Novemberben sem kell otthon ülnünk, hiszen a főváros sok izgalmas programot tartogat számunkra, hogy ne essünk bele a hírhedt őszi depresszióba! Péntek este a Technokunst várva várt őszi eseményén egy igazi hipnotikus technóutazásban lehet részetek Acidmoon, Luigi Tozzi, Claudio és Isu lemezlovasok által. Ha a hosszú hétvégében fél lábbal még benne vagytok, akkor irány az Akvárium, ugyanis szombaton a Fran Palermo 2019-ben tartott első halottak napjához kapcsolódó koncertje, a Funeral Band túlvilági hangulata tér vissza oda. A kultúrával nem lehet (és nem is szabad) betelni, kortárs darabokat meg különösen érdemes nézni, főleg olyan témák miatt, mint A férjem című előadás, aminek alapja a többszörösen díjnyertes északmacedón írónő, Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete, amely a nemi sztereotípiákat, a régió patriarchális viszonyait dolgozza fel. Ezenkívül a következő napokban az Olasz Filmfesztivál és a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál is szórakoztat benneteket, ha pedig magyar tervezők darabjait mustrálnátok, akkor a WAMP dizájnvásáron a helyetek!

November 3., csütörtök

Compagnie Focus & Compagnie Chaliwaté (BE): Vasárnap

Valahol a nem is olyan távoli jövőben egy család a vasárnapot készül együtt tölteni, hagyományaihoz híven. Ám a falak megremegnek, odakint erős szél és szakadó eső támad, és a vihar még csak most kezdődik. A klimatikus káosz közepette a főszereplők abszurd módon próbálják fenntartani a normális családi élet látszatát.

Vasárnap belga Focus és Chaliwaté társulatok közös produkciója, az ember leleményességének és makacsságának példázata, amit november 3-án és 4-én nézhetünk meg a Trafóban. Az előadás megmutatja, miként próbálja az ember megőrizni a mindennapi szokásait, akár a képtelen szélsőségekig elmenve, hogy fenntartsa a normalitás érzését az ökológiai káosz ellenére.

További infók

BP Underground: Hardcore/Punk

A Koltay Anna–Turán Eszter rendezőpáros a 2010-es évek közepe óta készíti a főváros (könnyű)zenei életének történetét feldolgozó dokumentumfilmjeit, amelyeket november elejétől a Bem moziban nézhetünk végig. A BP Underground dokumentumfilm-sorozat első része a budapesti punk és az abból vagy a vele párhuzamosan kinőtt hardcore szubkultúrákat mutatja be. Az epizódban interjúk és eredeti, archív felvételek segítségével mutatják be a Budapesten szerveződő hardcore/punk színteret és annak jelentős zenekarait. 

A film megidézi a szcéna kialakulását, olyan kultikus arcok visszaemlékezéseinek segítségével, mint Tizedes, a Marina Revüe, a Bandanas és a Tizedes meg a többiek legendás zenésze, a böileres Rieger Jani és Madár Andris, Rupaszov Tamás, a Trottel Records alapítója, Jancsics Dávid korrupciókutató szociológus, a Leukémia zenekar tagja vagy Uj Péter újságíró.

További infók 

November 4., péntek

Technokunst: Acidmoon, Luigi Tozzi & Claudio PRC (IT)

Technokunst szofisztikált oldalhajtásaként jegyzett Acidmoon csupán pár alkalommal jelentkezik bulival az évben, de olyankor egy egész estés mélyzenei élményt várhatunk előbukkanásakor. Most sem lesz ez másképp: november 4-én a hipnotikus technó két legkarizmatikusabb egyéniségét hallhatjuk egy tető alatt. Luigi Tozzi legfrissebb live műsorát mutatja be csupa eddig kiadatlan felvétellel fűszerezve, míg Claudio egészen reggelig kapja meg a stafétát tőle, Isu felvezetésével kezdődően.   

Musica Moralia – IDEAS/IDEÁK Art Festival

Musica Moralia (Meggyesházi Éda) különleges hangulatú, experimentális posztfolk világú énekesnő, zenész. Saját megfogalmazása szerint csendes zajt játszik – egyszer cimbalommal, máskor zongorával. November 4-én, pénteken 19 órától egy kb. 40 perces zenei élményben lehet részünk, utána pedig Galactic Jackson, a budapesti zenei élet ikonikus szereplője, illetve Normal Tamas, a hírhedt @technomuhely alapítója egészen éjfélig gondoskodik az ütemekről.

