Egy nem megszokott nézőpontból láthatjuk a 100 évvel ezelőtti fővárost: sokszor írunk a jómódú polgárságról, hogyan nyaraltak, hol vacsoráztak, hova jártak szórakozni, a most készülő, izgalmas fotóalbum viszont a szegénység témakörét járja körbe. Az albumban szereplő képek zöme a közel 100 évvel ezelőtti Budapest szegénynegyedeiben készült, a kiadvány egy autodidakta fotós, Gönci (Frühof) Sándor alkotásait gyűjti egybe. Most mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ez a könyv megjelenhessen.

A Gönci (Frühof) Sándor (1907–1994) magyar fotográfus életművét bemutató, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album már nyomdai előkészítés alatt áll. A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolják most.

A könyvben szereplő fotók zöme a közel 100 évvel ezelőtti Budapest szegénynegyedeiben készült, sokszor megrendítő erejű, érzékeny munkásfotók, portrék. Ezeket Gönci a Kassák Lajos-féle avantgárd, baloldali művészeti-politikai csoport, a Munka-kör tagjaként készítette. A fotók között szerepelnek kísérleti kompozíciók, tájképek, illetve a korabeli vidéki és városi munkásokat bemutató képek is.

Gönci eredeti foglalkozása textiltechnikus volt, autodidaktaként kezdett el fényképezni. Munkáinak jelentős része a múlt század 20-as, 30-as éveiben készült, Budapesten és a magyar vidéken. A Nemzeti Múzeum Fotógyűjteménye és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi munkáit. Egyéni és csoportos kiállításokon is szerepelt, több fényképe a nemzetközi sajtót is bejárta.

A kampányban 1 millió forintot szeretnének összegyűjteni, ennyiből lehetne fedezni a nyomdai költségek egy részét. Az album angol és magyar nyelvű, több mint 130 fekete-fehér fényképet tartalmaz, a formátuma 24x28 cm, azaz egy szélesebb A4-es méret, keménytáblás, kötött, cérnafűzött kivitel. Ajándéknak is remek ötlet.

A könyv a brancskozosseg.hu közösségi piactéren is megrendelhető. Az elérni kívánt 1 millió forintnak közel a fele már össze is gyűlt. A vásárlók előre adják bele a pénzt, amiből a szerzők a nyomdai költségeket tudják majd kifizetni. A részletek és a könyv várható megjelenési időpontja itt található.

Címkék