Szinte napra pontosan 20 évvel az A38 Hajó 2003. április 30-i megnyitását követően egyórás dokumentumfilmmel jelentkezett a főváros egyik legmeghatározóbb koncerthelyszínének csapata.

Aki az elmúlt 20 évben járt budapesti koncertekre és bulikra, az egészen biztosan eltöltött legalább egy estét a Petőfi híd budai hídfőjének lábánál horgonyzó, eredetileg önjáró kőszállító uszályként funkcionáló hajón. 2003-ban Maceo Parker örömzenélésével indult az A38 története, azóta pedig rengeteg legendás koncertnek, bulinak és kiállításnak adott otthont.

Szinte az összes fontosabb hazai előadó és a már említett Maceo Parker mellett olyan külföldi nevek zenéltek már itt, mint az M83, Bonobo, Diplo, a Gogol Bordello, a Laibach, Ólafur Arnalds, Juliette Lewis, Amon Tobin, Mike Patton, a Dead Kennedys vagy éppen a Chinese Man, de a sort még hosszan lehetne folytatni.  

Hogy miként sikerült hozzájutni az eredeti hajótesthez, azt átalakítani, majd feltenni az európai koncerttérképre, arról most a Szirmai Márton rendezte dokumentumfilmből tudhatunk meg számos érdekes háttérinfót. A filmben archív felvételek és az alapítók, Bognár Attila, Patonai Péter, Váncza László, valamint Miltényi Miklós történetei elevenítik fel a két évtized legjelentősebb pillanatait, de mesél Bende Zsuzsanna vezető programszervező és a Hajó további munkatársai is. A 20 év az A38 Hajón című, valamivel több mint 55 perces dokumentumfilmet alább nézhetitek meg. 

Címkék