További infók 

Дeva, vendég: Musspell (RO)

Дeva a budapesti Takács Dorina projektje. A 22 éves előadó zenéjét atmoszferikus, lágy hangok, selymesen pulzáló basszus és a magyar népdalok misztikus világából merített többszólamú mantrák jellemzik. Az év elején megkapta a neves Music Moves Europe Díjat és a Petőfi Rádió legjobb női előadói díját is. A hazai fesztiválok mellett fellépett a Vienna Wavesen, az Eurosonicon, a The Great Escape és a Superbloom fesztiválon is. Több kislemez után, Csillag címmel jelent meg albuma, mely mese az életről, a számok pedig az egyensúly és a harmónia keresésének folyamatát járják körül, olyan témákat érintve, mint az elmúlás, az elvágyódás vagy a megszabadulás.

Az est vendégelőadója a kolozsvári lányduó, a Musspell lesz. Zenéjüket északi motívumok, melankólia és játékos elemek jellemzik. Az elektronikát ötvözik élő vokálokkal, gitárral és analóg szintibasszusokkal.

További infók

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál
 
A gitárzene nagyjait mutatja be ismét a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, idén november 46. között. A nemzetközi hírű fesztivált Eötvös József gitárművész, a Zeneakadémia egyetemi tanára hívta életre 9 évvel ezelőtt, idén A gitár színei mottót kapta a hiánypótló programsorozat, amelyen a klasszikus gitár iránt érdeklődő szakmai közönség mellett a gitár mint hangszer szerelmeseit és annak különböző stílusait megismerni vágyó, zeneszerető érdeklődőket is szeretettel várják.

Idén a hazai közönség egyik kedvence, a Grammy-díjas David Russell brit gitárművész érkezik a fesztiválra, ad szólókoncertet és tart mesterkurzust, valamint megismerhetjük a szintén nemzetközi hírű horvát Zoran Dukić különösen érzékeny és színes gitárjátékát. A Montenegrin Gitárduó koncertje a gitárt mint kamarahangszert helyezi fókuszba, maradandó zenei élményekkel ajándékozva meg a közönséget. Minden művész nyilvános mesterkurzust tart, amelyet a laikus érdeklődők hallgatóként követhetnek, látogathatnak, este pedig koncertekkel várják a közönséget a Zeneakadémiára! (x)

További infók 

Emberléptékű meseország – Bálint Ágnes 100

Volt egy időszak a Magyar Televízió gyermekkorában, amikor a legtöbb képernyőre kerülő mesét valamilyen formában Bálint Ágnes jegyezte. Vagy maga írta, vagy szerkesztette, vagy dramaturgként képernyőre segítette őket. És emellett írt még egy könyvespolcnyi meseregényt is.
 
Az ő meseországa nem a királylányok és a sárkányok világa: lakói többnyire egyszerű mindennapjaikat élik, mégis olyan örömmel találkozunk velük ma is, mintha nem teltek volna el évek, évtizedek azóta, hogy az éhes Mazsola megrágcsálta a tökház oldalát. Bálint Ágnes születésének századik évfordulóján az író és szerkesztő-dramaturg előtt tiszteleghetünk egy egész estés programon. November 4-én hangbejátszással, fotósorozattal, nosztalgiabeszélgetéssel, homokanimációval, könyvbemutatóval idézzük meg az alakját a MOMkultban, miközben gyerekkorunk ismert történetei vesznek körül.

További infók 

November 5., szombat

The Fran Palermo Funeral Band, vendég: The Colibris

Fran Palermo 2019-ben tartotta első halottak napjához kapcsolódó koncertjét. A Funeral Band túlvilági hangulata november 5-én, szombaton este visszatér az Akvárium NagyHalljába, az estét pedig a The Colibris zenekar nyitja meg. 

