A január mindig egy kicsit unalmasnak, eseménytelennek tűnik, de ennek nem kell így lennie! Főleg, hogy ezt kiküszöböljük, hétről hétre a legjobb programokról tájékoztatunk benneteket. A hétvégén például a magyar kultúra napját ünnepelhetjük: az Országos Széchenyi Könyvtár három napon keresztül vár kiállítással, tárlatvezetéssel, vezetett sétával, a kisebbeknek játszóházzal és könyvkészítéssel kedveskednek, illetve Jankovics Marcell János vitézét is megnézhetik, ennek apropóján a magyar filmek is előtérbe kerülnek vasárnap az Urániában. Sőt a filmfanatikusok örülhetnek, mert a hétvégén lesz a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál is. Ezenkívül olyan izgalmas tematikus bulin is részt vehettek, mint a Sandbox, vagy egy új bulisorozat, ami nem egy zenei stílusra koncentrál, hanem a változatosságra, meglepő kollaborációkra épít. Most elektronikus zenére táncolhattok, miközben valakit épp tetoválnak, de az is lehet, hogy az a valaki te leszel!

Január 19., csütörtök

Tex-Mex város avagy GasztroFesztivál a Terezában

Tex-Mex város visszatér a Terezába, hogy 4 napon keresztül részesei lehessünk egy különleges gasztró és kulturális élménynek január 19. és 22. között. Ez a közkedvelt regionális konyha némiképp eltér az autentikus mexikói vonaltól, de magában hordozza annak sajátosságait.

Tex Texasra, a Mex pedig Mexikóra utal, tehát egy amerikai-mexikói fúzióba kóstolhatunk bele: burrito, empanada, enchilada, fajita, guacamole, jalapenos, nachos, salsa, taco, tortilla – ez a gyakorlatban ilyen finomságokat jelent, és akkor még az italokig el se jutottunk. Az ízkavalkád mellett a hangulatot élő zene teszi teljessé, a pontos menüről pedig majd itt találunk hamarosan infókat.  

További infók 

Január 20., péntek

Dupla Bëlga

színes melcsis örök srácok, vagyis a Bëlga tagjai dupla koncerttel kezdik az évet, és bár az egyik bulira (20-a, péntek) már elfogytak a jegyek, a másikra (21-e, szombat) még kaphatók. Egy Bëlga-fellépés természetesen mindig hatalmas show (a maga módján persze), ami hatalmas röhögésekkel jár együtt, így nem érdemes kihagyni, pláne ha szükségünk van egy kis év eleji mókás pozitív energiára

További infók  

Melegíts a hétvégére egy túrával

Budaörs a Budaörsi-medencében található, hangulatos kisváros, amit hegyek vesznek körbe, ezért több kirándulási lehetőség, túraútvonal is akad errefelé. A Törökugratóra, majd onnan a Huszonnégyökrös-hegyre vezető körtúra kopár csúcsokkal van tele, így lélegzetelállító panorámából is akad pár, de útközben sziklákkal is találkozhatunk és erdőben is sétálhatunk, meg hegyoldalban kanyargó, keskeny ösvényen. A nagyjából 7 kilométer hosszú, pár óra alatt teljesíthető, alapvetően könnyű túra tökéletes hétvégi program egy kis természetjárásra.

További infók  

Január 21., szombat

Magyar kultúra napja az Országos Széchényi Könyvtárban
 
Az Országos Széchenyi Könyvtár is megnyitja kapuit január 21. és 23. között, a magyar kultúra napját ünnepelve. A rendezvény ideje alatt együtt láthatjuk a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal eredeti kéziratait, részt vehetünk az Esszencia kiállítás tárlatvezetésén, vagy becsatlakozhatunk valamelyik vezetett sétába, amely a könyvtár különgyűjteményeit, toronyraktátát tárja elénk. A fiatal korosztály számára is készülnek izgalmas programokkal a szervezők: Jankovics Marcell János vitézét nézhetik meg két alkalommal, de lesz játszóház és könyvkészítés is.

További infók  

BIDF 2023 – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Idén is megrendezik január 21. és 29. között a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, amely az elmúlt évekhez hasonlóan változatos, a korra érzékenyen reagáló filmeket vonultat fel a Cinema City Mammut II. mozitermeiben.

A fesztivál szlogenje Légy felelős! Légy bátor! Légy őszinte! Légy szabad! Légy boldog! – ehhez az öt felszólításhoz igazodik az a közel 50 film, amelyet az eseményen láthatunk, és amelyek közül 2 Oscar-díjra jelölt alkotás is szerepel. Minden vetítést beszélgetés követ a filmek alkotóival vagy meghívott szakértőkkel, így is segítve olyan nehéz témák feldolgozását, mint a háború, betegségek, bűnözés stb.  

További infók

I. Craft Beer Budapest 2023

A budapesti kraft sörfőzdék csokorba fogva hoztak össze egy nagy közös ünneplést, a I. Craft Beer Budapestet: az eseményhez 9 sörfőzde bárja csatlakozott, ahol az első pohár ház sörét féláron kaphatjuk meg. Ha elég elszántak vagyunk, és pecséteket is gyűjtünk az egyes helyszíneken, nyereménnyel távozhatunk, de már az is önmagában izgalmas lesz, hogy milyen kiegészítő programokkal, körbevezetésekkel és bemutatókkal készülnek a szervezők.  

További infók

Sandbox Flashnight – Tattoo & Dance

Sandbox egy olyan új bulisorozat, ami nem egy zenei stílusra koncentrál, hanem a változatosságra, meglepő kombinációkra épít. Ráadásul nem csak elektronikus zenében, hanem az ezzel ritkán kombinált művészeti ágakkal, kollaborációkkal operál.

Január 21-én testközelből tapasztalhatjuk ezeket az izgalmas kombinációkat: birtokba vesszük a Gödör Klub mindhárom emeletét, elektronikus zenére táncolunk és közben tetováltatunk. A talpalávalóról többek között olyanok felelnek, mint Vedat Akdağ, Ferdjnánd, Timemasterz, 17 órától pedig több tetoválóművész vár minket exkluzív, kedvezményes áron elérhető mintákkal.  

További infók

Kultúraválasztó – a Magyar Kultúra Napja alkalmából

A budai Virág Benedek Ház több művészeti ágba is bepillantást enged a magyar kultúra napja alkalmából. Kipróbálhatjuk a festészetet, vagy táncolhatunk közösen saját testünk ritmusára Grecsó Zoltánnal, improvizálva kipróbálhatjuk a színházat Tárnoki Márk vezetésével, Kis Kata Linda segítségével egy napra fotóművésszé válhatunk, trükköket, tippeket kaphatunk a fényképkészítésről, vagy éppen a másik oldalról nézve modellt is állhatunk a fotósnak korabeli ruhákban. Ezenkívül többféle hangszer is kipróbálható lesz január 21-én.  

További infók  

Január 22., vasárnap

Magyar kultúra napja az Urániában 2023

Az Urániában idén is különleges programokkal köszönthetjük január 22-én a magyar kultúra napját. Az esemény alkalmából 18, nemrég készült magyar filmet nézhetünk meg a moziban. Fesztiváldíjas munkák, közönségsikerek, animáció, természetfilmek is várhatóak, köztük olyan alkotásokkal, mint A játszma, a Larry, az Együtt kezdtük vagy a SzelídA már ismert filmek mellett újdonságokat is láthatunk, például a Herczeg Ferenc kitűnő darabjából rendezett századfordulós, kosztümös filmadaptációt, a Kék rókát vagy a Jövő nyár című alkotást.   

További infók 

Gyermekvasút – a kulisszák mögött

Január 22-én vasárnap nyílt napot tart a Gyermekvasút a széchenyihegyi végállomáson, és 10 és 16 óra között várják színes programokkal a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket. Kicsik és nagyok próbálhatják ki az állomás vasúti berendezéseit, nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban.

A rendezvény napján egy járműbemutatón nézhetünk meg egy kiállított gőzmozdonyt kívül-belül, és jó tudni azt is, hogy a hagyományos vonatok óránként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy állomás között, a vonal felső szakaszán pedig gőzvontatású nosztalgiavonatok is indulnak.    

További infók  

Nekünk írták a dalt!

magyar popzene minden nemzedék életében jelen van. Ebből kiindulva nyitotta meg a Zene Háza a Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig című kiállítását. A tárlat időutazást ígér egy olyan korba, amely sokunknak ismerős, nosztalgikus lehet, de mindenképpen megkerülhetetlen.

A 8 tematikus blokkra bontott kiállítás nemcsak a korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszál, hanem bemutatja az azokhoz kötődő rajongói szubkultúrákat, a populáris zene elterjedésében nélkülözhetetlen médiumokat. Közelről láthatjuk a zenészek mozgásterét, amelyet erős politikai cenzúrával felügyelt intézményrendszer határol be, a klubok, turnék és hangszerek világát, valamint a populáris zenekultúra és a társművészetek koronként változó viszonyát is.
 
További infók 

Január 23., hétfő

Suttogók – József Attila versek

Személyesség, közvetlenség, bensőséges csendekkel, csupa irónia, kihívó gyengédség, az élet egyszerű igenlése – a Suttogók előadás József Attila verseibe való alámerülés, befelé hallgatózás, amelynek január 23-án lehetünk részesei.

Zsalakovics Anikó
 rendezése közvetlen jelentés a máról, az egymásrautaltság érzéséről, a szabadságról. József Attila ismert és kevésbé ismert verseinek, belső hangjainak megidézésére Hajduk Károly, Jászberényi Gábor vállalkoznak.

További infók 

Január 24., kedd

Látogasd meg Vukot!

Kedden tehetünk egy nagy sétát, és megnézhetjük Kolodko Mihály legújabb alkotását, Vukot, a mesehős kisrókát ábrázolja, ahogy egy sziklafalba fúródott bombáról lóg le. Ez valószínűleg utalás a nemzetközi politikai helyzetre, de sokaknak eszébe jut róla a vadászó „Simabőrű” és az ártatlan, üldözőbe vett állat között feszülő ellentét. A szobor az Erzsébet híd budai hídfőjénél található, közel a 7-es busz megállójához, de gyalog is megközelíthetjük, akár Budáról, akár Pestről indulunk.

További infók   

Költő lenni vagy nem lenni

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítást nézhetünk meg január 14-től a Károlyi-palota felújított tereiben. A tárlat különlegessége, hogy az életrajz helyett a költő szövegeire épít, és Petőfi szoborrá merevedett kultikus alakja helyett a sokszálú életműre irányítja a figyelmet. A kiállításon megidézett szövegek mindannyiunk számára nyújtanak találkozási pontokat, a színházi, filmes díszlet, az interaktív videóinstallációk pedig, a korabeli képzőművészeti alkotásokkal együtt összművészeti, performansz jelleget adnak a tárlatnak. 

A nyitótérben Petőfi eredeti kéziratait, könyveit és a korszak grafikáit, valamint a költő relikviáit tekinthetjük meg, a tárlat második részében pedig hat témakör (Kötelék, Róna, Otthon, Rémek, Áldozat, Erő) szervezi az útvonalunkat, amely során egy vállaltan ellentmondásos figura alakja rajzolódik ki.

További infók 

Január 25., szerda

Az érzékeny önpusztító. Berekméri Zoltán 100

Kiállítás nyílik a  magyar fotográfia történetének egyik legjelentősebb alakja, Berekméri Zoltán munkáiból. Tragikus életének számos pontja ismert és feltárt, azonban sorsának művészetéhez alig van köze: képein egy sajátságos világ bontakozik ki, amelyben a tiszta kompozíció, a fotográfiai hagyományok iránti tisztelet és egy különös „belső monológ” játssza a főszerepet. Múzeumi fotográfusként húsz évet dolgozott, műtárgyfotókat és reprodukciókat készített, ugyanakkor ezzel párhuzamosan tudatosan építette saját alkotói világát is. Még halála előtt lehetőséget kapott az Ernst Múzeumban, hogy bemutathassa életművét, s az 1985-ben létrejött tárlat komoly sajtóvisszhangot kapott. Ugyanakkor szakmai körökben már nem számoltak személyével és képeivel, szinte a kortársainak is újra fel kellett fedezniük. A Mai Manó Házban a 100 éve született fotográfus képeit január 25-től nézhetjük meg.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék