Tél ide vagy oda, a kulturális és zenei színtéren nincs lelassulás, sem megállás! Csütörtökön egy szentpétervári dark electro zenekar, a Shortparis repít titeket egy irracionális világba az A38 Hajón. A hétvégét szentelhetitek a lazulásnak, és lehet a kóstolók ideje is: a majorban például a small plates koncepció jegyében telepakolják az asztalokat minden jóval, és biztatnak az ételek megosztására és minél több fogás végigkóstolására. A MONYO Brewing a 8. születésnapját ünnepli, és ennek örömére egy közös eszem-iszommal készülnek, sőt a belépéskor ingyenes sör fogad, és ekkor kóstolhatjátok meg először a limitált születésnapi kiadást is. Ha nemcsak élményekben gazdagodnátok, hanem motiváltak vagytok valami új megtanulásában, akkor egy fermentációs utazásra nevezhettek be a Manyiban, ahol egy workshop által a koreai konyhaművészet legismertebb ételének, a kimcsinek az elkészítését sajátíthatjátok el.

Január 12., csütörtök

Mit csinálok? – Mácsai Pál előadása a színházigazgatásról

Hogyan épül fel egy színház arculata? A megújulás milyen módjai állnak rendelkezésére? Milyen lehetőségei és milyen kötelességei vannak egy budapesti művészszínháznak? Hogyan válhat egy színház aktív társadalmi szereplővé – válhat-e azzá egyáltalán? És hol van mindebben az igazgató?

Január 12-én, a Free Egyetem előadásán Mácsai Pál, az Örkény Színház alapító igazgatója lesz a meghívott vendég, aki sok év tapasztalatán keresztül vezeti be a közönséget a színházvezetés rejtelmeibe.

Várady Róbert: A bizonytalansági állandó

A Várfok Galéria 2023-as éve a Munkácsy-díjas Várady Róbert kiállításával indul. A bizonytalansági állandó című, január 12-től látogatható tárlaton az észlelés, érzékelés folyamata és az ebből következő értelmezés és megismerés kérdésköre lesz a középpontban, a festmények pedig arra mutatnak rá, hogy bizonytalan világunkban az érzékelés mindig viszonylagos. Várady erős jellemrajzzal megalkotott alakjai irreális, optikai csapdákat rejtő térben jelennek meg, arcukon az esetek többségében nem látható érzelem, egymáshoz való kapcsolatuk felderíthetetlen, ahogyan a körülöttük lévő világ valós és digitális határvonalai is összekeverednek.

Várady Róbert kiállításával párhuzamosan nyílik Herman Levente Beépített természet című egyéni tárlata is. 

További infók 

Shortparis (RU)

Formabontó dark electro banda tér vissza az A38 Hajóra: a koncertek és színházi előadások közötti falakat lebontó szentpétervári Shortparist hallhatjuk január 12-én.

Ez az orosz zenekar jólesően irracionális világa tényleg nem ismer határokat: dance groove-okon alapuló dalaikban van minden a disszonáns elektronikától a post-punkon keresztül a falzettes sanzonokig.

További infók

Január 13., péntek

Péntek 13. – Renyagyár kiállítás

Babona ide vagy oda, péntek 13-án nyílik, és február közepéig biztosan tart a Renyagyár polgárpukkasztó képeiből készült kiállítás a Kisüzemben. 20 órától Kőszegi Mari színművésznő nyitja meg a kiállítást, és György Zoltán Dávid színművész is közreműködik majd.

További infók 

Mayberian Sanskülotts, mïus, Musspell (RO)

Különleges és eredeti társaság érkezik az A38 színpadára péntek este. A Mayberian Sanskülotts zenéje úgy ötvözi a nyolcvanas évek hazai és nemzetközi újhullámos zenekarainak keserédes romantikáját, a shoegaze és a kortárs dream pop álomszerű dallamait, hogy közben mindvégig megőrzi karakteres, azonnal felismerhető hangulatát. 

mïus a Théque Records és a berlini Sonar Kollektiv művészeként ismert Álmos Gergely által vezetett zenei formáció. Az építészet felől érkező alkotó zenéje egy olyan művészeti projekt, ahol az önkifejezés különböző műfajai fonódnak össze egy kompozícióvá. Előttük pedig a hangulatot a Kolozsvárról érkező Musspell alapozza meg, akik sajátos, melankolikus hangulatvilágukat játékos és északi motívumokkal színezik.

További infók 

Nasip Kısmet (HU/TR), vendégek: Giliszta, Vedat Akdag

A péntek 13-át a Gólyában hármas koncerttel ünnepelhetjük: érkezik a Giliszta, a Nasip Kısmet és Vedat Akdag.

