A szeptember 21. és 24. közötti pár nap elég erősnek ígérkezik, és csak kapkodjátok majd a fejeteket, hogy melyik programról ne maradjatok le semmiképpen sem. Újra jön például az izgalmas Brain Bar századunk legégetőbb kérdéseivel, pénteken pedig egész éjjel lehet majd mozizni egyetlen karszalaggal a Corvin moziban. Ha ez nem lenne elég (és miért lenne elég?), akkor a Budapest 150 című, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként, FLASZTER címmel rendezik meg az 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálét. A hétvégén a World Press Photo is beköltözik a szokásos helyére, a Nemzeti Múzeumba, ami minden évben kötelező program. A klasszikus művészet kedvelői pedig itthon először találkozhatnak Renoir műveivel.

Szeptember 21., csütörtök

Brain Bar

Hová tartanak a kapcsolataink, és tényleg magányosabbak vagyunk-e, mint valaha? Van-e még bármi értelme spórolni vagy egyáltalán foglalkozni a pénzzel? Elbutulásra vagyunk-e kárhoztatva a mesterséges intelligencia uralma alatt?

2023-as Brain Bar ismét századunk legégetőbb kérdéseit állítja színpadra szeptember 21-én és 22-én. A fesztivál mottója „A fejedben dől el”, vagyis ebből kiindulva vizsgálja azokat a problémákat, amelyeket a klímaváltozás, a körülöttünk dúló háborúk, a gazdasági válság és az elképesztően gyors technológiai változások jelentenek számunkra.

További infók 

Nick Cave 66: This Much I Know to Be True

Szeptember 21-én, Nick Cave 66. születésnapjának előestéjén egy különleges koncertfilmmel tiszteleghetünk a művész előtt a Bem moziban.

Andrew Dominik rendezése, a This Much I Know to Be True igazán különleges filmélmény, melyben Nick Cave és Warren Ellis különleges munkakapcsolatát is megismerhetjük, miközben egy bensőséges koncert részesei lehetünk.

További infók 

Duna Művészegyüttes: Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán

Hagyományos kultúránkban a szellemi javak átörökítése természetes folyamatként volt jelen. A falusi szokások, táncmulatságok nemcsak egyfajta szórakozási formaként funkcionáltak, hanem alkalmat adtak arra is, hogy az idősebb generáció nevelői hatást gyakorolhasson az új nemzedékre. Hagyományosan apáról fiúra szállt tovább a tudás, de a generációs folyamatokat tekintve korszakok között is átíveltek szellemi értékeink. A hagyományt ugyan a falusi közösség gyakorolta, de az átadásnak és az átvételnek mégis megvoltak kimagasló mesterei. Mai értelemben a kreatív alkotók voltak ők, akik tehetségük, művészi érzékük által formálták a nép művészetét.

A Duna Művészegyüttes új bemutatója az apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül a hagyományról, az átörökítésről és az átvételéről kíván szólni. Az előadás, melynek premierjét szeptember 21-én láthatjuk, a tervek szerint egy sorozat kezdőállomása, melyben tisztelegni kívánnak a kiemelkedő munkát végző néptáncgyűjtőink előtt. (x)

Szeptember 22., péntek

World Press Photo

Szeptember 22. és november 5. között rendezik meg a 2023-as World Press Photo tárlatot, ahol az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit láthatjuk. A győzteseket egy független zsűri választotta ki több mint hatvanezer (3752 fotós által beküldött) fénykép közül.

A fotók nem egyszerűen csak számot adnak a meghatározó globális eseményekről, hanem az általuk kiváltott élethelyzeteket és emberi történeteket helyezik a középpontba. Jellegéből adódóan a kiállítás rengeteg különböző témát érint, a környezetvédelemtől kezdve a kiélezett politikai ellentétekig.

További infók

S/ALON Budapest lakástrend-kiállítás
 
A szeptember 22. és 24. között ötödik alkalommal megrendezésre kerülő S/ALON Budapest az ország legnagyobb dizájn-lakberendezési eseménye, amely száz berendezett helyiséggel várja az építkezés és a felújítás előtt állókat, valamint a dizájn szerelmeseit.
 
