Keresés EN

Látnivalók és kultúra Hírek

Augusztus közepéig látható a Light Art Museum első kiállítása, szeptemberben pedig nyit az új

Tavaly nyáron a Hold utcai vásárcsarnokban nyitott meg a LAM, vagyis a Light Art Museum, a fénnyel való művészi kísérletezés kiállítóhelye. Az intézmény első kiállítása augusztus 13-ig tart nyitva, majd szeptember elején érkezik az új tárlat.

A Hold utcai piac helyén tavaly nyáron nyitott meg a LAM, vagyis a Light Art Museum, ami a világ egyik első olyan kiállítóhelye, amely a fényművészeti alkotások gyűjtésével és azok bemutatásával, valamint a tevékenység kutatásával foglalkozik. Az új kulturális intézmény első kiállítása augusztus 13-án zár, addig tekinthető meg az összesen 40 műalkotás és műegyüttes. A kiállítási anyagban ikonikus, a 20. századot meghatározó modernizmus idején született munkák, középgenerációs és fiatal alkotók fényművészeti alkotásai láthatók, többek között Borsos Lőrinc, Csörgő Attila, Kepes György, Mengyán András, Moholy-Nagy László, Victor Vasarely és Várnai Gyula művei. A kiállítást eddig több mint 200 ezren láttak, ami nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény.

Nem kell sokáig várni a következő tárlatra, az ugyanis még idén, 2023 szeptemberének elején érkezik, és egészen 2024 áprilisának végéig lesz látható. A kiállításon közel negyven hazai és nemzetközi művész utóbbi években készült alkotásait vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fényobjektjeit, installációit és immerzív fény-/térkonstrukcióit láthatjuk. A válogatás leghangsúlyosabb szeletét azok a művek adják majd, melyek a fény fizikai és élettani jelentőségével és funkciójával foglalkoznak, és korunk olyan égető kérdéseire reagálnak, mint a globális felmelegedés, a klímaváltozás, a fenntartható ökoszisztéma és a biodiverzitás.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Látnivalók és kultúra

Már azelőtt programozott, hogy lett volna számítógép – Vera Molnar különleges művészete

Vera Molnar annak ellenére is festőművész maradt, hogy 1968-ban az elsők között készített műalkotásokat számítógéppel. Ráadásul nőként. Portré egy kivételes elméről, aki 99 évig élt.

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt gyógyítottak itt, a háború után kutatták és gyártották a tífusz ellenszerét, majd újra kórház lett, meg bunker és raktár. Használták színházi előadásokra, 16 éve pedig múzeum.

Neked ajánlott

A