Néhány hete nézegetjük már a hideg fényű neoncsövekkel kirakott portált a Batyin, de a sietségben először infópontnak tűnt, vagy valamiféle BKK-jegypénztárnak. Aztán megláttuk az előtte tobzódó, csodálkozó idős hölgyeket és az odabent kávézó urat. Vagyis mégsem pénztár, a felirata pedig hiába néz ki sportmárka vagy táplálékkiegészítő logójának, ez bizony egy Utasellátó!

Mindenhol, ahonnan egy vonat/hajó/busz indulhat

1948 – ekkor kezdte meg működését az Utasellátó Vállalat, amelynek elsődleges célkitűzése az állomásokon való intézményesített vendéglátás volt. Éttermekkel és úgynevezett restikkel (a francia restaurant szó szlenges rövidítése, amelyet mi a vasúti büfékre, kisvendéglőkre használunk) kedveztek az utasoknak, akik vártak a vonatra, lekésték azt, gyorsan bedobtak volna valami hideg/meleg ételt és/vagy kávét egy kedvezőbb árfekvésű helyen.

A vasútállomások egyébként is különleges hangulatát tetézték az Utasellátók: egy pályaudvar tele van érzelemmel. Érkeznek és a távolba robognak családtagok, szerelmek, szeretők... könnyek, mosolyok, ölelések színtere. Nyilván szükségeltetik a képletbe egy olyan nyugodt hely is, ahol van idő egy presszóra, egytálételre netán egy pikolóra (már ahol volt alkohol, mert sok szeszmentes Utasellátó üzemelt). Pontosan ezt a funkciót töltötték be az állami restik, amelyek a rendszerváltásig élték dicsőbb korszakukat. 

A szabad verseny aztán mindent megváltoztatott. Az átalakult MÁV Utasellátó Részvénytársaság már mást hozott. 

A szabad verseny aztán mindent megváltoztatott. Az átalakult MÁV Utasellátó Részvénytársaság már mást hozott. 

Édes az a nosztalgia?

Ha bárkit megkérünk, hogy meséljen kicsit a múlt restijeiről, akkor nagyjából kétféle véleménnyel találkozunk: lelkendezve mesélnek a remek pörköltökről, a roppanós sült kolbászról finom kenyérrel, az Utasellátó feliratú Alföldi/Hollóházi tányérokról és arról, hogy bár mérgesek lettek, amikor automatákat is csináltak (lényegében mindenre, ami modernizált lett), azért volt, hogy az ikonikussá vált csokis rolót abból vásárolták meg a Nyugatiban, amikor már csak két perc maradt a gyors indulásáig. A másik vélemény szerint a restikben csak a naplopók időztek, ők maximum a mozgóárustól vásároltak gyorsan fogyasztható elemózsiát. És különben is, idővel le is züllöttek! 

Az állomások tényleg igénylik az efféle várókat

Aztán elkoptak az Utasellátók, az állomásokon a mindent árusító, a Donald rágótól a cigarettáig érő repertoárral felpakolt trafikok vették át a szerepet. Jóval később pedig a látványpékségek, ökölnyi vastag, kenyérszerű, hagymával jócskán megpakolt pizzaszeleteket (ó, de jó is a vonaton egy hagymás-kolbászos kenyérlángost majszoló utastárs mellett ülni...) áruló büfék vették át az uralmat. Ha enni/inni/várakozni szeretnénk, akkor mindezt általában az állomáson kívül tehetjük meg, ha egyáltalán abban az idősávban nyitva van valami. Ez egy béna dolog, amit orvosolni kellene országszerte. Egyszerűen korlátozottak a lehetőségek, pedig egy jóféle restinek sokan örülnénk. Nem a késdobáló fajtából, hanem valami kulturáltabb kivitelben. Nem kell messzire menni, Osztrákföldön például alapvetés az ilyen egységek jelenléte. Hogy az olasz beülős trafikokról ne is beszéljünk!

Megérkezett a felmentő sereg?

Vissza az eredeti témafelvetéshez: a Batthyány téren, miután félrenéztük a helyzetet, kiderült, hogy tényleg Utasellátó nyílt. A maga modern valójában, hideg fényekkel, 21. századra hangolt választékkal (például chilis-marharagus lepény, gombás grillezett panini, cézársaláta, vega burger, óriás nutellás-banános palacsinta, füstölt lazacos-vaszabikrémes bagel) és a kinti felhajtás dacára odabent pici térrel. Ha például valaki éppen fizet a pultnál, míg egy másik vendég benyit a boltba, elég szűkösen lehet elférni, még nagy hátizsák nélkül is, de tekintsünk el az ilyen szőrözéstől. 

Betértünk, mert kíváncsiak voltunk, ráadásul a fentebb említett nosztalgikus tények és képek születési dátumunkból kifolyólag nekünk is csak legendák, szülők és nagyszülők elbeszéléseiből és persze a Fortepanról tudunk tájékozódni. Teljesen egyértelmű, hogy a múltban nem voltak ilyen vakító LED-csíkok, spanyolos chorizo szalámi és vaszabi torma sem került szendvicsbe, az energiaital pedig a dupla kávé volt, viszont a próbálkozást nagyon értékeljük. Miért ne akarnánk beülni helyben valahova, amikor várakozunk, aránylag korán indulunk a dolgunkra, és valami melegre vágynánk (már reggel 6-tól nyitva vannak). A kávét egy szép Astoria géppel főzik, a forró csoki a pudingos formátum, nem minősül kakaónak. Csapolnak sört, mérnek minőségi bort is. Rövidital nincsen.

Bomba, kocka, roló

A Bambi és az Utas üdítők elmaradnak, de az Utasellátó bomba, kocka és a celofánba csomagolt roló itt élnek közöttünk. Tudjuk, hogy a minőségi trüffelkrém helyett maximum a tudni sem akarjuk, milyen állományjavítókkal felütött növényi krém dominál, de több generációnak ez az állag, íz és akár már maga a roppanás is egyenlő a boldogsággal, a békeidőkkel, a balatoni vonatozásokkal. A pultra kitett Utasellátó roló-doboz ezért hamar ki is ürül... jön az utántöltés. 

Türelemmel és kedvességgel

Az említett, puding jellegű forró csokit eszegetve mert tényleg kanállal kellett fogyasztani  öröm volt hallani, ahogy az érkező idősebbekkel kommunikáltak. Kedvesen, türelmesen, mindent értelmezően elmesélve, nyoma sem volt a fásult unottságnak, a foghegyről odaszólásnak. Ez pedig kifejezetten feltűnő volt már a saját kiszolgálásunkkor és az Utasellátóban tartózkodás egésze alatt. Reméljük, ez a jó szokás megmarad, tényleg nagyon udvarias személyzettel találkoztunk

Régen minden... de legalább van!

Két vendéget kérdeztünk az új élményről, mindkettőjük még abból a generációból érkezett, amikor evidencia volt az Utasellátó. És igen, a múltidézés vonzotta be őket a Batthyány téri egységbe. 

Attila: Mindennap itt haladok át, de a HÉV-vel járok, és csak ma vettem észre az Utasellátót. A dizájn nekem nem tetszik, túl rideg, viszont a kávé kiváló volt, a kiszolgálás is kedves, az árak is elfogadhatóak. A csokis rolót sosem szerettem, de a restik hangulatát igen. Akárhogy is, jó, hogy van!

Márta néni: Hogy én mennyit vártam a Keleti peronján és az Utasellátóban! Nem kifejezetten rajongtam ezekért a helyekért, de a célnak megfeleltek, és legalább megvolt a lehetőség. Ma is Maglódon élek, a Keletiben nincs esély büfében várakozni. Bejöttem egy kávéra és megkérdezni, hogy lesznek-e még másik helyek is. Szerintem elbírná mindegyik vasútállomás.

Címkék

Elérhetőségek

Utasellátó Batthyány téri aluljáró Weboldal