További infók 

20. Olasz Filmfesztivál – Mittelcinemafest

Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce Cinecittà közös rendezvényén, november 516. között a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet, köztük több fesztiválsikert nézhetünk meg, eredeti nyelven és magyar felirattal. Olyan alkotások mutatkoznak be, mint Paolo Virzì az idei velencei filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti-díjjal méltatott, Szárazság című filmje, Monica Belluccival a főszerepben, vagy a szintén Velencében díjazott A hangyák ura és az ott közönségdíjat nyert Peremlét vagy Olaszország idei Oscar-nevezettje, a cannes-i filmfesztiválon versenyben debütált Nosztalgia.

További infók 

Rumena Buzsarovszka: A férjem – ősbemutató és storytelling

Levko Esztella és Száger Zsuzsanna színésznők azzal a céllal hoztak létre egy magyarmacedón összművészeti projektet, hogy felhívják a figyelmet a régióban lévő nemi egyenlőtlenségre, érzékenyítve a résztvevőket. A projekt egy színházi ősbemutatóval indul, amit a Képező Galériában először november 5-én nézhetünk meg. A férjem című előadás alapja a többszörösen díjnyertes északmacedón írónő, Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete, amely a nemi sztereotípiákat, a régió patriarchális viszonyait dolgozza fel: Pass Andrea rendezésében feleségek, szeretők, anyák, özvegyek sorsát követhetjük végig, hol tragikus, hol fanyar humorral átszőtt hangnemben.

A művészeti program részeként A férjem színházi előadás köré storytellingestek szerveződnek, ahol megismerhetjük ezt a műfajt, miközben a performansz eszközeivel feldolgozzuk az előadásban is megjelenő témákat. Erre először november 10-én, majd december 9-én kerül sor. 

További infók 

November 6., vasárnap

Barabás Lőrinc & Szegedi Szimfonikus Zenekar: Játék  Egy nem létező film zenéje

Különleges budapesti premierre készül hazánk egyik legismertebb jazztrombitása és a Dél-Alföld legjelentősebb zenei együttese: Barabás Lőrinc Játék című művét mutatják be a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, elsőként a Várkert Bazárban. A darab több zenei stílust ötvöz, felsejlik benne a klasszikus versenyművek, a 20. századi repetitív zene, a népzene, a romantikus korokat idéző filmzenék és a 70-es évek szintetizátorainak világa, mindez szólótrombitára és szimfonikus zenekarra hangszerelve. A november 6-i koncerten végigkövethetjük a szólóhangszer útját, ahogyan bejárja az egymásból születő és egymáshoz kapcsolódó hangulatokat.

További infók 

WAMP

A WAMP dizájnvásár november 6-án beköltözik a Bálna Budapest első emeletére, ahol magyar tervezők mutatják be saját tervezésű, kis szériás termékeiket, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.
 
A WAMP a vásár mellett egy olyan közösségi hely, ahol találkozhatunk egymással, legyünk alkotók, vásárlók, fiatal, családos, kreatív érdeklődők vagy laikusok. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje dizájnnal foglalkozó magánkezdeményezése, és kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásáraival. 

További infók 

November 7., hétfő

Gyoza Mondays

Bébipolippal, narancsos kacsával, esetleg zöldfűszeres tojással töltött tésztabatyu – a Badhannában a hétfők fűszeres illatokkal, lázas izgalommal és ünnepléssel telnek meg. Október 31-én, november 7-én és 14-én különleges gyozákkal készül számunkra, amiket fogyaszthatunk sütve vagy főzve, kínai, japán vagy koreai hagyományok szerint. Az ázsiai gombócok mellé ízben passzoló koktélokat is kóstolhatunk, mint például Roku meggyes gin-tonikot vagy orange negronit.

További infók 

Polcz Alaine 100

Idén 100 éve született Kolozsváron Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia (a halál és a gyász kutatásának) magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége. Élete bővelkedett fordulatokban és viszontagságokban. A háború rettenetes történéseit egész életében magával cipelte, erről ír Asszony a fronton című kötetében. Az ő életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait követhetjük végig november 7-én a Várkert Irodalom soron következő estjén, egy beszélgetés és felolvasószínház során.

