Keresés EN

Látnivalók és kultúra

A groteszk angyaloktól a csárdást járó szerelmespárokig – Avagy képeken a házakat díszítő sgraffito

Tele van a város érdekes épületekkel, és lényegében minden második háznál érdemes is megállni, mert biztosan találunk rajtuk valami olyan részletet, amibe belefeledkezhetünk. Legyen szó egy meghökkentő domborműről vagy egy fura figuráról, cirádás kapukról, színes mozaikokról vagy épp különleges sgraffitókról. Utóbbiból is annyiféle van a városban, hogy egy képgalériába szedtük össze azokat, amelyeket különösen szeretünk.

Számtalanszor írtuk már le az épületekről szóló cikkeinkben azt a szinte kimondhatatlan szót, hogy sgraffito, na de mi is ez pontosan? Mivel ez a díszítési mód viszonylag sokszor megjelenik a budapesti házakon, biztosak vagyunk benne, hogy már mindenki látott ilyet, de meglehet, hogy freskónak nézte. Ám ez egy egészen más díszítőeljárás. A 16. századi Olaszországban kezdték így szépíteni a falakat, ami azért is vált hamar népszerűvé, mert sokkal könnyebb előállítani és tartósabb is, mint a festés. 

A sgraffitót úgy készítik, hogy az egymásra felvitt, különböző színű vakolatok felső rétegét visszakaparják egy hegyes vasszerszámmal, és így válik láthatóvá a világos rétegnél mélyebben lévő sötét alap. Ezek a faldíszítések pedig lehetnek az épület homlokzatán, mindenki számára látható helyen éppúgy, mint az épületen belül, ráadásul nemcsak a régi korok, de az 50-es és a 60-as évek művészei is előszeretettel díszítettek vele.

Kiss János altábornagy utca 55.

MÁV-bérház (Andrássy út 88–90.)

Krausz-palota (Andrássy út 12.)

Tündérpalota (Könyves Kálmán krt. 40.)

Mészöly utca 4.

Baár–Madas Református Gimnázium (Lorántffy Zsuzsanna út 3.)

Róth Zsigmond bérháza, Múzeum krt. 19.

Magyar Képzőművészeti Egyetem (Andrássy út 69–71.)

Pongrác úti lakótelep

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A