Amikor megérint a tavasz első igazán melengető napsugara, amikor rügyet bontanak a fák és madarak trilláznak az illatozó virágok között, akkor érezzük igazán, hogy itt az ideje hátrahagyni a fővárost. Ilyenkor érdemes útra kelni és felfedezni, hogy mit tartogatnak a Budapesttől nem messze található lankás dombok és a Duna ölelésében megbújó szőlőtőkék. Ha Neszmély felé vesszük az irányt, akkor ellátogathatunk az ország egyik legszebb birtokára, melyet nem véletlenül hívnak a magyar Toszkánának. A Hilltop Borbirtok és Étterem 250 hektár saját szőlővel, csodás dunai panorámával, szuper gasztrokalandokkal és remek programokkal vár ránk. Tökéletes választás a tavaszi kikapcsolódáshoz.

Magyar borvidék, toszkán hangulat

A Neszmélyi borvidéket mindössze egy óra kocsiútra találjuk Budapesttől, kényelmesen, autópályán haladhatunk egészen Tatáig, ahol rögtön érdemes megpihenni, megcsodálni a tavat és felkerekedni a várhoz. Innen továbbhaladva, a Duna és a Gerecse felé közeledve egyre kanyargósabb lesz az utunk, szőlőtőkék sorai mellett haladunk el, és lassan megpillantjuk a csodás dunai panorámát.

Ekkor érkezünk meg a Hilltop Borbirtokra, amely a Neszmélyi borvidék egyik legkedveltebb célpontja, 2018-ban elnyerte Magyarország legszebb borbirtoka címét. A lankás dombok, a végeláthatatlanul elterülő szőlőültetvények és a természetbe lágyan belesimuló vidék nem véletlenül kapta meg a magyar Toszkána elnevezést. Valóban olyan, mintha Olaszországba csöppentünk volna, a dunai panoráma azonban minden kétséget kizáróan érezteti, hogy hazánkban is vannak lélegzetelállító helyek.

A Hilltop Borbirtokot a Melegeshegy tetején találjuk, közel 250 hektár szőlő ölelésében. A saját palackozóüzem mellett a vendégeket étterem, panorámaterasz, vendégházak és különböző rendezvényhelyszínek várják. Sőt, még egy medence is helyet kapott a birtokon, a partján pedig gyakran csendülnek fel dallamok, a naplementés-panorámás-szaxofonos est például kihagyhatatlan.

Gasztrokalandok a borbirtokon

A borbirtok meglátogatása nem lenne az igazi, ha nem várna ránk egy remek étterem, ahol a Hilltop borait kortyolgatva, kiváló fogások és borkorcsolyák mellett élvezhetjük a jó időt. A tavasz első melengető napsugarainak kíséretében már a panorámás teraszon is helyet foglalhatunk, és válogathatunk az à la carte kínálatból.

A modern, nemzetközi konyha ételei mellett természetesen a kedvenc magyar fogásaink újraalkotott verzióját is megkóstolhatjuk, de érdemes rápillantani a séf hónapról hónapra változó, szezonális újdonságokat kínáló ajánlatára is.

Ha a borbirtokon járunk, akkor nem lehet kihagyni a kóstolókat sem, melyek során a Hilltop történetét és kulisszatitkait is megismerhetjük. A hattételes kóstoló egész évben elérhető, és akár muzeális tételeket is megízlelhetünk. Ha pedig nincs kedvünk az ételek és a borok között válogatni, és szeretnénk mindenbe belekóstolni, akkor érdemes befizetni a borvacsorára, ahol az ötfogásos degusztációs menüsort a Hilltop legjobb borai kísérik. Az éttermet egész évben felkereshetjük, azonban ajánlott előre foglalni, hogy biztosan legyen helyünk.

Piknik a dombon, pincetúra a mélyben

A borbirtokra nemcsak a toszkán hangulat és a remek gasztrokalandok miatt érdemes ellátogatni, de számos program is vár ránk a 2023-as szezonban. Egészen egyedi élmény a szőlőtőkék között a dombtetőn mozizni és piknikezni, zenét hallgatni és táncra perdülni a medence partján vagy vacsora közben hallgatni a BorHumor-előadásokat.

Ha pedig szeretnénk magunkat Olaszországban érezni mindössze egyórányira Budapesttől, akkor nevezzünk be a toszkán főzős hétvégék egyikére. De izgalmasnak ígérkeznek a Hilltop-pincetúrák is, ahol üzemlátogatással egybekötött borkóstolókon ismerhetjük meg a birtok működését. Érdemes nézegetni a Hilltop programnaptárját, de ne felejtsünk el időpontot foglalni, hogy garantált legyen a részvételünk.

Ahová folyton visszavágyunk

Ha egyszer eljutunk a borbirtokra, akkor ne lepődjünk meg, ha időről időre visszavágyunk majd. Szerencsére ha hosszabb ideig szeretnénk élvezni a Hilltop vendéglátását, akkor ennek sincs akadálya, 10 darab szoba marasztalja azokat, akik pár napot eltöltenének a borbirtok ölelésében. Természetesen kisebb-nagyobb rendezvények, esküvők és családi összejövetelek szervezésére is kiválóan alkalmas a birtok, ahol rendezvénysátor vagy a főépület kis- és nagyterme biztosít tökéletes helyszínt a nagy napokhoz.

A borbirtokon minden gond nélkül eltölthetünk több napot is, ha kirándulni támad kedvünk, akkor a Neszmélyi Arborétum meglátogatása – főleg így tavasszal – kihagyhatatlan, de felkereshetjük a gerecsei öreg tölgyet, a tardosi Lombkorona tanösvényt, vagy piknikezhetünk a Duna-parton.

Címkék

Elérhetőségek

Hilltop Borbirtok & Étterem 2544 Neszmély, Melegeshegy Facebook-oldal Weboldal