A Rákos-patak közelében, lucfenyők árnyékában, az egykori Hotel Lucky nosztalgikus épületében nemrég egy új zuglói kedvencet avattunk. Az olaszos Vinozza teraszára korai vacsorára érkeztünk, aztán végül zárásig maradtunk, miközben vörös pesztó, fügelekvár, bresaola, a ház pizzája, baráti borok és a két tulajdonos, Balázs és Tomi történetei mellett folyt el az idő. Mondjuk, miért gyere el te is!

Szeretjük Zuglót. Kertvárosias, nagypolgári és zöld, olyan hely, ahol szívesen sétál, lakik és vacsorázik is az ember. És habár az utóbbira a Városliget és környéke már sok jó opciót kínál, a kerület többi részén még igencsak keresgélni kell, hová üljünk be a családdal egy szerda délután. Az alsórákosiak erre már két éve tudnak egy választ, aminek nemrég mi is őrzői lettünk.

A hely már most is rendszeresen telt házas, így a titkot egy kicsit ugyan féltve, de mégis megosztjuk: tudjon róla mindenki, foglaljon asztalt, és érezze meg Zugló esszenciáját, az olasz alapanyagokkal nagylelkűen megpakolt pizza ízét és a gondtalan, marasztaló hangulatot a Vinozzában!

Így született meg a Vinozza

Balázs és Tomi (házigazdák és tulajdonosok) igazi lokálpatrióták. Mindketten a környéken élnek, és a szakmából jönnek: egy közeli bisztróban találkoztak először, ahol éveken át dolgoztak együtt, és kelesztették a munkakapcsolatot barátsággá. Így amikor 2020-ban, a Covid-járvány alatt Szentesi József borász barátjuk szőlőbirtokán elhatározták, hogy saját vállalkozást indítanak, nem volt kérdés, hogy hol fognak otthont keresni leendő éttermüknek.

Borok történettel

Tomi a borhoz és a falatkákhoz, Balázs a melegkonyhához ragaszkodott, így lett mindhárom. Kapni ugyan proseccót és új-zélandi sauvignon blanc-t is, de a palackok nagy része hazai borász barátoktól származik (mint Szentesi József vagy Váli Péter), és társul hozzá történet is, amit Balázsék szívesen megosztanak a vendégekkel. Így a legjobb, ha a háziakra bízzuk magunkat, és benevezünk egy rögtönzött borkóstolóra.

14-féle pizza

Annak ellenére, hogy a konyha parányi, az étlap-itallap többoldalas. A reflektorfényben a pizza áll, ez az, amiért a vendégek visszajárnak, és akár fél órát is várnak egy asztalra. A pizzatészta egy pék ismerős közbenjárásával, nagyon sok kísérletezés (és több száz szétosztott darab) után érte el mostani, nápolyi beütésű formáját. A több napig kelesztett tészta a forró kemencében sül tökéletesre, és formásan kerül elénk. Mi többek között az épp szezonális, mascarpone-kecskesajt alapú, bresaolás változatot kóstoltuk meg, ami miatt sürgetnénk mindenkit, hogy mielőbb foglaljon asztalt. A krémes, enyhén édes-sós feltét olyannyira megextrázta az ízélményt, hogy alkalmi húsevőként is gyorsan eltüntettük. Pedig azt hittük, pizzafronton már nem nagyon érhet minket meglepetés.

Aperitivók

prosciuttóstól kezdve a ház pizzáján át a szarvasgombás szalámisig jelenleg 14 opcióból szemezgethetünk (2550–3850 Ft), és ezeket növényi sajttal is kérhetjük. Azért az étlap többi eleme sem elhanyagolható: kezdésnek kérhetünk szezonális levest (aktuálisan frissítő, mentás eperlevest), Mámor ízelítőt (4350 Ft) vagy krémes válogatást (3350 Ft) – és az utóbbiak bor mellé, aperitivóként is szuperül működnek. A Mámor jegyében olasz sonkák, sajtok, aszalt paradicsom és kapribogyó érkezik fügelekvárágyon (ezekből a minideliben be is vásárolhatunk). A fokhagymás focacciát pedig házi vörös pesztóba, tonhalkrémbe és bazsalikomos-lime-os ricottába tunkolhatjuk. Zárásként pedig egy panna cottát (1450 Ft) ajánlunk.

Vinozzába egyáltalán nemcsak vacsorára ér jönni, hanem baráti borozásra, aperitivózásra is. Ez a hely mindenkinek való. Egyszerre van jelen egy szerelmespár, a kisbabát tologató fiatal szülők, egy baráti társaság, egy szóló férfi, egy anyuka a felnőtt fiával és középkorú barátnők. Van benti rész is, de a nyári fülledtségben mi a teraszra voksolunk, ahol a bambusz és begónia között ülve leginkább egy gondtalan nyaraláson érezzük magunkat. Körülöttünk pedig úgy forognak a pincérek, mint egy nagy olasz család, nem is lehet megmondani, hogy ki alkalmazott, ki tulajdonos, mindenki szívélyes, készséges és beszédes. Jó itt lenni.

Ha ti is kipróbálnátok, ide kattintva foglalhattok asztalt.

Címkék

Elérhetőségek

Vinozza 1148 Budapest, Vezér utca 180. Facebook-oldal Weboldal