Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Amikor egy ütemre dobban a főváros szíve – Jön a Budapest Ritmo világzenei fesztivál

Ha tavasz, akkor világzene, ha pedig világzene, akkor Budapest Ritmo! Április 12. és 15. között igazi zenei felfedezőútra indulhatunk Egyiptom, Izland, Mali, Ukrajna vagy épp Spanyolország ritmusai közül csemegézve. De legyen szó izlandi popról, cumbiáról vagy balkáni etnojazzről, a Ritmo még számtalan zenei meglepetést tartogat az Elefántcsontparttól a Kaukázusig. Olyan világsztárok lépnek színpadra, mint a Tamikrest, Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra vagy a Mazaher, de szuper magyar fellépőket is láthatunk majd a fesztivál jobbnál jobb fővárosi helyszínein.

Izgalmas nyitókoncert, ingyenes programok a Szimpla Kertben

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek ad otthont a Budapest Ritmo programjainak, mely nyitókoncertje különleges zenei és spirituális élményt ígér: a Magyar Zene Házában április 12-én, szerdán a Tariqa felvezetése után Egyiptom eltűnőben lévő örökségét, a zart ápoló Mazaher lép fel.

A fesztivál csütörtökön a showcase-nappal folytatódik, ami nemcsak a fellépőknek fantasztikus lehetőség, de az újdonságra szomjazó közönségnek is. Idén az erdélyi Koszika játékos dalai, a makedón vokális hagyományt feldolgozó Zarina Prvasevda, a bolgár etnojazzt játszó Jazzanitza és három magyarországi banda: balkáni kávézókat megidéző BudaPesme, a sanzonokat átformáló Ephemere és az oláh cigány hagyományt ápoló Amaro Duha kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. A showcase-koncertek ingyenesen látogathatók a Szimpla Kertben április 13-án.

Világkörüli utazás az Akváriumban

A magával ragadó zenei sodrás pénteken és szombaton indul be igazán: az Akvárium Klubban és az Erzsébet téren fellépő előadók alaposan kizökkentenek zenei komfortzónánkból. Április 14-én Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra tagjai ragadják meg a kezünket, és legújabb albumukkal, a Racing the Stormmal vezetnek el különleges világukba. Némi filmes hangzás, egy kis szerelmes varázslat és jó adag pop – tökéletes recept egy vidám indításhoz.

Persze minden gyakorlott ritmós tudja, hogy ezen a fesztiválon pillanatok alatt átszelhetjük a világot, és máris belecsöppenhetünk valami drámaian másba, például a tuareg ellenállásba. A Tamikrest tagjai pszichedelikus zenéjükkel és bátor politikai kiállásukkal azonnal felráznak, miközben ránk szegezik fegyvereiket: a gitárt és az énekhangot.

Egy koncertteremmel arrébb szintén a remény, az összekapcsolódás és a határokon átívelő hasonlóságok bontakoznak ki egy ukrán és egy lengyel lány előadásában. Daga és Dana, azaz a DAGADANA igazi világzenei mixszel robban be: jazz, funk, népdalok, elektronika – bátran, őszintén, vagányan. Levezetésnek DJ Koulla P. Katsikoronou & DJ Kraaaouuu ad ízelítőt a ciprusi partivilágból.

Április 15-én, szombaton egészen biztosan táncolni fogunk, ezt nemcsak a már ismerős, ciprusi Monsieur Doumani & Óperentzia garantálja, hanem az olasz Fanfara Station is. Azt a kirobbanó energiát, ami felszabadul, amikor egy rezesbanda találkozik a ritmushangszerekkel és az elektróval, valahol ki kell adnunk.  

Később megmerítkezünk a 1920-30-as évek Bukarestjének fülledt éjszakai életében is, ahol Corina Sîrghi és bandája táncoltat meg mindenkit. Az este során a Vocal Sampling segítségével megtudjuk, hogy pusztán az énekhang segítségével lehet-e kubai klasszikusokat és rockslágereket játszani, Magalí Sare és Manel Fortiá pedig különleges és bensőséges birodalmában mutatja be a modern katalán jazzt, amiben náluk bőgő és ének, valamint spanyol és latin-amerikai dallamok simulnak össze.

Dokumentumfilmek a Budapest Ritmón

A tavaly debütáló zenei filmes szekció idén is folytatódik, végleg bekötve ezzel a fesztivált az egyre erősebb budapesti dokumentumfilmes közegbe. Látható lesz többek között a Taarka, a világ első szetu nyelvű filmje, amelyből megismerhetjük Hilanát, aki egész életét kitaszítottként élte le, mindvégig énekelve. A The Female Voices of Iran az elnyomás ellenében hangjukat hallató női énekesek életébe ad betekintést.

A magyar szekcióban debütál Regős Ábel VENI-ről, azaz Szász Veronikáról készült vadonatúj alkotása, de újra látható lesz az Uljana Quartet Budapest Ritmo filmpályázatra készült filmje Korom Anna és Fecske Flóra rendezésében, valamint a tavalyi pályázat másik nyertese, a Дeva zenéjére készült alkotás is. A vetítéseknek a Toldi mozi ad otthont a fesztivál alatt.

Jegyek, bérletek és exkluzív élmény: Budapest Ritmo PRO

A Budapest Ritmo weboldalán megvásárolhatóak az összes hétvégi programra belépést biztosító bérletek, valamint a szerdai nyitónapra szóló napijegy is. Újdonság, hogy idén az érdeklődők a PRO Pass-t is választhatják, ami egy különlegesebb, szakmaibb és mélyebb fesztiválélményt kínál. 

Nemcsak belépést biztosít az összes koncertre és filmvetítésre, de a kétnapos szakmai konferenciára is, ami olyan témákat feszeget, mint az elnyomás, a háború, a szolidaritás és ehhez kapcsolódóan a zene ereje. A Budapest Ritmo Pro keretében lehetőség nyílik az exkluzív kapcsolatépítő eseményeken, panelbeszélgetéseken, workshopokon, személyes találkozókon való részvételre is, és mindemellett a PRO Pass elérést biztosít a Budapest Ritmo hiánypótló adatbázisához is.

A Budapest Ritmóval kapcsolatos összes infót megtaláljátok itt, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjait pedig itt tudjátok böngészni.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Kultúra

NYOMIK – még mindig premier előtt

Surányi Judit Nyomik című filmje 2025 körül fog mozikba kerülni, de szerencsére nem kell addig várnunk, ha meg akarjuk nézni: március 9-én egy laza bulival egybekötve lesz a vetítése a Premier Kultcaféban.

Neked ajánlott

A