Fülledt nyári idő ide vagy oda, a frissítő fővárosi programok július 13. és 19. között sem hagynak alább. A forróság elől menekülhettek például a Puskin moziba, ahol egy hétig élvezhetitek a Távol-keleti Filmnapok legjobbjait. A Duna szerelmeseinek a Budapest-átevezésen a helyük, akik pedig a Tubival nem tudnak betelni, azok jobbnál jobb kreációival hűsíthetik magukat a Circo Pizzában.

Július 13., csütörtök

Távol-keleti Filmnapok a Puskinban

Puskin moziban ázsiai nyarat tartanak július közepén. 13. és 19. között műsoron szerepel a közelmúlt néhány távol-keleti sikere és az örök klasszikus Oldboy is. Csütörtökön a Bolti tolvajokat, A naplemente ragyogását nézhetjük meg, pénteken az Oldboy és a Vezess helyettem című filmeket vetítik. Szombaton A fiú és a szörnyetegA szobalány, vasárnap az Élősködők és A titokzatos nő lesz műsoron, szerdán pedig a Suzumét és a Gyújtogatókat láthatjuk.  

További infók 

Deli & Design – termelői és designvásár

Magyar termelők, klassz dizájntárgyak, retró csemegék várnak a K11 Labor és a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény közös nyári kollaborációján, a Chill Garden vásárán. Több hazai termelő, alkotó is elhozza a portékáit, az italról pedig a Lőrinci Sörfőzde gondoskodik. 18 órától tárlatvezetésen vehetünk részt a múzeum állandó kiállításain, majd tematikus vetítésre számíthatunk a Gondnok Projekt és a Fortepan közreműködésével.  

További infók 

Budapesti por és nyár – antivárosnéző séta

Mi nem tetszett és miért nem tetszett elődeinknek az 1873 és 1914 között fokozatosan világvárossá vált Budapest? Hogyan lett kánikula idején a főváros „csöndes, kihalt mezővároska”, „tűzkatlan” vagy éppen „kietlen afrikai sivatag” az itt élők szerint? Mit tanácsoltak, hova (ne) menjünk nyaralni? Vagy ellenkezőleg, a kibírhatatlan hőség ellenére miért érdemes mégis Budapesten maradni

Ilyen és hasonló kérdések nyomába eredhetünk a július 13-i tematikus antivárosnéző sétán, miközben azt is megtudhatjuk, hogy hogyan írtak az egykori írók, kritikusok és elégedetlenkedők – gyengéd iróniával, maró gúnnyal vagy épp keserű humorral – a változásokról és a város új építészeti látványosságairól.

További infók 

Július 14., péntek

Kettőnégy Fesztivál 2023

Idén újra örülhetnek a punk rock, a hardcore, a metál rajongói, mert július 14-én ismét megszervezik a Kettőnégy Fesztivált a Budapest Parkban. Délután fél 6-tól Nagyúr nyitja a sort, majd a Téveszme, a Fish! és a Subscribe veszi be a színpadot.

További infók 

Nosztalgiajárat a fogaskerekű vonalán

Péntek délután ismét közlekedik a 2-es pályaszámú, nyitott, zöld nosztalgiakocsi a Városmajor és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút között. Szombaton pedig egy retró busz (Ikarus 415) fog közlekedni, amit semmiképp sem érdemes kihagyni, ha szeretnénk kicsit visszautazni az időben.

További infók 

TUBI or not to be?

Péntek este Tel-Aviv kultikus italával, a Tubival ünnepelhetjük a nyarat a Circo Pizzában. Hatféle koktélt kevernek nekünk ezen az estén: lesz klasszikus Tubi Tonik, Moran Moran, Tubi Mate, Auróra, Tubilibre, Tubi Cranberry Mule. A hangulat mellett a kemence is felforrósodik, és az italokat pizzák kísérik.

További infók 

Július 15., szombat

Távoli kultúrák fesztiválja – Dél-Amerika

Nem telhet el nyár a Zene Házában saját minifesztivál nélkül – a 2023-ban indított Távoli kultúrák fesztiválja első állomása a nyitóévben: Dél-Amerika. Mit jelent ez? Elsősorban ellenállhatatlanul jó zenéket, forró hangulatot és táncot minden mennyiségben. Még mindig elsősorban két legendás zenekart, melyek Dél-Amerikából érkeznek Budapestre.

A szombati napon a perui chicha hetvenes évek óta meghatározó pszichedelikus formációja, a Los Wembler’s de Iquitos, vasárnap a kolumbiai joropo egyik alapzenekara, a Cimarrón táncoltat. De rajtuk kívül is garantált a széles mosoly és a latin örömzene a salsától a cumbiáig: a Los Orangutanesszel, a Los Andinosszal, a Stefánia Allstarsszal (Salsa a Parkban), a Litumával és a DJ Gandharva & Von Yodi párossal.

További infók 

Gyertyaúsztatás Szentendrén

Idén is megtartják a látványos szentendrei gyertyaúsztatást. A Duna ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a folyón úszó gyertyák pedig táncoló szentjánosbogarakra emlékeztetnek. A hangulatot koncert és táncház teszi teljessé: 20 órától Szalonna és a bandája zenél, majd 22:00-től, az úsztatás után, szintén ők húzzák a talpalávalót a Duna korzón.  

