A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló Budapesti Építészeti Filmnapokra idén március 2. és 5. között kerül sor a Toldi moziban, immár 15. alkalommal. A fesztivál Budapest 150. születésnapjának alkalmából rendhagyó programmal készül: a főváros szempontjából releváns kérdésekkel foglalkozó filmekkel jelentkezik.

Az egyesülésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest, miközben Európa egyik büszke fővárosává és kedvelt turisztikai központjává vált, korábban nem ismert nehézségekkel találta szemben magát. A dzsentrifikáció és a hátrányos helyzetű csoportok perifériára szorulása, a lakhatási válság, a várost megfojtó egyéni közlekedés, a geopolitikai nagy szereplőinek városi térfoglalásai, a modern örökség megtagadása és eltűnése mind olyan kihívások, amelyekkel szemben Budapestnek csak akkor van esélye, ha más nagyvárosoktól tanul, más nagyvárosokkal működik együtt.

Budapest egyesülésének 150. évfordulója egybeesik a Budapesti Építészeti Filmnapok 15. születésnapjával. Miközben nevében őrzi építészeti örökségét, a fesztivál mára befogadta mindazokat a témákat is, amelyek a kortárs építészetet meghatározzák: filmjeik az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel is foglalkoznak.

A fesztivál idei kiadásában Budapestre, a 150 éves magyar főváros kihivásaira fókuszálnak a szervezők. 

A fesztivál idei kiadásában Budapestre, a 150 éves magyar főváros kihivásaira fókuszálnak a szervezők. 

A műsorkínálatban egyaránt helyet kapnak emlékezetes filmek a programsorozat elmúlt másfél évtizedéből, Budapestről szóló rövidfilmek, vagy olyan, más városokban vagy tájakon forgatott filmek, amelyek rímelnek Budapest legfontosabb kihívásaira. A vetítéseket különböző előadások és kerekasztal-beszélgetések kísérik, melynek résztvevői arra keresik a választ, hogyan akarunk élni a következő 15 vagy 150 évben Budapesten.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt.

Címkék