Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő Hírek

Új tanösvényt adtak át Óbudán egy újdonsült védett területen

Hét állomásból álló természetismereti tanösvény készült el az Óbudai-szigeten.

A tanösvény ártéri erdeje 2022. január 1-én került védelem alá, ettől az időszaktól kezdve az értékes Duna menti élőhely helyi jelentőségű természetvédelmi területként biztosítja az itteni gazdag növény- és állatvilág hosszú távú megőrzését.

Budapest Főváros Önkormányzata Környezetvédelmi Alapjának finanszírozásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által megvalósított fejlesztés méltó új tagja az elmúlt 12 évben kihelyezett tanösvényhálózatnak. A szigeten úgynevezett táblablokkos kialakítás valósult meg, amelynek segítségével minden korosztály számára biztosított az ismeretszerzés élménye.

A legkisebbek festményeken ismerhetik meg a sziget leglátványosabb természeti értékeit, az olvasni tudó korosztály kérdezz-felelek stílusban olvashat egy-egy fontos természetvédelmi definícióról vagy egyéb – a szigettel összefüggő – kérdésről.

A felnőttek szöveges-fotós nagytáblákon olvashatják az ismeretanyagot, amelyen egyúttal egy térképvázlat is elhelyezésre került a teljes útvonalról, valamint az állomáshelyek elhelyezkedéséről. 

Az útvonalat végigjáró kiránduló megismerheti a sziget legfontosabb jellemzőit, a növénytani és az állattani értékeket, a látogatással összefüggő íratlan szabályokat, az élőhelyre ható veszélyeztető tényezőket, valamint az ártéri erdők jelentőségét és a fővárosi ártéri élőhelyfragmentumok elhelyezkedését is.

Az útvonalat végigjáró kiránduló megismerheti a sziget legfontosabb jellemzőit, a növénytani és az állattani értékeket, a látogatással összefüggő íratlan szabályokat, az élőhelyre ható veszélyeztető tényezőket, valamint az ártéri erdők jelentőségét és a fővárosi ártéri élőhelyfragmentumok elhelyezkedését is.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával, főleg szűz terepen, nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Neked ajánlott

A