További infók 

Libegők Éjszakája

Nyolcadik alkalommal vehetünk részt idén a Libegők Éjszakáján július 15-én 19 és hajnali 1 óra között. Az országban hat helyszínen, Budapesten pedig a Zugligeti Libegőnél tapasztalhatjuk meg, hogy milyen a csillagok alatt és a fák fölött libegőzni.
 
További infók 

Utcabál – Bal de rue

A Francia Intézet július 15-én rendezi meg hagyományos utcabálját az épület előtti téren, ahol a francia nemzeti ünnep alkalmából építészeti műhelyfoglalkozást és zenés-táncos mulatságot szervez.

A jó hangulatot idén a Francia Vásár is fokozza: raclette-et, sajtot, péksüteményt, bort és más finomságokat is kóstolhatunk. 17 órától a Közös Műhely Szövetkezet tart építészeti, barkácsfoglalkozást gyerekeknek és felnőtteknek. Gustave Eiffel halálának 100. évfordulója alkalmából a kreatív műhely központi témája az Eiffel-torony lesz. Este 8-tól pedig indulhat a buli: érkezik chien noir francia zongorista, az Ephemere zenekar, majd DJ-k biztosítják a talpalávalót.   

További infók

Július 16., vasárnap

Reigl Judit: Haláltánc

Reigl Judit születésének századik évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria bemutatja az 1945 utáni európai képzőművészet kiemelkedő alakjaként ünnepelt mester utolsó rajzsorozatát. Az eddig soha nem látott grafikai anyag Reigl életének páratlan képes krónikája, amely úgy összegzi termékeny éveit, ahogyan csak a halál kapujából visszatekintve lehet.

Reigl látásmódját jórészt a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében fiatalon felfedezett remekművek határozták meg – utolsó kívánságát teljesítik tehát azzal, hogy rajzait a gyűjteményben található kedvenc festményeivel együtt szerepeltetik.

További infók 

Budapest-átevezés – Óbudáról Újbudára

Július 16-án vízre szállhatunk, és átkelhetünk a városon úgy, ahogy nem igazán szoktunk. A Római-parton lévő Béke Csónakháztól indulunk, és 17 órára érünk be a Dürer Kertbe. Az eseményen bármilyen alkalmas vízi járművel részt lehet venni, legyen az kenu, tengeri kajak, kielboat, párevezős, SUP. Ha azonban nincs saját hajónk, itt tudunk kölcsönözni.

További infók 

Vasárnap este irány grillezni!

Nyáron az egyik kedvenc időtöltés a grillezés. Sajnos nem minden társaságnak van olyan tagja, akinél kivitelezhető a dolog, de ezen tudunk segíteni. Egy korábbi cikkünkben jó pár budapesti helyet gyűjtöttünk össze, ahol nagy csapattal grillezhetünk, és a grilleznivalón túl mást nem is kell magunkkal vinnünk.

További infók 

Július 17., hétfő

Vezesd le a hétfőt egy rooftopbárban!

Általában minden hétfő nehezen indul, akármennyire optimisták vagyunk is. Épp ezért tematikusan feldobhatnánk minden hét első napját, ezúttal például egy új rooftopbár felfedezésével. Elénk táruló Zsolnay cserepek, tornyok, manzárdtetők, naplemente, kezünkben egy különleges koktéllal, és máris elfeledkezünk arról, hogy milyen nap van ma, de még azt is, hogy másnap munkanap...

További infók

Július 18., kedd

Csokoládé és kávé – kulturális gasztrosorozat

A csokoládé és a kávé kerül reflektorfénybe a Virág Benedek Ház és az Imagine Budapest szervezésében létrejövő gasztronómiai előadás-sorozaton, július 18-án, kedden. Közismert, hogy Pesten már a reformkorban népszerűek voltak a kávéházak, nemcsak mint vendéglátóipari egységek, hanem mint közösségi terek is. Budán pedig például a mai napig működik a Ruszwurm, amely lassan kétszáz éve várja vendégeit. De a kávéházak és a cukrászdák klasszikus aranykora a Monarchia idején jött el, a budapesti kávéházak és cukrászdák legendássá váltak. Erről lesz szó 20 órától a Virág Benedek Házban, ahol kóstolóra is sor kerül.

További infók 

Július 19., szerda

Kis esti rozé – nyári kalandozás a tabáni „borbirodalomban”

Mit érdemes egy nyári estén kortyolgatni, ha borról van szó? Honnan kezdődik a borszakértő, és meddig tart a műkedvelő? Mitől jó egy bor? Július 19-én borászokat invitálnak a Jókai Anna Szalonba, hogy sok-sok kérdésünkre válaszoljanak, és természetesen a borkóstoló sem marad el.

További infók

Guns N’ Roses (US)

1992 és 2006 után ismét koncertet ad Budapesten a Guns N' Roses, a helyszín pedig a Puskás Aréna lesz július 19-én. 1992-ben csúcsformában játszottak nálunk, 2006-ban viszont Slash és Duff McKagan nélkül turnéztak, akik 2016-ban visszatértek a bandába, így a magyar rajongók számára duplán különleges lesz ez az este.

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék