Izgalmas és változatos napok elé nézünk az április 13. és 19. közötti időszakban! Akár a művészeteket kedvelitek, akár a sportolást és a kirándulást, de az is lehet, hogy inkább a bulizásra vagy egy gasztronómiai utazásra szavaztok a hétvégén, itt megtaláljátok a hozzátok legközelebb álló programokat. A listában szerepel a Magyar Sajtófotó Kiállítás és Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulójára rendezett kiállítás is, melyeket mindenképp érdemes megtekinteni, de olyan misztikus események is felkelthetik az érdeklődéseteket, mint például egy képzeletbeli séta a műemlékvédelem világnapja alkalmából vagy a fogaskerekű megelőzése biciklivel, merészek pedig lehet, hogy futva indulnak neki.

Április 13., csütörtök

Tex-Mex város – tavaszi gasztrofesztivál a Terezában

tex-mex egy regionális konyha, amely némiképp eltér a mexikói konyhától, mégis magában hordozza annak sajátosságait. A tex Texasra, a mex megnevezés pedig Mexikóra utal. Színgazdag ételek, friss zöldségek és számtalan pácolt hús kavalkádja jellemzi, elmaradhatatlanok a tortillák, a finom mártások és a rendkívüli fűszerekÁprilis 13. és 16. között ebben lehet részünk a Tereza tavaszi gasztrofesztiválján, ahol élő zene fokozza a hangulatot.

További infók 

Metallica Listening Party: 72 Seasons

Több budapesti moziban is meghallgathatjuk a Metallica új lemezét, a 72 Seasonst, a hivatalos megjelenés előtt egy nappal, április 13-án. A 19 órakor kezdődő, mintegy kétórás szeánszon nem csupán az új dalok mennek majd le ilyen hosszban, némi képanyag is társulni fog hozzájuk, mégpedig exkluzív felvételek csak erre a vetítésre szánva, az együttes tagjaival. Az általános interjúkon kívül olyan, kulisszák mögötti videók is lesznek az album készültéről, amelyekből kiderül, miként születtek az új dalok, mi a történetük, és miként készülhetett minden szerzeményhez videóklip is.

További infók 

41. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 41. alkalommal hoz létre kiállítást a legjobbnak ítélt magyar sajtófotókból. Április 13-tól május végéig nézhetjük meg a válogatást a Budapest FotóFesztivál keretén belül, a Capa Központban.
 
További infók 

Április 14., péntek

Csontváry 170

Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulóját közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított válogatás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében látható a Szépművészetiben április 14-től július 16-ig.

A 60 évvel ezelőtti Csontváry-kiállításnak a Szépművészeti Márvány Csarnoka adott helyet, most a felújított Ión-Pergamon Csarnok oszlopokkal tagolt, tágas tereiben lesz látható A taorminai görög színház romjai és a Baalbek, a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben és még sok más festmény. (x)

További infók 

tiny_art 2.0 kortárs vásár

Április közepén kortárs vásáron vehetünk részt, melyre a tiny art mottó jegyében válogattak alkotásokat több mint 60 hazai képzőművész munkáiból. A vásár anyagában főként kis méretű festményeket, szobrokat és fotográfiákat találhatunk, melyeknek izgalmas hátteréül zegzugos pinceterek szolgálnak. 14-én a Fövényi & Troll Gipsy Jazz duó és Henri Gonzo gondoskodik a hangulatról.

További infók 

Április 15., szombat

XVIII. Előzd meg a Fogaskerekűt!

XII. kerületi, már hagyománnyá vált sportrendezvény célja, ahogy a neve is mutatja, hogy a bátor indulók előbb szakítsák át a célvonalat, mint a fogaskerekű vasút – idén április 15-én. Első hallásra nem tűnik nehéz feladatnak ez, de valójában a 325 m-es szintemelkedésű, kb. 4,5 km-es hegymenet még a legedzettebbeket is próbára teszi.

Nevezhetünk futással vagy biciklivel, egyénileg vagy családdal, barátokkal, sőt egy kellemes túrát is beiktathatunk a Budai-hegységben.

További infók 

Kiscelli Tavasz 2023

Zöldülő természettel, virágzó cseresznyefával és kulturális programokkal köszönthetjük az idei Kiscelli Tavaszt. A barokk kolostorban állandó és időszaki kiállításokon, egész nap vezetett parksétával, a belső udvaron zenével és alkotóműhellyel készülnek a szervezők az egész család számára. Bejárhatjuk az angolparkot, csatlakozhatunk kriptatúrához, a gyerekeket pedig ismeretterjesztő kézműves-foglalkozás várja április 15-én.

További infók 

Katttarzis – Roman Flügel (DE)

Turbinában az újranyitás óta nem sokat lehet pihenni: április 15-én, a következő kattogáson a német legenda, Roman Flügel lesz a meghívott vendég, akit hazai support kísér a nagyteremben és a klubszobában.

További infók 

Április 16., vasárnap

Tavaszi Etyeki Piknik 2023

Kiváló etyeki és vendégborászok, helyi kertek kincsei, házias ételek, kulturális programok, kézművesvásár – a Tavaszi Etyeki Piknik idén április 15. és 16. között várja a Gasztrosétányon a tavasz ízeire éhes vendégeket. A Hegedűs Sajtműhelyben sajtkóstolóra és tárlatvezetésre, a Birtok Pinceajtajában koncertre és pincetúrára, a Stelázsi – Kultúrspriccben pedig zongorafestő performance-ra számíthatunk.

További infók 

Áprilisi Makers Market

Április 16-án is hazai alkotók lepik el a Fény Utcai Piacot, egy újabb Makers Market eseményen. A dizájnerek alkotásai mellett akusztikus koncertekkel és workshoppal is készülnek a szervezők, és ha elfáradnánk a nézelődésben, finom falatokról és kávéról gondoskodnak a piac vendéglátóhelyei.

További infók 

Kiránduljatok a Tamariska-dombra!

Vasárnap hova máshova, ha nem a természetbe? Kevesen hallottak róla, és talán csak a csepeliek ismerik közelről ezt a környéket, pedig a Tamariska-domb már 2012 óta természetvédelmi terület, igazi különlegesség. A fekvése sem mindennapi: a város közepén, a lakótelep és a kertváros között nyújtózik el, közel 6 hektáron. 2-3 órás délutáni bolyongásra tökéletes, de egy piknikre is alkalmas, vagy arra, hogy egy könyvvel letelepedjünk egy fa alá. A dombvidék növény- és állatvilága páratlan, hangulata pedig vadregényes, így ide egyedül is, társasággal is érdemes eljönni!

További infók 

Április 17., hétfő

Menedék Filmklub: Földes András filmje Kelet-Ukrajnából

A következő Menedék Filmklubon, április 17-én 18 órától Földes András filmjét vetítik, amelyet most először láthatunk a mozivásznon. A HVG tudósítója öt alkalommal tudósított az ukrán háborúból, többek közt Bucsából, az orosz háborús bűnök helyszínéről. Legutóbbi útján eljutott a kelet-ukrajnai frontra, az orosz határ közelébe is. Filmjéből megismerjük az orosz uralom alól felszabadított lakók történeteit, a módszereket, ahogy túlélték a féléves elnyomást és a háború nem várt hatásait. A vetítés utáni beszélgetésen Földes András is ott lesz.

További infók 

Április 18., kedd

A hely szelleme – képzeletbeli séta a műemlékvédelem világnapja alkalmából

Április 18-án a műemlékvédelem világnapja alkalmából egy képzeletbeli sétába csatlakozhatunk be a Scruton V.P. közösségi terében. A terepünk az V. kerület lesz, a környék mesés épületeit járhatjuk be Sal Endre vezetésével. Ráadásként pedig a Scrutonnak otthont adó Veres Pálné utca 12. épületének történetébe is bepillantást nyerhetünk.

További infók

Arccal a tavaszba – a Jelenkor Kiadó költészetnapi estje

A Jelenkor Kiadó három költészetnapi verseskötetét mutatják be április 18-án az Ellátóban. Falcsik Mari Azt hittemKemény Zsófi Most vagyok soha és André Ferenc Kepler horoszkópírás közben letér a pályáról köteteiről Csepelyi Adrienn kérdezi a költőket. A zenéről André Ferenc fog gondoskodni.

További infók 

Április 19., szerda

Coldplay – Music of the Spheres

Coldplay rajongói a nagy sikerű Music of the Spheres turnéjának Buenos Aires-i állomását láthatják széles vásznon ebben a koncertfilmben. A fény- és tűzijáték, valamint a lézershow elemei lenyűgöző vizuális élményt garantálnak. Az előadás a BAFTA-nyertes, Grammy-jelölt Paul Dugdale rendezésében tárul elénk április 19-én a Corvin moziban.

További infók 

Christalena Hughmanick: The Women Who Plant Trees

művészetet, az erdészetet és a közösségépítést összekötő, The Women Who Plant Trees (A nők, akik fákat ültetnek) című kiállítás Christalena Hughmanick három hónapos kutatásának eredménye, melyet az Izlandi Erdészeti Egyesületnél végzett. A projekt azon nőket teszi láthatóvá, akik részt vesznek Izland 1930-as évek óta zajló újrafásítási törekvéseiben, egyúttal dokumentálja a nők és erdőik napi szintű kapcsolatát

Hughmanick önálló kiállítása egy multiszenzoriális élmény keretében idézi fel a művész izlandi erdőkben töltött idejét. A művek között a természet hangjairól készült terepfelvételek, növényi festékkel színezett textíliák és a művész által 23 éve használt analóg fényképezőgéppel készült fotográfiák szerepelnek. A kiállítást április 15-től június közepéig látogathatjuk, a Liget Galériában.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék