Az időjárás is azt mutatja, hogy közeledik a szeszélyes április! Mi pedig pont emiatt igyekeztünk minél szórakoztatóbb eseményeket összeválogatni nektek a március 30. és április 5. közötti napokra. Legyen az húsvéti piac, fotófesztivál, akusztikus vagy elektronikusrock-koncert, mindenki megtalálhatja a számára legpihentetőbb vagy éppen legőrültebb programot!

Március 30., csütörtök

Banff Hegyifilm Fesztivál – Budapest 2023

Március 30. és április 1. között sok adrenalinra és kalandra számíthatunk a Banff Hegyifilm Fesztiválon, ahol lélegzetelállító látvánnyal, nagy vásznon láthatjuk az inspiráló történeteket. A természet és az extrém sportok világához kapcsolódó dokumentumfilmek éves nagy nemzetközi versenyének legjobb alkotásai a Corvin Moziban lesznek vetítve.

További infók 

Beszélgetés a gyermekvállalás művészetre és karrierre gyakorolt hatásairól

Mothers Back Dányi Viktória és Furulyás Dóra együttműködése. A 2022/2023-as évadban arra törekednek, hogy kifejezetten olyan lehetőségeket teremtsenek – a SÍN Művészeti Központtal együttműködve –, ahol minél szélesebb körben, közösen beszélgethetünk a szülővé válás karrierre gyakorolt hatásairól. Március 30-án is egy ilyen nyitott eseményre számíthatunk, a meghívottak Németh Anikó, a Manier tervezője és tulajdonosa, Galdi Vinkó Andrea fotográfus és Molnár Emese, a JaMese együttes énekese lesznek. A beszélgetést Bakonyvári Krisztina moderálja.

További infók 

Március 31., péntek

Budapest FotóFesztivál 2023

Hetedik éve rendezik meg a Budapest FotóFesztivált, idén március 31. és május 14. között, felpezsdítve a kortárs magyar és nemzetközi fotográfiai szcénát, bevonva a fővárosi múzeumokat, kisebb-nagyobb galériákat és kultúrintézeteket. A 2023-as év kiemelt meghívottja a kortárs cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek lesz, akinek barokkosan fülledt, kézzel színezett, érzéki aktjait és látványgazdag jeleneteit bemutató életmű-válogatását a Műcsarnokban láthatjuk.

Ezenkívül április közepétől a Kiscelli Múzeumban kaphatunk vizuális válaszokat arra, hogyan látják ma a fotográfusok Budapestet, a 35 év alatti tehetségeket bemutató Fresh Meat pedig a generációk közötti párbeszédnek ad lehetőséget. Az 50 kiállítás mellett, ahogy megszokhattuk, lesznek még nyitott programok, workshopok, múzeumpedagógiai események, kortárs fotóművészeti szakmai programok, és az eseménysorozatot portfolio review, fotókönyvvásár is színesíti.  

További infók 

Boris Lurie & Wolf Vostell: Művészet a soá után

Boris Lurie és Wolf Vostell két olyan művész, akik radikálisan közelítettek a holokauszt témájához személyes érintettségük miatt. Egy olyan időszakban alkottak már ebben a témában, amikor a társadalom többsége igyekezett minél hamarabb túllépni a háború emlékén és a németek felelősségén. Eközben a két művész olyan formanyelvet kísérletezett ki, amely szembesítette közönségüket a fájdalmas témával.

A Ludwig Múzeumban látható kiállításuk, a Művészet a soá után március 31. és július 30. között látogatható, és már csak azért is különleges, mert Magyarországon először vannak kiállítva ezek a műfaji határokat átlépő, társadalomkritikus alkotások.  

További infók

Április 1., szombat

KávéBár Bazár 2023

Április elején vehetünk részt az idei KávéBár Bazáron, a Millenárison. Az eseményen kávékat, borokat, söröket, párlatokat és egyéb italkülönlegességeket kóstolhatunk egész nap a standokon, és lesznek izgalmas kísérőprogramok is. Mindkét nap workshopok, vezetett kóstolók várnak, és számíthatunk szakmai fórumbeszélgetésekre, profi baristaversenyre is.

További infók

Történelmi vásár az Aquincumban

Kicsik és nagyok számára készülnek programokkal április első hétvégéjén az Aquincum MúzeumbanKézművesvásár, hagyományőrző táborok, életmód-bemutatók, történelmi élő zene és vándorfotós műhely vár ránk: lesz szó arról, hogy hogyan wellnesseztek az ókorban, és a restaurátor műhelyébe is beleshetünk. A kézművesworkshop és a gyerekprogramok sem maradnak el, de a történelem iránt jobban érdeklődőknek érdemes a különféle szakmai előadásokba is belehallgatni.

További infók 

Hundred Sins & iamyank: A Nagy Fekete Mise

Április elsején két különleges előadót köszönthetünk az A38 színpadán: az elmúlt évek legizgalmasabb producerének kikiáltott, kilétét piros maszkkal elrejtő Hundred Sins és az elektronikában posztmetálban, valamint a klasszikus zenében egyaránt otthonosan mozgó iamyank mindketten a sötét oldal, a karcos hangzások és a punk attitűd képviselői. Közös estjükön metszéspontokat keresnek egymás világában, és ennek a szerencsés találkozásnak lehetünk fültanúi.

További infók 

Április 2., vasárnap

Kapunyitás – kortárs drámák felolvasóestje

Kapunyitás, avagy hová vezet az út, ha a gyermekkort már magunk mögött hagytuk, a túlvilág még messze van, és hirtelen több ajtó tárul fel előttünk, mint amennyi eddig bezárult?

Április 2-án a Fiatal Drámaírók Háza visszatér a Szatyorba. Ezúttal három friss drámaszövegben keresik a válaszokat azokra a kérdésekre, amik egy csésze erős kávé vagy egy pohár jó bor mellett mindannyiunknak eszünkbe jutottak már. Szó lesz nosztalgiárólgyerekkori álmokról és azok újragondolásáról, komolyságról, játékról.

További infók 

Kenyérlelke Fesztivál – húsvéti piac

Április 2-án rendezik meg az első húsvéti Kenyérlelke Fesztivált, a Fény utcai piacon. Az eseményen versenyre is benevezhetünk, és kipróbálhatjuk magunkat a kalácssütésben. Ha inkább eltanulnánk ennek fortélyait, és nem a versenyszellem hajt, workshopokon vehetünk részt. Természetesen eközben a legjobb kézművespékségekből vásárolhatunk finomságokat a húsvéti asztalra.  

További infók 

The Soft Moon (US), Trace Amount (US)

Április első vasárnapján a Fekete Zaj újabb nemzetközi előadókat hoz el a Dürer Kertbe: a 2009-ben alapított The Soft Moon a post punk, a dark wave és az elektronikus rock műfajában utazik, és a 2022-es évben sem pihent, úgyhogy sok új dallal és régi kedvencekkel érkezik. A szintén amerikai Trace Amount Brandon Gallagher szólóprojektje, amivel három éve vetette bele magát a zenei szcénába, és azóta villámgyorsan fejlődik. Őket hallhatjuk 2-án a Dürer Kert színpadán.  

További infók 

Április 3., hétfő

Khetane – fotókiállítás a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

Az UCCU Alapítvány, a Romaversitas, a Független Színház Magyarország és a Romani Design közös kezdeményezésére készült el a Khetane kiállítás, Pályi Zsófia munkáiból, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából. A fotóművész a részt vevő civil szervezetek aktivistáiról, önkénteseiről, diákjairól és munkatársairól készített izgalmas portrékat, a Romani Design cigány-magyar divatmárka ikonikus öltözékeiben, szimbolikus, a szervezetekhez kötődő budapesti helyszíneken, amit április 3. és 20. között nézhetünk meg.

Ezzel a gesztussal is szeretnének tisztelegni azon roma civilek és művészek munkája előtt, akik rengeteget tesznek a kortárs roma kultúra láthatóságáért, a közösség találkozási pontjainak megteremtéséért és a fiatal generáció lehetőségeinek javításáért, felhívva mindannyiunk figyelmét rájuk.

További infók 

Just Mustard (IE), support: boebeck

A Just Mustard ír zenekart érdemes a shoegaze legújabb csillagaként számontartani. Legújabb albumuk, a Heart Under egy éve jelent meg. A banda április 3-án a Dürer Kertbe érkezik, ahol egy szuper koncertre számíthatunk tőlük. 

További infók 

Április 4., kedd

John Waters (US): The End of The World

John Waters amerikai filmrendező, író, képzőművész, akinek nevéhez tizenhat filmet köthetünk, köztük olyanokat, mint a Rózsaszín flamingók, a Cry-Baby vagy a Hajlakk. Tíz könyv szerzője, első regénye pedig 2022-ben jelent meg, Liarmouth: A Feel-Bad Romance címmel. Egyszemélyes spoken word előadásai nemzetközileg híresek, ezek közül hoz el egyet április 4-én a MOMkultba: a The End of The World egy új, pörgős és komikus monológ napjaink kétségbeeséséről egy mindent átható optimista hangnemben.

További infók 

Április 5., szerda

Nóvé Soma akusztikus koncertje

Nóvé Soma 2012-ben kezdte zenei pályafutását, a Middlemist Red zenekarban. Azóta számtalan zenei projektben részt vett. Nevéhez fűződnek olyan zenekarok, mint a MORDÁI, a The Night Of The Vampire és a Samurai Drive. Műsorában feldolgozások, népdalok és saját számai hangzanak el. Április 5-én az Edithben hallhatjuk őt zenélni.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék