Keresés EN

Gasztró shopping

Lehet műanyagmentes a július, de legyen környezettudatos az egész év! – Íme néhány haladó szemléletű hely

Hol vannak a városban igazán jó csomagolásmentes boltok, merre gondolják úgy, hogy a minél bolygóbarátabb vendéglátás lenne a közös célunk, és hová induljunk, ha a fenntarthatóság vezérelvnek számít az életünkben? Mutatunk néhány ilyen helyet, reagálva a műanyagmentes július kampányra.

Szemléletváltást elősegítő kampánynak, kezdeményezésnek hirdetik például a vegán januárt, a száraz novembert, a fűnyírásmentes májust vagy az aktuális műanyagmentes júliust. 2011-ben Ausztráliából indult hódító útjára az egész hullám, ami egyeseknek könnyedén betartható, másoknak több logisztikát kívánó kihívás. Lényege, hogy lehetőség szerint minél kevesebb műanyagszemét kerüljön be a háztartásokba, vendéglátóhelyekre. Alapszokások formálásáról van szó, nem lemondásról vagy drasztikus életminőség-romlásról, ha bárki ilyenre gondolna. Egyszerűen csak az odafigyelés és egy sokkal környezettudatosabb világnézet propagálása mindez. Ásványvizes palackok helyett saját kulacs, reklámszatyor helyett saját vászontáska hordása, gyümölcsök-zöldségek vásárlásakor meglévő hálós tartókba való pakolás, alufóliázás helyett uzsonnásdoboz használata. És folytathatnánk tovább. 

Szerencsére a szívószálakkal és az elviteles, egyszer használatos műanyagokkal már nagyjából sikerült leszámolni, de lássunk néhány olyan budapesti üzletet, gasztrohelyet (a teljesség igénye nélkül!), ahol odafigyelően, óvóan gondoskodnak élőhelyünkről, erről a megismételhetetlen bolygóról, amit annyi minden fenyeget. És igen, ilyen veszély maga a műanyag is. 

Olyan segítő kezdeményezésekről is beszélnünk kell, mint például a RAKUN dobozközösség, amely 2021 óta hirdeti az egyszer használatos
műanyag csomagolás reformját mind a vendéglátók oldalán, mind a felhasználókén. Ha csatlakozunk a közösséghez, egy mosható és sokszor felhasználható fémdobozt kapunk, amit a RAKUN-nal tartó helyek bármelyikére visszavihetünk, fertőtlenített cseredobozt kapunk vagy étellel telve, vagy anélkül, ahogy kívánjuk. Szeretjük a Felelős Gasztrohős gyűjtését és kiemelő plecsnijeit, melyek alapján felhasználóként/vendégként fogjuk tudni, hogy az adott étterem/pub/ételbár éppen hányadán áll a fenntarthatósági kérdésekkel. 

Néhány kedves csomagolásmentes bolt

Míg egy időben szinte havonta nyíltak a csomagolásmentes ökotudatos boldok, addig ma már sajnos kissé megfogyatkoztak, sokaknak kellett bezárni például a koronavírus-járvány miatt is. Tény, hogy teljesen így vásárolni nagy tudatosságot igényel, de ha betérünk egy kimérős portékákkal foglalkozó üzletbe, gyakorlatilag többnyire a háztartási vegyszerektől a napi nasijainkig mindent be tudunk szerezni. 

Összesen négy helyszínen üdvözölhetjük a Pancs boltjait: a pesti oldalon a Tompa utcában és a Jászai Mari térnél, Budán pedig a Pacsirtamező utcában és a Bartókon. Megbízható és széles választékkal várják a vásárlókat. A Tebe bolthálózatot is nagyon szeretjük: ők már lefedik az egész országot. A Pocsaji Csilla vezetésével létrehozott hálózat fővárosi egységét a XVII. kerületben találjuk, kis kávézóval, gyereksarokkal együtt. Bármikor szívesen beszélgetnek is velünk, ha tippekre, praktikákra van szükségünk. A Fő utcában vár a ne pazarolj! szuper névvel, még klasszabb választékkal.  

