Tavaly nyáron a Hold utcai vásárcsarnokban nyitott meg a LAM, vagyis a Light Art Museum, a fénnyel való művészi kísérletezés kiállítóhelye. Az intézmény első kiállítása augusztus 13-ig tart nyitva, majd szeptember elején érkezik az új tárlat.

A Hold utcai piac helyén tavaly nyáron nyitott meg a LAM, vagyis a Light Art Museum, ami a világ egyik első olyan kiállítóhelye, amely a fényművészeti alkotások gyűjtésével és azok bemutatásával, valamint a tevékenység kutatásával foglalkozik. Az új kulturális intézmény első kiállítása augusztus 13-án zár, addig tekinthető meg az összesen 40 műalkotás és műegyüttes. A kiállítási anyagban ikonikus, a 20. századot meghatározó modernizmus idején született munkák, középgenerációs és fiatal alkotók fényművészeti alkotásai láthatók, többek között Borsos Lőrinc, Csörgő Attila, Kepes György, Mengyán András, Moholy-Nagy László, Victor Vasarely és Várnai Gyula művei. A kiállítást eddig több mint 200 ezren láttak, ami nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény.

Nem kell sokáig várni a következő tárlatra, az ugyanis még idén, 2023 szeptemberének elején érkezik, és egészen 2024 áprilisának végéig lesz látható. A kiállításon közel negyven hazai és nemzetközi művész utóbbi években készült alkotásait vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fényobjektjeit, installációit és immerzív fény-/térkonstrukcióit láthatjuk. A válogatás leghangsúlyosabb szeletét azok a művek adják majd, melyek a fény fizikai és élettani jelentőségével és funkciójával foglalkoznak, és korunk olyan égető kérdéseire reagálnak, mint a globális felmelegedés, a klímaváltozás, a fenntartható ökoszisztéma és a biodiverzitás.

Címkék