Nem vagyunk az újévi fogadalmak és a lehetetlen kihívások hívei, de szeretünk célokat kitűzni, így elhatároztuk, hogy 2023-ban jobban odafigyelünk az egészséges étkezésre, mellyel nemcsak magunkért, hanem a bolygónkért – és ezzel együtt a városunkért – is sokat tehetünk. Nagyban robog a veganuár kihívás, a hónap, amikor a nagy ünnepi húsfogyasztás után sokan a növényi étrendre fókuszálnak, mely nemcsak szuperegészséges, de fenntarthatóbb és kevesebb természeti erőforrást igényel. Szerencsére Budapesten számos hely kínál egészséges, növényi étrenden alapuló fogásokat, ha pedig otthon is tudatosabban étkeznénk, akkor érdemes a kifli.hu segítségével belevágni, hiszen a kényelmes bevásárlás mellett, az ország egyik legszélesebb növényi alapú kínálatával várnak minket.

Fenntarthatóbb bolygó, fenntarthatóbb város

Egyre többen vagyunk, akik igyekeznek a hétköznapokban is odafigyelni a környezetükre, és csökkenteni az ökológiai lábnyomukat. Szelektíven gyűjtjük a szemetet, komposztálunk, autó helyett biciklire pattanunk, és törekszünk fenntartható forrásból beszerezni az élelmiszereket. Bármilyen kis lépést is teszünk, az nemcsak a saját egészségünkre, de a bolygónkra is jó hatással van. Budapestért is sokat tehetünk, ha odafigyelünk, és akár az étkezési szokásaink apró változtatásaival fentarthatóbbá varázsolhatjuk lakókörnyezetünket.

Az ipari mezőgazdaság például jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, az erdőirtáshoz, a szennyezéshez, a talajromláshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, valamint az édesvizek kimerüléséhez és szennyeződéséhez. Ez pedig mind-mind hatással van szűkebb környezetünkre, ezért fontos, hogy figyeljünk arra, hogy ellenőrizhető és fenntartható forrásokból szerezzük be az élelmiszereket, és csökkentsük a húsfogyasztásunkat.

Boldogság, egészség, tudatosság

Nem kell vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni, ahhoz, hogy jobban odafigyeljünk a növényi étrend beemelésére a mindennapjainkba és ezáltal fenntarthatóbban táplálkozzunk. Érdemes szem előtt tartani, hogy a növényi élelmiszerekben gazdag étrend kevesebb olyan erőforrást igényel, mint a föld, a víz, az energia, és ezen felül csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések és a rák kialakulásának kockázatát.

Mi is szívesen eszünk néha egy-egy hamburgert vagy steaket, de egyre inkább figyelünk rá, hogy csökkentsük ennek mennyiségét. Az állati eredetű élelmiszerek, különösen a marhahús előállítása a kibocsátott üvegházhatású gázok mintegy felét teszik ki. 

Éljenek a növények!

Ha szeretnénk jobban fókuszálni a növényi étrendre, akkor a fővárosban számos remek hely vár ránk, ahol egészségesen és növényi alapon étkezhetünk, de egy rohanós nap már nem lehet kifogás a bevásárlásra sem. A kifli.hu segítségével akár menet közben telepakolhatjuk kosarunkat egészséges fogásokkal, legyen szó alapanyagokról vagy komplett fogásokról. Sőt az optimalizált útvonalon kiszállított, fenntartható és visszaváltható csomagolású élelmiszerekkel a környezetünkre is odafigyelhetünk, és csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat.

A kifli.hu-n az ország egyik legszélesebb növényi alapú kínálata vár ránk, így szép lassan kipróbálhatunk és fokozatosan beilleszthetünk az étrendünkbe számos húsmentes fogást. Hús helyett kipróbálhatjuk a tofut vagy a szejtánt, választhatunk babot, csicseriborsót és egyéb hüvelyeseket, de ellenőrizhető forrásból rendelhetünk szezonális és friss zöldségeket és gyümölcsöket. Ha időnk épp nem engedi, akkor sem kell extra erőfeszítéseket tennünk, hogy kitaláljuk, hús nélkül mit fogunk enni, kizárólag a Kiflin vár ránk a The Green Garden színpompás és egészséges készétel kínálata.

Tehát 2023-ra legyen a jelszónk a fenntarthatóság és az egészség, igyekezzünk kevesebb húst enni, ugyanakkor válasszunk egyszerű és kényelmes megoldásokat, ami passzol az aktuális élethelyzetünkhöz!

A húsmentes étkezésről és a növényi étrendről további hasznos infókat találtok a kifli.hu oldalán, a növényi alapú élelmiszerek között itt tudtok válogatni, a veganuár kihívásba pedig még nem késő csatlakozni.

Címkék