Keresés EN

Szabadidő

Rövid, de velős: színpompás kirándulás az Árpád-kilátóhoz

Van az úgy, hogy az ember vágyik a természetbe, de idő- vagy energiahiány miatt nem tud bevállalni hosszabb túrázást. Budapest szerencsére hemzseg a könnyen megközelíthető kirándulópontoktól, ezek egyike az Árpád-kilátó.

A 376 méter magas Látó-hegy (sváb nevén Gugger-hegy) még Budapesthez tartozik területileg, de színpompás erdejébe belépve rögtön természetközelben érezhetjük magunkat. Óbudáról, a Kolosy térről a 65-ös vagy 65A autóbusszal közelíthető meg, a Fenyőgyöngye étteremnél kell leszállni, ahonnan a Hármashatár-hegyre is kanyarognak az ösvények.

Csak épp az ellenkező irányba kell elindulni: átbaktatunk az autóúton, és az erdőszélen a tájékoztató tábláknál az Országos Kéktúra jelzésével ellátott csapásra térünk rá.

A tökéletesen jelzett, kanyargó, fenyőkkel szegélyezett útvonalon lehetetlen eltévedni, és mivel enyhén emelkedik csak, nem is megerőltető a séta. Húsz perc alatt értünk fel a népies, székely stílusban terméskőből és fából 1929-ben megépült Árpád-kilátóhoz, amelyet 2001-ben felújítottak.

A kilátó aljában már kezdődik a lakott terület, építkezések zajait hallani a lombokon keresztül, tehát nem egy világtól elzárt kirándulópont ez.

Két tűzrakóhelyet is találtunk, a kilátás pedig szép, annak ellenére, hogy a magasra nőtt lombok már kitakarják egy részét: látszanak a hidak, a Gellért-hegy, a Rózsadomb és a belbudai oldal egy része.

Innen kiindulva akár egy nagyobb lélegzetvételű túrát is bevállalhatunk, a Kecske-hegy oldalában haladva megközelíthetjük az Oroszlán-sziklát vagy a Hármashatár-hegyet, vagy a sárga jelzésű úton felkaptathatunk a szép panorámát nyújtó Újlaki-hegy tetejére.

De ha az időnkbe több nem fér bele, akkor a zöld jelzésű úton 15 perces sétával lesétálhatunk a Törökvész útra, ahol a 11-es busz végállomása található. A busz levisz a Mechwart ligethez vagy a Batthyány térre, a kirándulás így másfél óra alatt letudható.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Éjszakai élet Szabadidő

NEM virágot akarunk – nőnapi minifeszt 2024

A NEM! 5. éve rendezi meg nőnapi minifesztiválját, hogy felhívja a figyelmet arra, mire lenne szüksége a magyar nőknek virág helyett!

Szabadidő

Fénydóm – Fényművészet a Biodómban

A Biodóm egy különleges fényművészeti eseménynek ad otthont március 1. és 17. között. Ez lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső terei a nagyközönség számára is bejárhatóak lesznek.

Szabadidő

Túlélési stratégiák II.: Szép új világok

A reményvesztettség és blokkoltság leküzdéséhez elengedhetetlen a képzelőerő aktiválása, amelyhez a kreativitás, az intuíció tréningelése szükséges. Ebben lehetnek segítségünkre az idei Túlélési stratégiák workshopjainak poszthumán gyakorlatai.

Neked ajánlott

A