Nasip Kısmet zenekart Arif Erdem Ocak álmodta meg. A 2010 óta Budapesten élő, török származású zenész a híres ankarai Seksendört együttes alapító tagja és társdalszerzője, amely együttes a 2000-es években a slágerlistákon is helyet kapott. A 2019-ben alakult pszichedelikus népzene- és ethno jazz együttesben nagy kaliberű zenészek: Cem Aksel (TR) dobokon, Mester Dániel (HU) szaxofonon és klarinéton, valamint Eged Márton (HU) basszusgitáron szerepeltek, és a zenekar egy három dalból álló, önálló EP-t is rögzített. Miután Cem Aksel hazaköltözött Isztambulba, Szegő Dávid dobosként csatlakozott a zenekarhoz, és az élő felállás Derya Ocak háttérvokalistával egészült ki.

További infók 

Január 14., szombat

Kézművesvásár a Nine Pubban

Ruhák, ékszerek, játékok, lakberendezési tárgyak, ajándékok és mindenféle kézzel készült termékek között nézelődhetünk január 14-én a Nine Pub vásárán, ahol a fenntarthatóságot is szemünk előtt tarthatjuk. 

További infók 

GROW workshop

Január 14-én egy dupla tárgyalkotó workshopon vehetünk részt, ahol megismerkedhetünk a növeszthető, fenntartható anyagokkal, és képet kaphatunk azok működéséről, karakteréről. Az esemény első felében a biodizájn fogalmát járjuk körbe, a területhez kötődő legjellemzőbb módszerekkel, tudnivalókkal, majd a következő részben az anyagok növesztésének elindítása következik. Végül különböző tárgyakat készítünk a növesztett bioanyagokból: a bakteriális cellulózból (kombucha) kézi technikával egy személyre szabható tárca lesz, a micélium növesztéses technológiával pedig egy formába alakított tárolóedény/tálka összeállítása történik meg.

További infók 

MONYO 8. születésnap

Január 14-én ünnepli 8. születésnapját a MONYO Brewing, és ennek örömére egy közös eszem-iszommal készülnek. A belépéskor ingyenes sör fogad, és itt kóstolhatjuk meg először a limitált születésnapi kiadást is. A kortyok mellé Lokodi Ákos készül falatokkal, és részt vehetünk valamelyik ingyenes vezetett főzdetúrán is. A születésnap nem marad buli nélkül, a talpalávalóról Sallai Laci és A Pizzás Fiú gondoskodik majd.

További infók

Major Small Plates

A small plates koncepció jegyében várnak minket hétvégén a majorban: telepakolják az asztalokat minden jóval, és nagyon biztatnak az ételek megosztására, a másik előtti tányérból csipegetésre, minél több fogás végigkóstolására.

Ezúttal a központi alapanyag a kenyér lesz: a szombaton kínált fogások mindegyike a nor/ma pékség kovászos kenyerét használja fel valamilyen formában. A kovászropogóssal kínált romesco szósztól a tépett kacsával kínált zsíros deszkán át a barna vajas rántott csirkecsíkok panírjáig mindenhol visszaköszön az emberiség legalapvetőbb élelmiszere.

További infók

Petőfi szabadnap

Január 14-én egész napos, ingyenes programmal várnak bennünket a Petőfi Irodalmi Múzeumnál, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt, új állandó kiállításhoz kapcsolódva. A nagyszabású Költő lenni vagy nem lenni kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeumi udvar is megnyílnak, és részt vehetünk szubjektív tárlatvezetéseken, színházi előadásokon, például Scherer Péter színművész Él-e még Petőfi? előadásán.

További infók

Január 15., vasárnap

Fermentációs utazás – kimcsiworkshop

A koreai konyhaművészet legismertebb étele a kimcsi. Nevének jelentése: alámerített zöldségek. Többszázféle variációban létezik. Eredete az ősidőkbe nyúlik vissza, első említése Kr. e. 54-ből való. Az elmúlt pár évtizedben elindult világhódító útjára, most már a világ bármely pontján találkozhatunk különböző, a helyi szokásokat és alapanyagokat tükröző kimcsikkel, bár legfőbb alapanyaga a kínai kel. Ezenkívül kerülhet bele chili, gyömbér, fokhagyma, jégcsapretek, szójaszósz, alga, halszósz, bébipolip, élő garnéla, répa, osztrigaszósz, újhagyma és sok minden más is. A workshop során megismerkedhetünk a fermentáció alapjaival, majd közösen elkészítünk egy adag vegán, gluténmentes kimcsit, amit mindenki saját ízlésének megfelelően ízesíthet és hazavihet. 

További infók 

iamyank szólózongoraest

Valószínűleg iamyank a tökéletes példa a magyar zenei élet jelenében, ha arról van szó, hogy az önkifejezésnek, egy elképzelés megvalósításának nincsenek igazán eszközhasználathoz kötött határai. Legyen szó hangszerről, stílusról vagy technikáról. Na de milyen az, amikor a központban tényleg csak egy szál zongora áll? Ezt deríthetjük ki január 15-én a Három Hollóban, ahol iamyank zenész, zeneszerző és producer ad önálló zongoraestet.

További infók

Január 16., hétfő

(F)eltűnő Budapest egykor és most – MVE kiállítás és beszélgetés

Hangulatok, felvillanások, épületek, átalakuló, elmosódó városszövet akkor és most. A (F)eltűnő Budapest kiállítás Makovecz Benjamin 70-es, 80-as évek fordulóján készült fotóiból válogatva, a Mesélő Város Egyesület jelen képpárjaival néz rá az eltűnő Budapestre.

Január 16-án, a kiállításmegnyitóval egybekötött beszélgetésen Makovecz Benjamin és a Mesélő Város Egyesület tagjai beszélgetnek a fotók történetéről, az egyesület küldetéséről, városvédelemről, Budapestről.

További infók

TÉRIDŐ JAM

kollektív szabad improvizáció veszélyes műfaj, január 16-án mégis vállaljuk ezt, a fellépőkkel közösen: a Három Holló Kávéházban a kalapokból sorsolják ki az egyes műsorszámok résztvevőit és az időtartamot is. Ezek után már csak a frissen megalakult együttestől függ, milyen téridő-kompozícióval lepnek meg bennünket – és saját magukat.

TÉRIDŐ JAM egy instant kompozíciós struktúra Rubik Ernő Zoltán vezetésével. Az este első felében a Levegru és a JazzaJ által meghívott táncosokból és zenészekből álló alapcsapat játszik, a második félidőben viszont bárki csatlakozhat közülünk is. 

További infók 

Január 17., kedd

Stermeczky Zsolt Gábor: Képek által – MANYI

Nehéz felnőni. Érzi ezt az az öt fiatal is, akik egy pesti lakásban próbálnak boldogulni. Van, aki könnyebben, van, aki nehezebben. Mindegyiküknek megvan az elképzelése saját magáról, a többiekkel való kapcsolatáról és persze a mindannyiukat körülvevő térről. Van, aki élete első albérletét látja benne, van, aki átmeneti szállást, van, aki múzeumot. Saját képeik által léteznek, azok vezérlik őket. A Klisé Társulat előadását január 17-én nézhetjük meg a MANYI-ban.

További infók 

Anna & the Barbies duókoncert

Az év első Zene x Látvány eseményére egy olyan előadó érkezik január 17-én, aki sokat tud a színpadi megjelenésről, a divatról, a fellépőruhákról és ezek fontosságáról. Zenekarának energikus koncertjeit és az ezeket teljessé tevő, gyakran extravagáns, polgárpukkasztó öltözeteit ha látjuk, biztosan megjegyezzük. 
 
Az Anna and the Barbies énekesnőjével, Pásztor Annával a legjobb és akár a legrosszabb élményeiről, gyökerekről, inspirációkról és spiritualitásról is beszélget majd Hegyi Dóri (OHNODY), de a középpontban természetesen a színpadi látvány és a jelmezek, maszkok, zenekari megjelenés lesz. A beszélgetés után Anna testvérével és zenésztársával, Pásztor Sámuellel egy igazán ritkán hallható akusztikus koncertet ad majd az Anna and The Barbies legismertebb számaiból.

További infók 

Január 18., szerda

Collector’s Selection 2023 – a Resident Art újévi képzőművészeti vására

A 2023-as év első vásárát Collector’s Selection névre keresztelte a Resident Art, amellyel a válogatásuk magas minőségére és exkluzivitására is utalnak. A gyűjtők számára összeállított katalógusukat az ünnepek utánra időzítették, tudatosan kikerülve a decemberi túlkínálat zaját, így január 18. és 28. között nézelődhetünk. A válogatás minőségéért a Resident Art galéria két kurátora, Bánki Ákos és Schneller János kezeskednek.

A válogatás három részre tagolódik: az első egy különleges nemzetközi grafikai válogatás, olyan külföldi mesterek nyomataival, akik a hazai piacon ritkán vagy még soha nem szerepeltek. A második részben a hazai kortárs művészet nagymestereinek művei kaptak helyet. A válogatás harmadik részét a galéria művészköréhez csatlakozó fiatal és feltörekvő művészek műveiből állították össze.

További infók 

Babylon – premier előtti vetítés

Damien Chazelle (Kaliforniai álom, Whiplash) új filmjét premier előtt, január 18-án, szerdán 19 órakor láthatjuk az Urániában. A Babylon egy eredeti eposz, mely az 1920-as években játszódik Los Angelesben. A túlméretezett ambíciók és az elképesztő különcségek krónikája több karakter emelkedését és bukását követi nyomon a féktelen dekadencia és züllöttség korszakában a korai Hollywoodban. A film főbb szerepeiben Brad Pitt, Margot Robbie és Diego Calva látható, a szereplőgárdát színesíti még Jovan Adepo, Li Jun Li és Jean Smart is.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!!

Címkék