A XIII. kerületben, a Madarász utcai lakótelep mellett, a Gyöngyösi sétányon szuperjó, szemrevaló ökojátszótér nyílt természetes anyagokból és természetes táji elemekkel.

Összesen 25 féle játék van a napokban megnyitott új ökojátszótéren, amit a XIII. kerületi Madarász utcai lakótelepen keresztül húzódó Gyöngyösi sétányon találunk. A már korábban is ott állt, a gyerekek által nagyon kedvelt, tűzpiros tűzoltóautó mellé többek között mászóvárat, mászósziklát, markolót, többfunkciós homokozó-mászókát és homokozó játékokat, forgójátékot, mókuskereket, kétüléses hintát, mezítlábas sétányt, kisházat, fészeképítményt, egyensúlyozó gerendát és pingpongasztalt állítottak fel, illetve alakítottak ki. 

A játszótér része még a kiépített vízkerék, a szélkerék és a napelem is, ezek pedig arra tanítják meg a gyerekeket, hogy a természetnek milyen olyan energiaforrásai vannak, amiket hasznosítani lehet, miközben vigyázunk rájuk. A játszóteret nemcsak a gyerekek használják majd, hanem kisebb állatok is: elhelyeztek madáretetőket és -itatókat, madárodúkat, rovarhoteleket, ezekkel is erősítve a kicsikben az élővilág szeretetét. 

Az állatok mellett a növények sem maradtak ki a fejlesztésből. Az új játszótér kimondottan árnyas, ugyanis nem elég, hogy már így is kimondottan sok fa állt a területen, de most még ezek mellé beültettek 450 évelő és 20 hagymás virágot, 70 örökzöld cserjét, 200 tő díszfüvet és mintegy 1000 talajtakaró növényt. És hogy mitől öko a játszótér? A felhasznált természetes anyagoktól (fa, kő, homok, faapríték, vízáteresztő burkolatok), a természetes táji elemek megjelentetésétől (az út mint egy folyó kanyarog a zöld dombok között), meg attól is, hogy a gyerekek megismerhetik a növény- és állatvilág összefüggéseit, és azt is, hogy miként működnek a természeti energiák. 

Címkék