A Fény utcai piac második emeletén nyílt FeteKertbe közel egytucat hátrányos helyzetű településről kb. hetvenféle termék érkezik, amelyeket nemcsak helyben kóstolhatunk meg, de haza is vihetünk, az élelmiszerek mellett pedig kerámia és textiláru is vár bennünket. A 2019-ben indult FeTe program keretében a Máltai Szeretetszolgálat koordinálásával mintegy húsz egyházi és civil szervezet fogott össze, hogy segítsenek a leghátrányosabb helyzetű települések felzárkózásában. A gazdaságfejlesztés fontos eleme a programnak, mostanra döntöttek úgy, hogy az itt elért eredményeket egy reggeliző-kisbolt formájában is megmutatják.

Mi már ellátogattunk a FeteKertbe megkóstolni a jó kis bundás kenyeret mindenféle kencével, így arra is biztathatnánk mindenkit, hogy induljon és „vásárlásával támogassa a jó ügyet”. Ehelyett azonban köszönettel tartozunk, hogy csak néhány villamosmegállót kellett utaznunk ahhoz, hogy szuper, új ízeket és olyan minőségi, etikusan, magyar termelők által készített termékeket ismerjünk meg, amik közül a fővárosban még nem mindennel találkozhattunk. Jobban esik a falat, ha tudom, hogy a vásárlásommal hátrányos helyzetű embereket támogatok, de a termékek e nélkül az üzenet nélkül is megállnák a helyüket, a környezet pedig semmiben sem különbözik a kellemes környékbeli brunchozók világától.

A FeTe program 2019-ben indult, kormányzati finanszírozással, Magyarország 300 legszegényebb településének megsegítésére, alapja az úgynevezett diagnózis alapú jelenlét program, melyből időközben módszertan lett. Ennek lényege a folyamatos jelenlét, a bizalmi kapcsolatokon alapuló szociális munka és az élet minden területét érintő segítségnyújtás. Az alábbi videóban a Magyar Református Szeretetszolgálat mutatja be a FeTe keretében végzett munkáját:

A módszer itthon még 2004-ben, jóval az átfogó program elindulása előtt debütált, az első, nekik köszönhető kisüzem 2015-ben, Gyulajon nyílt, az átfogó program pedig 2016-ban, Tiszabőn vette kezdetét. Innentől hosszú út vezetett oda, hogy létrejöjjön a Máltai Manufaktúra Nonprofit Kft, amely összefogta az ország különböző pontjain működő üzemeket. A FeTe programban a Máltai Szeretetszolgálat mellett mintegy 20 kisebb és nagyobb jótékonysági szervezet vesz részt, tavaly decemberben pedig megnyílhatott a FeteKert, a gazdaságfejlesztés eredményeit, a kisüzemekben készült termékeket áruló bolt is. 

A folyamat persze nem volt könnyű, hiszen meg kellett találni azokat, akik szeretnek és tudnak egy ilyen üzemben dolgozni, a vezetőknek pedig egyszerre kell keménynek és empatikusnak, de kiváló szakembernek is lenniük. A jó munka eredményét viszont a boltba lépve azonnal látjuk. A mátraverebélyi varroda által újrahasznosított farmerek felhasználásával készült huzattal borított pad hívogat a pihenésre, teánkat egy nagyon helyes porceláncsészében kapjuk, ez a szeretetszolgálathoz kötehető pátyi üzemben készült. Mindehhez pedig a specialty kávézók világát idéző La Marzocco gép készíti az eszpresszót, a FeteKert számára pörkölt kávéból. A világos, letisztult környezet egységes képet alkot, egyáltalán nem érezzük úgy, hogy bármi is kilógna belőle, akár a berendezés elemei, akár a falak mentén elhelyezett polcokon található csinos dobozokba zárt termékek közül.

A teljesség igénye nélkül találhatók itt a Máltai Manufaktúrától származó csatnik és kencék, Hernádszentandrásról BioSzentAndrás szörpök, kávés vagy mentás mézek a fulókércsi Urbán Méztől, a már előbb is említett Tiszabőről érkező teák, az Igazgyöngy Alapítvány termékei, de Tiszaburán készült teák és textil, újraszalvéták, Mátraverebélyről babzsákfotelek. 

Mi természetesen kipróbáltuk a helyben fogyasztható finomságokat is. Ha csak egy gyors reggelit dobnánk be, akkor az Elfogadás Sütöde termékeiből válogathatunk cappuccinónkhoz (790 Ft). Mi azonban nagyon éhesek voltunk, így maradtunk a laktatóbb fogásoknál. Jóllehet, ezekhez a saláta még nem saját termelőtől érkezik, a pulton már ott figyelnek a Baptista Szeretetszolgálat besenyődi rotower farmján termesztett saláták és mikrozöldek, és a nagyon finom, kovászos kenyérből készült és kis sült szalonnával még ropogósabbá tett bundás kenyérhez (1990 Ft) már a Máltai Manufaktúra csatnijait, kencéit kapjuk.

Ezek közül a legfinomabb a kesudiós-tormás volt – mivel a FeteKert üzlet is egyben, azonnal vehettünk is belőle otthonra egy üveggel (1500 Ft). A lecsót (2680 Ft) ugyanígy kétféleképp próbálhatjuk ki, a boltban üvegben is megvásárolható a Máltai Manufaktúra készítette alap, de kiadós ropogós kolbászos, helyben fogyasztható ebédként is felturbózhatjuk a napunkat vele. Ezenkívül a Máltai Manufaktúra szilvás hagymacsatnijával még ízletesebbé tett miniszendvicseket (590 Ft / db) is megkóstolhatjuk, az ebédet pedig nagyon finom almás-céklás vagy almás-homoktövises lével (200 Ft / dl) öblíthetjük le.

Nem mi vagyunk az egyetlenek, akiket meglep a FeteKert szuper hangulata. Néhány kisüzem dolgozói már ellátogattak a boltba, pont olyan meglepve és örömmel látták az általuk készített termékeket ebben a visszafogott és kellemes környezetben, ahogy mi fogyasztjuk őket otthon vagy a helyszínen. A bolt egyelőre keddtől szombatig reggel 7 és délután 4 (szombaton 2-ig) között tart nyitva, hamarosan pedig az eddigiek mellett még több finomság, friss zöldség és gyümölcs is lesz a kínálatban, így érdemes lesz időről időre visszatérni és nyomon követni a szuper kezdeményezés fejlődését.

Címkék

Elérhetőségek

FeteKert 1024 Budapest, Fény utca 12. (Fény utcai piac, II. szint) Facebook-oldal