a kínai hagyományok szerint átlépünk a Nyúl évébe. A holdújév vagy tavaszünnep az ázsiai kultúrák kiemelkedő ünnepe, melyről az érintett közösségek a világ minden pontján megemlékeznek. Nem lesz ez másként Budapesten sem: január 28-29-én újévi vásárba (ezzel együtt pedig kulturális programokba) kapcsolódhatunk be a budapesti kínai negyedben, a Monori Centerben.

Kínai holdújév és újévi vásár

Három év kihagyás után, a magyarországi kínai közösség újra kulturális programokkal köszönti a kínai újévet, vagyis azt, hogy január 22-én éjszaka elbúcsúzunk a Tigris évétől, és belépünk a Nyúléba. Ebben az időszakban a keleti kultúrában újévi vásárokat szokás tartani, amik a kínai közösségek számára akkora jelentőséggel bírnak, mint a karácsonyi vásárok a nyugati kultúrákban. Azt pedig, hogy pontosan mi is történik ilyenkor, mi magunk is megnézhetjük, ha január 28-29-én ellátogatunk a budapesti kínai negyedbe (Chinatown Budapest).

Wan Hao Étterem - a kültéri programok helyszíne

Fotó: Pin Dong Fang

A régen templomok környékén tartott kínai újévi vásárok eredetileg vallási összejöveteleknek számítottak. Lassacskán aztán folklór előadások és vásári hangulat társult hozzájuk, ezzel együtt pedig egyre népszerűbb eseménnyé váltak a társadalom szélesebb rétegei számára is. Ma a vásári hagyomány a nemzeti örökség részét képezi. Budapesten pedig először kóstolhatunk bele ebbe az örökségbe: a jeles alkalomra Kőbánya kínai negyede díszbe öltözik, és két napon át ingyenes kültéri- és beltéri programokkal és tradicionális ételekkel ünnepel. 

Fotó: Pin Dong Fang

Újévi vásári programok

Csak hogy egy kis ízelítőt adjunk a programokból: a Wan Hao Étterem előtti téren oroszlán- és sárkánytáncot és kínai népviseletes felvonulást láthatunk. A fedett Kínai Kulturális Központban pedig kínai hangszeres és táncos fellépéseket követhetünk végig, de megnézhetjük a híres szecsuáni (maszkváltós) operát is.

Fotó: Pin Dong Fang

Fotó: Pin Dong Fang

Felpróbálhatjuk továbbá a tradicionális kínai viseletet, a hanfut, részt vehetünk teaszertartáson, vagy felaggathatjuk kívánságainkat az áldásfára. Megtapasztalhatjuk (szintén ingyenesen), milyen a hagyományos kínai orvoslás szerinti kivizsgálás, elmerülhetünk a kínai kalligráfia és a kínai festészet rejtelmeiben, a gyerekek pedig interaktív játékokba kapcsolódhatnak be (például papírkivágás, csináld magad sárkány, operamaszk rajzolása vagy kínai csomókötés).

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Fotó: Pin Dong Fang

Jellegzetes ételeket kóstolhatunk, mint a jiaozi, jianbing, lamian és tavaszi tekercs, de mellettük kaphatóak lesznek kifejezetten a vásárra készült ünnepi ételek is, mint szezámos golyók, Pekingi kacsatekercsek és tangyuan (rizssütemény). A kóstoláson túl pedig akár bekapcsolódhatunk az alkotási folyamatba is, és megtanulhatunk jiaozit (vagyis kínai töltött tésztabatyut) készíteni. 

A kultúrát pedig „elvitelre” is kérhetjük: az esemény egyik főtámogatója, a Pin Dong Fang jóvoltából kézzel készített és DIY dekorációs elemeket vásárolhatunk.

Fotó: Pin Dong Fang

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Pin Dong Fang

Pindongfang.com egy kínai ajándékokat forgalmazó webshop, ahol bambusz teaszűrőtől kezdve nyelvdobon át plüss nyúlig sokféle tárgyat beszerezhetünk. Ázsiai témájú termékeik a kínai, japán és dél-koreai tradicionális és popkultúrák elemeit vegyítik, a központjuk pedig a budapesti kínai negyedben található (de a világ minden pontjára szállítanak).

Festive CNY decorations

Fotó: Pindongfang.com

Részletek

Hasonló tartalmak

Admin mode