További infók

November 8., kedd

De Staat (NL), CLT DRP (UK)

Novemberben visszatér Budapestre a De Staat, az izmosodó holland pop-rock-színtér nagy sikersztorija: az együttes még indulásakor lépett fel az A38 Hajón, most pedig igazi sztárzenekarként tér vissza a Dürer Kertbe, irgalmatlan sikerű nagylemezekkel és jó pár nagy slágerrel gazdagabban. Az ötfős nijmegeni rockzenekar már 2009-es, első nagylemezével elsöprő sikert aratott. A szuggesztív frontember-producer, Torre Florim vezetésével nagyon hatásos, jellegzetesen zakatolós blues-rock-pop elegyet dolgozott ki. Nem véletlen, hogy már a debütlemez elnyerte a legmenőbb holland zenei adó, a 3FM fődíját, amit azóta meg is ismételt.

A zenekart a brit CLT DRP vezeti fel, akik az elektropunkszíntéren az elmúlt években nagy ismeretségre tettek szert, köszönhetően különleges hangzásviláguknak és megrendítő, nagyon aktuális üzenetüknek.

További infók 

Youssou NDour (SN)

A szenegáli Youssou NDour nemcsak hazája, de általában az afrikai zene egyik legnagyobb hatású alakja, aki nagy befolyást gyakorolt arra, hogy a nyugati világban ismertté váljanak olyan afrikai stílusok, mint a mbalax és a wolof music. Mi több, előbbit, ezt a szenegáli tánczenét ő maga fejlesztette tökélyre, és rajta keresztül jutott el Peter Gabrielig és Paul Simonig, onnan meg a popzene főáramába. Ezúttal legutóbbi lemezével tér vissza, amely a Mbalax címet viseli. November 8-án hallhatjuk őt a Müpában.  

További infók 

19. Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál: Égető témák

Mit tudunk egyénileg tenni a klímaváltozás, egy elnyomó rezsim vagy a diszkrimináció ellen? Hogyan állnak az újságírók a cenzúrához? Mi történik a brazil esőerdőkben? Hogyan élik túl az emberek nap mint nap a háborút vagy a blokádot?

19. Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál ezekre az aktuális és égető kérdésekre keresi a választ november 8-tól 20-ig. Több mint 70 kreatív dokumentumfilm és 10 friss magyar versenyfilm lesz először látható, amelyek a valóság különböző rétegeit mutatják be globális és személyes történeteken keresztül. A fesztiválon kísérőprogramként a filmek elhivatott rendezőivel is találkozhatunk, de érkeznek újságírók, aktivisták és akadémiai meghívottak is, akiknek a segítségével igazán elmélyülhetünk a legaktuálisabb nemzetközi és hazai emberi jogi témákban. Az égető kérdések megvitatása mellett lazításra is lesz lehetőségünk: a szervezők koncerteket és kiállítást szerveznek, de virtuális valóságot alkalmazó megoldásokkal is találkozhatunk a VR szekcióban.

A fesztivál nyitóestjén, a Trafóban a Távol (Away) című filmet láthatjuk, amely Ruslan Fedotow díjnyertes fehérorosz rendező és Docnomads hallgató műve, és Budapesten játszódik.

További infók

November 9., szerda

André Ferenc, Horváth Benji, Kali Ágnes és Marcutiu-Rácz Dóra zenés versestje

André Ferenc, Horváth Benji, Kali Ágnes és Marcutiu-Rácz Dóra négy fiatal költő, alkotó, akik közelről ismerik egymást, dolgoztak is együtt, de ritkán vannak így együtt, egy helyen, Budapesten. November 9-én a Kis Présházban elcsíphetjük őket, és a zenés versestükön egy gazdag világból kaphatunk ízelítőt.

További infók 

Poppre Orsolya: Teremtés

Poppre Orsolya első önálló kiállítása, a Teremtés a női lélek mélységeit mutatja be, amelyeket a vissza-visszatérő szimbólumok mellett a használt anyagok és technika is tükröz.

A képek különleges lelkét a felhasznált papírok egyedi textúrája és az első lépésként papírra kerülő, véletlenszerű, irányítatlan foltok adják. Ezek a foltok a papír és a tinta találkozásakor jönnek létre, megteremtve azt a vázat, ami köré a személyes tartalom és érzelmek kerülnek. A hosszadalmas munka során az érzékeny, radírozást nem igazán tűrő papír gyakran sérül, szakad, amit folyton ragasztani, javítgatni kell.

További infók 

Címkék