Megőrizte első helyét a kulturális intézmények között a főváros állatkertje, melyet tavaly is több mint 1 millió ember látogatott meg, hogy megnézze 859 állatfaj több mint 11 ezer egyedét.

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek 2022-ben egészen pontosan 1.036.192 látogatója volt, ami óriási szám, és ezzel megőrizte régóta meglévő pozícióját, mint a leglátogatottabb kulturális intézménye. Ezzel az igen szép látogatószámmal pedig végre visszatértek a Covid-járvány előtti idők is. 2022 egyébként a kisállatok éve volt az Állatkertben: szaporulat volt többek között a rókakuzuknál, a vombatoknál, az éji majmoknál, az arany oroszlánmajmocskáknál, a pusztai macskáknál, a tatuk közé tartozó matakóknál, a lajhároknál, a muntyákszarvasoknál, a nagy maráknál, a csupasz turkálóknál, a gundiknál, a jácintkék aráknál, a sárga-kék aráknál, a tarvarjaknál, a borzas és a rózsás gödényeknél, valamint az üregi baglyoknál, a rózsás flamingóknál pedig 26 fióka kelt ki a tojásokból. Ennek ellenére a kisállatok között még mindig Samu, a 2021-ben született kiselefánt meg Indigo, az ötéves gorillasrác a legnépszerűbb, bár a 2022-ben világra jött sok kisállat közül a pusztai macska utódok is hatalmas tömeget vonzottak.

2022-ben korszerűsítés is történt az Állatkertben, nem csak állatszaporulat. Az állattartást érintő legfontosabb fejlesztés a tigrisek és a perzsa leopárdok kifutórendszerének megújítása volt. A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek el, és az eredménye az, hogy a közönség több élményt kap, de emellett az állatok férőhelye is tágasabb lett. Az állatok és a növények bemutatásán túl tavaly rengeteg közönségprogrammal is készültek az Állatkert munkatársai, a legnépszerűbb a oroszlánfókák és az elefántok tréningje, valamint a merüléses cápaetetés volt. Az Állatkert nemcsak a leglátogatottabb kulturális intézmény, de a hazai állatkertek között is az első, Európában pedig a 15. helyezést érte el a 126-ból. 

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert / sajtóközlemény

Címkék