A Henger Stúdió egy kreatív alkotótér, olyan kerámiaműhely, amelynek tagjai jó közösségben és kötetlenül dolgozhatnak együtt, ha már rendelkeznek valamilyen alaptudással és szeretnének továbbfejlődni vagy még jobban elmélyülni a szakmájukban. Manapság, amikor a legtöbbünk napi eredményei Word-dokumentumokban és Excel-táblákban mérhetőek, teljesen természetes, hogy vágyunk valami kézzelfoghatóbbra. Ezért fordulnak sokan a kerámiaművészet felé, ami kiváló alternatívát nyújt. Megnéztük, hogyan élik ezt meg a Henger Stúdióban.

Godzsák Dávid és Horák Debóra teljesen más háttérből érkeztek el a kerámiaművészethez, Dávid programozó, Debóra pedig a Soproni Egyetemen végzett formatervező. A kerámiával való kapcsolatuk is különbözőképpen indult, hiszen Debóra itthon, a Kisképző OKJ-s oktatásán, Dávid viszont Dániában, a Tortusban tanult. Mikor azonban beszélgetni kezdtek arról, hogyan is folytassák tovább, kiderült, hogy nagyon hasonlóak az elképzeléseik arról, hogy milyen műhelyben tudnának a legjobban dolgozni. Így született meg a Henger Stúdió ötlete, ahol egy különböző hátterű, de kerámiával profi szinten foglalkozó közösség alkot együtt.

A stúdió azonban jóval több, mint egy műhely, hiszen a 130 négyzetméteres, háromszintes, korábban még pénzváltó irodaként is működött teret szépen kipofozták, így most többféle kreatív funkciónak biztosít helyet, a keramikusok igényeinek megfelelően. Belépve, a jó nagy ablakok mögött közösségi teret találunk, ahol szép tárgyak és laptopunk társaságában akár még kevésbé kreatív napi munkánkat is elvégezhetjük, de ha szükséges, akkor megnyitókhoz vagy kisebb összejövetelekhez is ideális a hangulat.

Fent galériát rendeztek be, de néhány korong is van itt, az eszközök palettája pedig folyamatosan bővülni fog, hiszen itt tartják a workshopokat, amelyek a műhely tagjainak sokféle szaktudását tükrözik. A fő profil természetesen a kerámia és az ehhez kapcsolódó változatos technikák, de azért nem csak erre kell számítani. A galéria grafikai és szobrászati kiállításoknak is helyet adhat, a workshopok között pedig linómetszést és makramékészítést is találhatunk majd.

A legizgalmasabb kreatív munka a pincerészben zajlik, hiszen itt található a profin felszerelt keramikusműhely, ahol jelenleg egy 6-7 fős kis közösség dolgozik, nem egyszerre, de egymás kreatív ötleteit támogatva. Az agyagot vagy a porcelánt itt lehet megmunkálni, felrakással, préseléssel, öntéssel, laptechnikával vagy a leginkább ismert korongozással. Utána polcokon szárítják a kerámiát, majd alacsonyabb hőfokon égetik, vagyis zsengélik, ezután kaphat különböző mázakat, végül pedig magasabb hőfokon égetik ki.

A folyamat leírva nagyon egyszerűen hangzik, pedig szépsége éppen abban rejlik, hogy sok buktatót rejt és csak részben kontrollálható. Fontos például, hogy a kerámia megfelelő vastagságú legyen, ha nem akarjuk, hogy égetés közben megrepedjen, a tárgyak ráadásul a vízvesztés miatt zsugorodnak, egyes mázak pedig olyan érzékenyek, hogy nemcsak a beállítható hőfok számít a végleges színükben, jellegükben, hanem az is, hogy melyik részre tesszük a tárgyat égetéskor, és mennyire van megpakolva a kemence. Bármennyire ismerjük is a szakmát, bármekkora gyakorlatunk is legyen, mindig csak akkor lehetünk biztosak a dolgunkban, ha az égetés már teljesen kész. Ezért ha kerámiával foglalkozunk, nemcsak a kézimunka örömét kapjuk meg, hanem egyfajta meglepetésfaktort is, mikor a folyamat teljesen véget ért.

A stúdióban amúgy egy 60 és egy 130 literes elektromos kemence található, és jelenleg hét taggal működnek. A tagsági díj attól is függ, mennyit szeretnénk itt lenni, pár napot vagy esetleg csak heti néhány órát, ennek alapján alakul ki az órarend és lehet helyben dolgozni. A Henger nagyjából 10-15 keramikust tud befogadni, így mivel jelenleg csak 6-7 tagja van, mindenkit biztatunk a csatlakozásra. Az persze fontos, hogy legyen egyfajta alaptudásunk, stílusunk, és tudjuk, hova szeretnénk fejlődni, ekkor fogjuk itt jól érezni magunkat. Ha viszont inkább még ismerkednénk a kerámiakészítéssel és a technikákkal, válasszuk inkább a workshopokat.

A stúdió szolgáltatásai amúgy nagyon komplexek, hiszen a támogató közösségen, munkahelyen és műhelyen kívül az anyagbeszerzésekben is igyekeznek segítséget nyújtani. A környezet nagyon hangulatos, az alapvetően indusztriális hatású térben néhol látszik a tégla és a vakolat, elég plasztikus, ahogy visszaköszönnek a kerámiakészítés során is használt anyagok. Mivel a stúdió elnevezése a munka során létrejövő legelemibb formára utal, úgy érezhetjük, hogy a kerámia mindenütt körbevesz minket a Henger Stúdióban. Ezt a fajta kreativitást pedig szuper dolog megérezni, ezért is reméljük, hogy a hely fokozatosan gyarapodó közösségnek ad majd otthont.

Címkék

Elérhetőségek

Henger Stúdió 1092 Budapest, Erkel utca 3. Facebook-oldal Weboldal