Manapság egy város turisztikai vonzerejét az is nagyban erősíti, ha vannak olyan éttermei, bárjai vagy kávézói, amelyek világmárkákhoz köthetők. Divat- és ékszerházak, lakberendezési cégek, valamint híres italmárkák is szívesen adják a nevüket ilyesmihez, a win-win szituációnak pedig mindenki örül: a település, a világbrand, az étterem és nem utolsósorban a vendég is, aki az élmény mellett egy menő Instagram-poszttal is gazdagabb lesz.

Se szeri, se száma az ilyesféle együttműködéseknek szerte a bolygón, Londonban például leginkább a Harrods jeleskedik benne, ahol volt már ideiglenes Fendi, Tiffany, Jimmy Choo vagy Dior kávézó-étterem is, most pedig éppen Prada van a 2022-es, szintén a házban nyitott alpesi stílusú, szezonális kávézó, a Prada Chalet után. De pár éve volt együttműködése New Yorkban a híres Angelina láncolatnak is a Carolina Herrera divatházzal, illetve arra is számos példa akad, hogy közkedvelt italmárkák fognak össze egy frekventált hellyel egy adott desztináción. Nem kell messzire mennünk ilyesmiért, a bécsi Park Hyatt luxusszálloda utcafronti bárja sok évig kollaborált a Moët&Chandonnal, de a műfajban talán a szintén LVMH-csoport tag Veuve Clicquot-nak van a legnagyobb tapasztalata.  Számos lokáción volt már ilyen kollabja, talán a leghíresebb bárja a londoni Selfridges luxusáruházban van, de New Yorktól Tokióig sok helyen kerültek már be az ikonikus narancssárga színű díszpárnák az enteriőrökbe vagy ki a teraszokra – például Budapesten is. Tavaly nyáron a reggelizni vagy koktélozni vágyókat az Andrássy úton, az Alice Hotel kertjében várta a Veuve Clicquot Terasz. Sajnos idén ez az együttműködés már nem folytatódik, de sebaj, mert van két újdonság és egy örök klasszikus. Róluk lesz most szó. 

A kastélyszálloda és a champagne ház egymásra találása

A BOTANIQ Turai Kastély ötcsillagos luxushotel ugye, mint a neve is mutatja, nem Budapesten található, de elég közel, hogy mi is szóljunk erről a különleges kollaborációról. A közelmúltban a Small Luxury Hotels of the World csoportosuláshoz is csatlakozó butikhotel most egy másik pedigrés klubba is felvételt nyert. Az LVMH luxuskonszern egyik legmagasabbra pozicinált italmárkájának, a Krug champagne-háznak lett a régióban az első nagykövete. Hangzatos cím, de mit is takar ez tulajdonképpen? Az évek során összesen eddig 184 Ambassade-ja lett a pincészetnek, a hasonló értékrend és a saját szegmensben kiemelkedő szolgáltatás ehhez alapkritérium. 

A turai hotel mostantól - egyedül a régióban - a teljes termékkínálathoz hozzáfér, a zászlóshajó tétel, a Grand Cuvée pedig folyamatosan elérhető pohárral is. A champagne ház stílusjegyeivel kialakítottak egy Krug-lakosztályt is, de mielőtt itt álomra hajtanánk a fejünket, feltétlen meg kell kóstolni a szálloda fine dining éttermében, a Clarisse-ban a champagne ház inspirálta menüsort, amely az idei évben a citrom, mint alapanyag köré szerveződött.

A magyar pincészet, amely magasra tette a lécet

Magyarországon sok kiváló borászatnak van étterme – jobbára pont ott, ahol a fürtök is lógnak a tőkéken. Az egri borvidéken működő St. Andrea Borászat gondolt egyet, és nem a Nagy-Eged hegy egyik lankáján nyitottak vendéglátóegységet, hanem Budapesten. Majd egy újabbat is. Az Eiffel Palace utcafronti szintjén található St. Andrea Restaurantról és tavaly nyílt új bárjáról már mi is írtunk, az itteni magas színvonalból következő vendéglátóegységüknél sem engedtek, sőt, még magasabbra törtek. A St. Andrea Wine&Skybar ugyanis a belváros egyik legdivatosabb rooftop bárjává vált szinte már a nyitás pillanatában. A lokáció kiváló, hiszen az V. kerület ezen részén nincs hozzá fogható, ahonnan ilyen panoráma nyílna. Tökéletes szpot, ahova bármikor fel lehet ugrani egy pohár borra vagy egy koktélra és némi harapnivalóra.

Az Amalfi-partvidék a Dunakorzóra költözött

A Marriott Budapest hotel teraszos skybarja, a Liz and Chain idén nyáron a Malfy Ginnel kollaborál. A ház rezidens ginje egész nyáron az egyébként Piemontban gyártott, de az elegáns, igazi dolce vitás hangulatú Amalfi-partvidék életérzését magában hordozó Malfy Gin. (Ez szó szerint igaz, mert a ginbe amalfi és szicíliai citromok héját teszik.) A hagyományos és a három ízesített (citromos, narancsos és rózsás) gint nemcsak tisztán kérhetjük, természetesen a bárban koktélkülönlegességeket is kifundáltak. A teraszra készült egy fotóháttér is, amit muszáj kihasználnunk, hiszen ilyen magasságban nincs másik hely, ahonnan ilyen szép a panoráma a várnegyedre. 

Címkék