Bréking / budapest

szerkesztés

Megkapta az építési engedélyt az új Közlekedési Múzeum

Szerzők

  • We Love Budapest

2022. 03. 28. 11:59

Az új Közlekedési Múzeum Kőbányán épülhet meg. A tervezési szerződést a múzeum 2020-ban kötötte meg, és a tervek most kapták meg az építési engedélyeket.

Az új Közlekedési Múzeumot a nemzetközi tervpályázat győzteseként a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda és magyar partnere, a Noll Tamás Ybl-díjas építész által vezetett M-Teampannon építésziroda tervezi, számos magyar mérnök-, építész- és tájépítész-irodát bevonva. 

Fotó: Diller Scofidio + Renfro

Fotó: Diller Scofidio + Renfro

A projektnek köszönhetően egy elhagyott ipari terület kap új funkciót, új vasútállomás épül a múzeum mögött és minőségi zöldfelületek jönnek létre, ami egész Kőbánya és Józsefváros fejlődését megindíthatja. A cél egy nemzetközi viszonylatban is izgalmas és értékes, egyben a hazai közönség számára népszerű, színvonalas, családbarát kulturális negyed kialakítása.

Fotó: Diller Scofidio + Renfro

Most jön a tervezés következő, utolsó fázisa: a kiviteli tervek készítése, amely nélkül egy ilyen ipari műemlék helyreállítása nem adható vállalkozásba, hisz minden egyes részletnek jelentősége van abban, milyen lesz a végeredmény. Ez a munka 2023 elejéig tart, ezt követően írható ki a tender az új Közlekedési Múzeum építési munkálataira - bontási és kármentesítési munkák persze már ezt megelőzően megkezdődhetnek a területen” – mondta el Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Fotó: Diller Scofidio + Renfro

A most építési engedélyt szerzett új Közlekedési Múzeum beruházás a következő elemeket tartalmazza:

  • Folytatódik az ország egyik legjelentősebb ipari örökségi területének rehabilitációja, az egykori Északi Járműjavító Opera Eiffel Műhelyházaként működő csarnoka után a Dízelcsarnok megújítása.
  • A Dízelcsarnokban jön létre az új Közlekedési Múzeum legnagyobb egybefüggő kiállítótere, ahol 120 egyedi vasúti, tömegközlekedési, közúti jármű és több ezer más műtárgy kap majd méltó otthont. A helyszín egy részén kapott helyet egy időszaki kiállítás tavaly nyáron, így a látogatók már érzékelhették a terület hatalmas méreteit és különleges atmoszféráját – ezt a kiállítást még idén nyáron is tervezik újranyitni.

Fotó: Diller Scofidio + Renfro

  • Az új Közlekedési Múzeumban a korábbinál kétszer nagyobb állandó kiállítás fog létrejönni, melynek kurátori, gyűjteményfejlesztési és restaurálási munkái szintén folyamatosan zajlanak.
  • A Dízelcsarnok egy, a látványterveken is látható kortárs, üveghomlokzatú épületrésszel bővül, amelyben a kiállítótér fog folytatódni és ahol a múzeum bejárata lesz a Kőbányai út – Könyves Kálmán körút csomópont (1-es és 28-as villamos, 9-es busz megállója), illetve az újonnan létesítendő Közlekedési Múzeum vasútállomás felől.
  • A Kőbányai útra néző műemléki védettségű fejépület és a teljes tégla homlokzat is megújul: itt kapnak helyet többek között a múzeum nemzetközi szinten is jelentős archívumi, könyvtári gyűjteményei és kutatási egységei, valamint a múzeum történetében először a kifejezetten műszaki-közlekedési eszközökre specializált korszerű restaurátorműhelyek is.

Fotó: Diller Scofidio + Renfro

Fotó: Diller Scofidio + Renfro

Hasonló tartalmak

Admin mode