Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Utaznál, de nem tudsz? – A legjobb utazós filmekből válogat az Uránia mozi filmfesztiválja

Olyan – új és régi – filmeket gyűjtöttek össze a szervezők, amelyek egy-egy utazás révén nyitnak új távlatokat hőseik előtt.

Az Uránia nyári vetítéssorozatát július 27. és augusztus 27. között rendezik meg, utazós filmekből. A cél az út maga – tartja a bölcsesség, amely erre a vetítéssorozatra biztosan illik. Olyan – új és régi – filmeket gyűjtöttek benne össze a szervezők, amelyek egy-egy utazás révén nyitnak új távlatokat hőseik előtt. Mert keljenek útra akár céllal, akár céltalanul; egyedül, jó vagy rossz társaságban; legyenek bár kalandorok, zarándokok, üldözöttek vagy felfedezők: nemcsak a világ tárul fel előttük, hanem legbensőbb titkaik és legféltettebb kapcsolataik is. 

A kiválasztott filmek többsége a road movie műfajából került ki – köztük első helyen egy friss bemutató: Michal Chmielewski zenei ihletésű Roving Womanje, amely egy felszabadult, Los Angeles környéki bolyongásra hív bennünket az önmagát kereső hősnő oldalán. A zsáner amerikai gyöngyszemei mellett – mint Peter Bogdanovich Papírhold, David Lynch Veszett a világ és Sean Penn Út a vadonba című rendezése – európai és ázsiai filmcsemegék – köztük a finn humorral átitatott A zsémbes, az igaz történeten alapuló Járatlan utakon vagy a Murakami-adaptáció Vezess helyettem – is vászonra kerül. A magyar filmeket egy klasszikus, a Gálffi László főszereplésével készült, kultikus A kenguru képviseli. Mia Hansen-Love Bergman szigete és Hlynur Palmason Isten földje az ismeretlen közeg formáló erejéről szól. Megint más alkotások – így a Yao utazása és a Zöld könyv – a különös találkozások körül forognak. A sorozat az emlékezetes színészi alakítások tárházaként is nézhető, amelyben Olivia Colmantől (Joyride – Út a boldogságba) Javier Bardemig (Nem vénnek való vidék) sok régi ismerőssel találkozhatunk. 

  • Jegyár: 1.800 Ft
  • Kedvezményes jegyár: 1.400 Ft 
  • Helyszín: Díszterem
  • A részletes műsor itt található

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Kultúra

NYOMIK – még mindig premier előtt

Surányi Judit Nyomik című filmje 2025 körül fog mozikba kerülni, de szerencsére nem kell addig várnunk, ha meg akarjuk nézni: március 9-én egy laza bulival egybekötve lesz a vetítése a Premier Kultcaféban.

Neked ajánlott

A