A Lemérem csomagolásmentes boltot a Tétényi úton kell keresni, odabent pedig mindent meg lehet találni egy ökotudatosabb, odafigyelőbb életmódhoz: a pizzaliszttől a kimérhető hajhab-hajfixáló kozmetikumig. Tényleg mosolyog a bolygónk az olyan kezdeményezések láttán, mint a Boldog Föld a Wekerletelepen. Igazi kis közösségi ellátó ez, minden földi jóval. A XIII. kerületi Katona József utca egyik fontos és forgalmas pontja a Ligeti Bolt, ahol a vásárlás mellett például workshopokat is tartanak, ezzel is elősegítve az érzékenyítést és segítve mindazoknak, akiket érdekel a téma, és valamennyire már részt vesznek a tudatosabb vásárlás-fogyasztásban. 

Bolygóbarát kedves gasztrohelyeink

Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy minden vegán hely műanyagmentes, de azért az állati hozzávalóktól tartózkodó éttermek/kávézók/ételbárok zömében nagyon figyelmesek, és ez a fajta odafigyelés náluk nem nyűg vagy pluszenergia, hanem szemlélet, életfilozófia. 

Azt mondják, hogy pont addig nyújtózkodj, míg a lábnyomod ér! A hónap elején adtunk hírt a Zöld nyitásáról: ők egészen pontosan a fenntartható vegánság szellemiségében működnek, és főznek háziasan, ízgazdagon. Az Édeni Vegán a Batthyány tér környékének vegán törzshelye: náluk természetes, hogy az egészség megőrzése és a bolygó óvása mellett az ízekben is szeretnének kiemelkedőek maradni. A Záhony utca és a The Planteen is nagy kedvencünk, napi menüben és vegánra hangolt comfort foodban az élen járnak. A Tökmag Vegan Street Food nevű helyen utánozhatatlanul finom szendvicseket és burgereket készítenek a Hollán Ernő utcában, bármikor szívesen ebédelünk náluk. Ha a Hunyadi tér a belváros, akkor pedig Kozmosz! Egyszerűen finomak és tudatosak a Naspolya Nassolda nyers vegán süteményei, a csomagolásuk pedig nem kevésbé dekoratív és 100%-ban műanyagmentes! 

 

Még mindig jó választás a Vegan Love is: úgy készítik a „junk foodot”, hogy az nem viseli meg a szervezetet, miközben az egész rendszerük és a csomagolásaik sem terhelik a Földet. Vegán gasztrokocsma? Létezik ilyen? A Szabad Bisztró pontosan ezt képviseli igazi kis nyugvópontként a Király utcában. Az ételek pazarok, az italválaszték is szuper, a szellemiségük pedig újító és forradalmi egyben! Új hely a Bringiton, ahol a kerékpározás öröme, a bolygóra való többszörös odafigyelés és a kávéért való rajongás találkozik. Ja, és 100%-ban műanyagmentesen működnek. Kávézni, teázni, beszélgetni a HerBarban is nagyon szeretünk már a nyitás óta, és ez mit sem változott. Ha komolyabb ebédre/vacsorára vágyunk, akkor a farm-to-table gondolat alapján működő és mindezt egyre nagyobb mértékben megvalósító TATI is egy jó hely, hiszen a tudatosság náluk is alapfeltétel. Mindennek a csúcsán pedig a SALT Budapest áll Michelin-csillaggal, csodálatos, művészi ételekkel, a környezetet, a bolygót mégis előtérben tartván. Szintén a fine dining műfaj és a természetközeli szemléletben történő alkotás megy az egy Michelin-csillagos Babel Budapest innovatív konyháján. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

5 hely, ahol karácsonyi varázslat vár

?>

5 csodás, ünnepi díszbe öltözött helyszínt mutatunk, ahol igazán átélhetjük a karácsony hangulatát.

Tudjuk, hol állsz sorba jövő héten! – Az év egyik legizgalmasabb ázsiai bisztrója nyitott meg a Hunyadi téren

?>

Cheeseburger spring rolls és mekis almás pite vagányra kalibrálva – a ZEN Eatery az év egyik legjobb ázsiai étterme lett!

Gasztró

Véndiák

?>

A Véndiák már 1938 óta várja vendégeit, mégis az a hely, ami nevével ellentétben mindig tud újat mutatni. Az évtizedek óta idejáró törzsvendégeket pont ezért tudják megtartani. Ide betérve az ember mindig elégedetten távozik, legyen az egy magyaros ebéd, egy hamburger, egy napi menü, egy finom desszert vagy egy különleges koktél.

Véndiák – minél idősebb, annál fiatalosabb

?>

Az 1938 óta működő Véndiák mindenki számára tud olyat nyújtani, ami után elégedetten távozhat: magyaros ebédet, hamburgert, desszertet vagy koktélt.

Neked ajánlott

A