Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Zenei csemegék a karácsonyfa alá – Adjuk ajándékba a Bartók Tavasz pazar kulturális programjait

Ha fejest akarunk ugrani abba a kulturális pezsgésbe és színes kavalkádba, amit tavasszal hoz el nekünk a Müpa a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjaival, akkor már most érdemes böngészni a tavasz első hírnökeiként bejelentett neveket. A klasszikus zene legnagyobb sztárjai, a flamenco élő legendája, díjnyertes gyermekopera, a rockzene szenzációja, London, Bécs, Svájc, Csehország és természetesen hazánk legklasszabb filharmonikusai, zenekarai és kórusai lépnek majd színpadra. Jegyek már kaphatók, így karácsonyra is szuper ajándék lehet, ha szeretteinket idén egy felejthetetlen zenei élménnyel lepnénk meg.

A Müpa 2023-ban harmadjára rendezi meg a Bartók Tavasz rendezvénysorozatot, pezsgő kulturális programjaival pedig nemcsak a klasszikus zene rajongóit szólítja meg. Ez a rendezvény évről évre különleges fővárosi helyszínekre kalauzol minket, miközben a legkiválóbb koncertek a Müpa lenyűgöző akusztikájú termeiben kapnak helyet.

Az összművészeti eseménysorozat bepillantást enged Bartók Béla életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását jeleníti meg számtalan műfajban, a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és a nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

Az összművészeti eseménysorozat bepillantást enged Bartók Béla életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását jeleníti meg számtalan műfajban, a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és a nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

2023 tavaszán a Cseh Filharmonikus Zenekar igazi újdonsággal, a magyar közönség által régóta ismert és kedvelt francia orgonaművész, Thierry Escaich zongoraversenyével nyitja meg a fesztivált. A darabot Bartók és Igor Sztravinszkij halhatatlan balettzenéivel társítva, az International Opera Awards által az év karmesterének választott Szemjon Bicskov vezényletével, a koreai születésű ifjú zongoraművész, Cso Szongdzsin előadásában élvezheti a közönség. 

2023-ban a klasszikus zenei élet egyik jelentős eseménye Ligeti György születésének 100. évfordulója, amelynek megünnepléséből természetesen a Bartók Tavasz sem maradhat ki. A szerző egykori munkatársa, Eötvös Péter három olyan hegedű-, cselló- és zongoraművet választott a Klangforum Wiennel tervezett közös koncertjükre, amelyek tökéletesen reprezentálják Ligeti újító, rendkívül játékos és ragyogóan eklektikus zenei világát. A versenyműveket ünnepelt hazai művészek – Kelemen Barnabás, Fenyő László és Fejérvári Zoltán – előadásában hallhatjuk.

A könnyebb műfajok szerelmesei nem hagyhatják ki a rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációját: a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS.

A könnyebb műfajok szerelmesei nem hagyhatják ki a rockzenei színtér egyik tavaszi szenzációját: a fesztiválon adja első magyarországi koncertjét a Mark Oliver Everett vezette kultikus amerikai zenekar, az EELS.

Igazi csemegével készül a húsvéti hétvégére a régi zenei kompozíciók autentikus megszólaltatására felesküdött Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus is. A fesztivál igazi szenzációjának ígérkezik Gottfried Heinrich Stölzel művének magyarországi előadása, amely közel 300 évvel a premier után csendül majd fel a Pesti Vigadó dísztermében.  

A barokk muzsika svájci specialistái, az Andrés Gabetta hegedűművész vezette Gabetta Consort együttes Bach legszebb zenekari műveit és áriáit hozza el a budapesti zenerajongóknak, méghozzá korhű hangszereken megszólaltatva.

A táncrajongók már most készíthetik a naptárjukat, mert vérpezsdítő produkcióval érkezik hozzánk napjaink egyik legszenvedélyesebb flamencotáncosa, Sara Baras. Az Alma (Lélek) című előadás pazar jelmezeivel, a flamenco lüktető ritmusával és az élő zene elsöprő erejével invitálja a nézőket egy fergeteges találkozásra a „flamenco királynőjével”.

A fesztivál keretében debütál Csengery Dániel régen várt gyermekoperája, a Holle anyó is. A darab a Müpa 2020-as zeneműpályázatára készült, és kategóriájában elnyerte a legjobbnak járó elismerést. Bár számtalan film és színházi előadás zenéje kötődik nevéhez, Csengery a Liza, a rókatündér sikerével lopta be magát egy életre a közönség szívébe. Lendületes operája, amelyet Jankó Zsolt vezényletével a Budapesti Vonósok előadásában ismerhet meg a hallgatóság, garantáltan nem okoz majd csalódást a mesék iránt érdeklődő családoknak.  

A több mint hetvenéves múltra visszatekintő londoni Philharmonia Orchestra Brahms ünnepi nyitánya mellett emblematikus finn és magyar szerzők egy-egy remekművével lép színpadra. A darabválasztás közel sem véletlen: a világ egyik leginnovatívabbnak tartott dirigense, a finn Santtu-Matias Rouvali áll a zenekar élén, akinek vezényletével Sibelius álomszép 5. szimfóniáját és Bartók 1. hegedűversenyét hazánk egyik legkiemelkedőbb szólistája, Baráti Kristóf tolmácsolásában élvezhetjük.

Bőven van tehát okunk várni a tavaszt, hiszen március utolsó napjától ismét kihagyhatatlan programokat, felejthetetlennek ígérkező élményeket kínál a kultúrarajongóknak és a feltöltődni vágyóknak a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, amit karácsonyra készülve, akár ajándékba is adhatunk szeretteinknek.

A Bartók Tavasz folyamatosan bővülő programjairól további részletek és információk itt találhatók, jegyeket pedig itt lehet vásárolni.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Kultúra

NYOMIK – még mindig premier előtt

Surányi Judit Nyomik című filmje 2025 körül fog mozikba kerülni, de szerencsére nem kell addig várnunk, ha meg akarjuk nézni: március 9-én egy laza bulival egybekötve lesz a vetítése a Premier Kultcaféban.

Neked ajánlott

A