Egy különleges, fekvő helyzetű platán lett idén az Év Fája. A tatai Cseke-tó partján található óriás 250 éve szemléli tükörképét a vízben.

Több mint 12 ezren szavaztak idén az Év Fája versenyen. A fődíjat – egy speciális ápoló kezelést – végül egy különleges, fekvő helyzetű 250 éves tatai platán kapta. A fa kedvelt helyszíne esküvői fotózásoknak és szerelmes találkáknak is, Budapestről pedig egynapos kirándulás alkalmával is megközelíthető. Az Öreg-tó közelében lévő Cseke-tó partján, az angolkertben található, még fiatalkorában nyerhette el különleges, fekvő helyzetét. 

A tó környéke kezdetben nem volt kikövezve, így a partján található platánsoron több példány is megdőlt a laza szerkezetű talajban. A legjellegzetesebb azonban mégis a most díjat nyert fa, amely szinte vízszintesen fekszik a földön, törzséből pedig több támasztó gyökeret is növesztett. Az idős óriás szinte hídként hajlik a víz fölé, sokak szerint a világ leghiúbb platánja, hiszen 230-250 éve nézheti saját tükörképét a tóban. 

Forrás: evfaja.hu 

Címkék