Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / budapest

szerkesztés

Ősszel visszatérhetnek a helyükre a Lánchíd oroszlánjai

Szerzők

  • We Love Budapest

2022. 04. 08. 14:32

Az utolsó simításokat végzik a restaurátorok a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánokon. Az egyenként több mint tíztonnás szobrokat megtisztították, kijavították, a hiányzó részeiket pótolták, így előreláthatólag ősszel, megszépülve térhetnek vissza a helyükre. A budai oroszlánok a „ráncfelvarrás” elején járnak: a durvább szennyeződéseik eltávolítására orvosi lézert is bevetnek.

Hamarosan befejeződnek a pesti Lánchíd-oroszlánok restaurálásának műhelymunkái. Az újpesti műhelyben dolgozó szakemberek különleges, kőkiegészítő habarccsal kijavították a feltárt hibákat, valamint szénszálas csapok alkalmazásával visszaillesztették, illetve újraépítették az elkopott vagy kitört fogakat. A különálló, nagyobb darabokkal majd később, a hídnál egészítik ki a szobrokat.

Fotó: BKK

A restaurátorok csak olyan részeket pótoltak, amelyek korábban is bizonyíthatóan léteztek. Nem építettek be tehát olyan fogat, amely eredetileg nem volt a szobor része. A koncepcióhoz tartozott az is, hogy az oroszlánok felszínéről nem tüntették el az idő valamennyi nyomát. Megtartották például azokat az apró gödröcskéket, amelyek a mészkő felületén az elmúlt 170 esztendőben természetesen keletkeztek. Ezért a javítások és a pótlások elvégzése után a szakemberek kéziszerszámokkal alakították ki a szobrok felszínének – eredetivel megegyező – szerkezetét. 

Fotó: MTI - Kovács Tamás

A sóskúti mészkőből készült szobrokat több kőtömbből faragták, egy oroszlán három részből áll. A darabjaikra bontott pesti oroszlánokat még tavaly augusztus elején, a budaiakat pedig szeptemberben szállították el a hídfőkben lévő őrhelyeikről. A kőelemeket egyesével, toronydaruval emelték le a háromméteres gránittalapzatukról.

Fotó: MTI - Kovács Tamás

Mire elkészül az útpálya, az oroszlánok is visszatérnek a Lánchídhoz. A szobrokat ugyanúgy három részben emelik a talapzatukra, majd ott, a munkaterületen illesztik és „ragasztják” össze őket homok, valamint a kiválasztott kötőanyag keverékével. A restaurátorok utolsó lépésként olyan végső felületvédelemmel látják el az oroszlánokat, amely késlelteti, hogy azok felületén újra szennyeződés jelenjen meg.

Fotó: BKK

Hasonló tartalmak

Admin mode