A belvárosban van dolgod? Netán egyenesen a Gozsduba tartasz? A népszerű passzázs halloweennel kezdődően egészen év végéig menő dekorációt kap – csak áthaladva is élvezhetjük, de az igazi ráhangolódást egy vacsora, baráti koccintás, gyerekekkel való forrócsokizás közben élhetjük meg.

Ha hétvégén a Gozsdu felé jártál, biztosan feltűnt, hogy amerikai filmeket megszégyenítő halloweendekorációt kapott a Király utcát a Dob utcával összekötő épületegyüttes sétálóutcája. Rémisztő csontvázak, szőrös óriás pókok és összevissza szőtt hálójuk, hivatásos, morgó szörnyek és cinkosaik ijesztgettek mindenkit, akit csak arra vitt az útja. 

A kedvesen vagy éppen dilisen mosolygó töklámpások természetesek voltak fővárosszerte, de ilyen komplex díszlettel sehol sem találkoztunk. Nem véletlen, hogy a hosszú hétvégén lépni sem lehetett a Gozsduban, hiszen akik szeretik ezt az itthon még új keletű szokást, eltaláltak hozzájuk, és nem is tágítottak egészen késő estig. A jókedvű fiatalok között jócskán akadt nálunk ünneplő külföldi és otthon, a Péntek 13., a Sikoly, a Halloween filmek megtekintése után gellert kapott, az ijesztgetésre és a vérfagyasztó hangulatra vevő vendég is. 

A legkisebbeknek állatsimogatóval és arcfestéssel készültek: bár a dekor nyomokban tényleg elég horrorisztikusra sikerült, a matiné alkalmával még elmaradtak a haláli lények. A kicsiknek megálmodott programok egyébként folytatódnak az adventi időszakban is, így érdemes velük is tervezni. 

Ezen a ködbe burkolózott hétvégén a passzázs egésze mellett természetesen a népszerű helyek is megteltek: A Spílerek, a Vicky Barcelona, a Sáo, a Meshuga, a DiVino, a Jamie Oliver's Diner Budapest, a Csicseri, a Piana Vyshnia, a The Downtown, az Arborétum, a Spritz Bar, a Blue Bird Karaoke Rooms, a Cat, a Feri's Kitchen, a Klikk és a Puskás. 

Halloween után viszont hamarosan ráfordulnak az adventi készülődésre: december 1-jétől már teljes karácsonyi pompájában vár majd a városi passzázs. Egy gigászi, gyönyörűen feldíszített karácsonyfát helyeznek el az épületegyüttes egyik tágasabb udvarrészén, másrészt minden egyes nap karácsonyi kirakodóvásárra számíthatunk. Kézműves termékekkel, ajándéknak való csecsebecsékkel és sok-sok meglepetésprogrammal. 

Ráadásul időről időre élő zene társul majd a meghitt hangulat könnyedebb megteremtése érdekében. A szórakozás mellett fontos célkitűzés, hogy a karácsony előtti adománygyűjtések is fókuszba kerüljenek: a Gozsduban lesz alkalom erre is. 

Akik szerint nem ünnep az ünnep forralt bor és fánk nélkül, azok is fellélegezhetnek: még ingyenes kóstolókat is tartanak majd a melengető italból és az édes-fűszeres nyalánkságból. A zsidó negyedben alapvetés a hanuka, a fények ünnepe is, amit nem hagynak ki a Gozsduban sem. December 1822-ig minden este lesz gyertyagyújtás, követve a hagyományokat, ezt pedig kóser fánkozással és meglepetésprogramokkal egészítik ki. 

Ahogy megtapasztalhattuk az igencsak menőre sikerült halloweendíszletet, már alig várjuk az adventi fénybe borulást és a különleges atmoszférát. Bár az év legvége még odébb van, megsúgjuk, hogy előszilveszteri forgatag is lesz náluk, ahol kihelyezett fotóautomatával és ingyenes pezsgőzéssel kedveskednek mindazoknak, akik megünnepelnék 2022-t vagy előre koccintanának 2023-ra. Találkozzunk a Gozsduban!

Címkék