Kiállítók, belsőépítészek, lakberendezők és stylistok hónapokig dolgoznak azon, hogy a 7000 négyzetméteres kiállítótérben gondosan válogatott bútorokkal, burkolatokkal, világítástechnikai eszközökkel, dekorációkkal és műalkotásokkal rendezzenek be nappalikat, konyhákat, fürdő- és hálószobát, gardróbot, teraszt, dizájngarázst és home office helyiséget, lefedve ezzel az otthon minden szegletét. (x) 

További infók 

Hoptoberfest 2023 – Sörfesztivál Kőbányán

Szeptember 22. és 24. között rendezik meg a kőbányai kisüzemi sörfőzdében a Hoptoberfest sörfesztivált, ahol a hagyományos Oktoberfestekhez hasonlóan lesz sörsátor, bajor kolbász, bajor perec és egyliteres fesztiválkorsó. A fesztivál hivatalos söre egy tradicionális Helles típusú lager, amit az esemény alatt 990 forint/liter áron lehet megvásárolni.

Ezen a hétvégén sor kerül a kőbányai HopTop kisüzemi sörfőzde új üzemének hivatalos megnyitóünnepségére és egyben a születésnapi bulira is, ahol több mint 30 különböző kraft sörrel, koncertekkel, családi programokkal várnak bennünket a szervezők. Jelentkezhetünk ingyenes sörtúrára, ahol a kisüzemi sörök készítésének titkait ismerhetjük meg, és koncerteket is hallhatunk. Pénteken fellép a Melody Maker és a CandyMen Duo, szombaton az Acoustic Melone és a Nehézlemez Műhely, a hagyományos sramli kedvelőinek pedig a Tarianer Spitzbuam húzza a talpalávalót. Az eseményre a belépés ingyenes. (x)

További infók

FLASZTER – I. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé

flaszter, a városi burkolat felületet képez: írni, rajzolni, építeni lehet rá, ugyanakkor elfed, beborít, kiegyenlít és láthatatlanná tesz. A flasztert hol koptatni, hol belakni, hol feltörni jó. Rójuk nap mint nap, de sejtelmünk sincs, mit takar. Olyan, mint a város: azt hisszük, ismerjük, de csak részeit és pillanatait, a kép mindig máshogy áll össze.

A Budapest 150 című, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként szeptember 22. és október 23. között, FLASZTER címmel rendezik meg az 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálét, amelynek alkotásait és eseményeit tíz helyszínen és több alkalommal mutatják be. A köztéri eseménysorozat célja, hogy kortárs művészeti produkciókkal hívja fel a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre, a város más szempontú megtapasztalására, láthatatlan közösségek bemutatására és új kapcsolatok teremtésére. A köztér közösségi jellege ma vágyak és elvárások ütközője: sokszor azt érezzük, hogy épp a „köz” szorul leginkább ki a köztérről. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, sokféle módon kell használatba vennünk a várost, kapcsolódni múltjához és alakítani jelenét. A kortárs művészeti példák ehhez fűznek javaslatokat.
 
Az egy hónapon át zajló programsorozat köztéri műalkotásokat, performance-okat, eseményeket, találkozásokat hoz létre rövidebb-hosszabb ideig a főváros különböző helyszínein, a BTM Budapest Galéria koordinálásában.

További infók 

Corvin moziéjszaka

A Corvin moziéjszakán, szeptember 22-én a hagyományoknak megfelelően egész éjjel lehet majd mozizni egyetlen karszalaggal, a műsorban pedig premier előtti filmek és friss kedvencek egyaránt szerepelnek. Néhány címet említünk csak a kínálatból: BarbieOppenheimerDogmanInfinity PoolJeanne du BarryA szerelem természeteSuzume, Amitől félünk.

További infók

Szeptember 23., szombat

Martin Kohlstedt (DE)

Kevés koncepciózusabb és ambiciózusabb zeneszerző-előadó van a kortárs neoklasszicista popzenében, mint a német Martin Kohlstedt. A már-már a szentimentalizmusig érzékeny Kohlstedt egyszerre képzett dzsesszmuzsikus és a weimari Bauhaus Egyetem végzett médiaművésze. Egyetemi éveit elektronikus zenével, filmművészeti kísérletekkel, színházi kísérőzenék írásával és hangoskönyvek létrehozásával töltötte.
 
Aztán Kohlstedt megtalálta saját stílusát, amelyben igyekezett megteremteni a tradicionális komolyzene és a kísérletező elektronika közötti egyensúlyt. Különleges, meghitt, a közönség közepébe tolt zongorán előadott koncertjein gyakran manipulálja, loopolja, pitcheli a zongorahangot, de Kohlstedt így is jobban emlékeztet egy régi vágású, vékony ujjú, érzékeny zongoraművészre, mint egy elektronikuskütyü-mágusra. Szeptember 23-án erről győződhetünk meg az A38 Hajó színpadán.

További infók 

Independent Label Fair

Az Independent Label Fair (ILF) a hazai független lemezkiadók népszerűsítésére létrehozott platform. Magyarország első kifejezetten fizikai formátumokra (vinyl, CD, kazetta) specializálódott, a mainstream zenei világon túlmutató, friss és/vagy időtálló értékeket felmutató kiadókra fókuszáló vására.

A kiadványokat itt első kézből, mindig közvetlenül az adott kiadót támogatva szerezhetjük be. Nem utolsósorban limitált, egyedi, a boltokban nem kapható, gyűjtői darabokkal is találkozhatunk. A hetedik éve futó rendezvény célja, hogy a közönségnek – több tucat zenei stílust lefedve – körképet mutasson a hazai független fizikai lemezkiadásról, diskurzusra ösztökélje a kiadók vezetőit, és szakmailag is segítse munkájukat.

További infók 

Renoir – A festő és modelljei

Renoir – A festő és modelljei című kiállítást nézhetjük meg a Szépművészeti Múzeumban szeptember 22. és január 7. között, a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben.

Renoirt az egyik leghíresebb impresszionista festőként tartják számon, ugyanakkor hat évtizedet felölelő, az 1860-as évek elejétől egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig kibontakozó, gazdag és sokszínű életművének jelentős része kívül esik a mozgalom keretein. Fiatal, kezdő művészként egyike volt az új stílus megteremtőinek. Még élete végén, a 20. század első évtizedeiben is kísérletező és megújulásra képes alkotó tudott maradni, aki páratlan festőiségével, lenyűgöző termékenységével, példaértékű kitartásával a következő generáció nagy alakjait, Pablo Picassót és Henri Matisse-t is inspirálta.

További infók 

Szombati piactúra Kárai Dáviddal

Szeptember 23-án egy különleges gasztronómiai élményben lehet részünk a Fény utcai piaconKárai Dávid, a neves szakács és gasztroblogger vezetésével fedezhetjük fel a piacra járás szellemiségét, bejárhatjuk kedvenc piaci árusai standjait, üzleteit, és megismerkedhetünk a történeteikkel.

Az alapanyagok beszerzése közös projekt lesz, aminek során Dávid egy inspiráló receptet is bemutat nekünk. Miután begyűjtöttünk minden szükséges hozzávalót, a meghívott szakács elkészít egy egyszerű, de ízletes ételt, amit mindannyian megkóstolhatunk.

További infók 

Szeptember 24., vasárnap

Látogassatok el az újonnan nyílt ételudvarba és dínóparkba a KÖKI Bevásárlóközpontban!

A KÖKI FoodPort ételudvar nemcsak esztétikus környezetet biztosít az étkezéshez, de működésében a fenntarthatóságra is törekszik, mindezt jövőbarát megoldások alkalmazásával. A zöld növényzet, az otthonos környezet csak ráadás, ha megéheztünk vagy innánk valami finomat, számos étterem és kávézó ajánlatából válogathatunk. Így a vasárnap tökéletes program lehet egy ételbeszerző túrára itt a családdal! (x)

További infók 

3. Liget Élményfutás

Szeptember 24-én bevehetjük a Városligetet egy nagy közösségi élményfutás során. Keresztülszaladhatunk a Liget impozáns épületein a múzeumi tetőkerttől kezdve a Magyar Zene Házáig, érintve a Mezőgazdasági Múzeumot, a Millennium Házát és a Rózsakertet.

További infók 

Shake & Shine a Zsiráf Budában

A nyár vége hamarosan elér minket, így ideje visszarázódni a normál kerékvágásba. A Zsiráf Budában szeptember 24-én ezt egy frissítő mozgással tehetjük meg, Kozák Alexandra és Hargitay-Schmidt Panna edzésén. A reggeli torna megkoronázására acai bowlokat és frissen préselt dzsúszokat is készítenek nekünk a helyszínen.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék