A Romániában született, magyar származású és nálunk is élő filmrendező, Grosan Cristina második nagyjátékfilmjével – ami nagyon-nagyon más, mint az előző mozija volt – elnyerte a velencei filmfesztivál Authors under 40 kategóriájában a legjobb rendezőnek járó díjat. A cseh–magyar–szlovák–olasz koprodukcióban készült film a magyar mozik műsorára is felkerült. A Hétköznapi kudarcok három, egymást nem ismerő nő problémáktól terhes egyetlen napját mutatja be, miközben a háttérben valami sokkal nagyobb és sokkal rosszabb történik.

Őszintén szólva a rendező bemutatkozó mozija, az itthon készült A legjobb dolgokon bőgni kell nekem nem tetszett. Tipikusan az a film volt, aminek tetszett ugyan az alapfelállása, de aztán végig vártam valamit – ami nem jött. Óriási hiányérzettel jöttem ki a moziból. Ezt két dolog miatt említem. Az egyik, hogy ha az ember egymás után nézi meg a két filmet, talán eszébe sem jut, hogy ugyanaz a személy a rendezőjük, annyira más karakterűek. A másik pedig, hogy a hiány itt is felbukkan, csak egészen másképp, pozitív előjellel, talán mert a film része, dramaturgiai eszköz, nem pedig egy utólagos nézői érzés.

Hétköznapi kudarcokban három nő egy napját követjük. 

Hétköznapi kudarcokban három nő egy napját követjük. 

Semmi közük egymáshoz, nem ismerik egymást, nem is egy életkorban vannak, és még a közegük sem egészen ugyanaz. Vannak ugyan a három történetben pillanatnyi keresztpontok, de nem fonódnak egybe. A nemrég megözvegyült, jómódban élő, 60 fölötti(nek tűnő) Hana egy modern multinál dolgozik vezető pozícióban, ám egy nap nyugdíjba küldik, és így végképp egyedül marad, mert a családjával csak a neten keresztül tartja a kapcsolatot. Kap viszont tőlük egy robotkutyát, amivel megpróbál – ha nem is összebarátkozni, de – kezdeni valamit. 

A középosztálybeli Tereza még csak tinédzser, ráadásul problémás, akivel alig akar valaki barátkozni. Édesanyja hiába szervez neki csilivili szülinapi partit, alig akar elmenni rá bárki is. A harmincas Silva átlagos családban él, mondhatnánk, ám leszbikus kapcsolatban neveli fiúgyermekét. A problémát persze nem ez okozza az életében, hanem a gyerek, akinek csak nehézségek árán képes kezelni a viselkedését. De talán az egész élete kilátástalansága az, amit a gyerekre vetít. Egy nap, otthagyva a kisfiút egy játszóházban, lelép, hogy kicsit szabad legyen. E három sorsot pedig az fogja össze, hogy miközben a problémáikkal küzdenek, a háttérben ugyanaz zajlik: különös, vészjósló és egyre nyugtalanítóbb események történnek.

Először csak a felhők lesznek furán sötétek, majd szikrázni kezdenek a vezetékek. A szülinapi partin a díszítőszalag önmagától kigyullad. Tompa morajlás hallatszik, majd robbanásszerű hangok, végül megmozdul a föld is. Ezek persze nem egyszerre, de egyetlen napon történnek. Hőseink mindegyik különös jelenség hatására megállnak egy pillanatra, pattanásig feszülten figyelnek, mint a megijesztett állatok, majd visszasüllyednek a kisszerű problémáikba. Mintha mi sem történt volna. Ahogy ők, úgy mi sem tudjuk, mi történik. Sejtéseink vannak ugyan, de nem tudjuk meg a valódi és pontos okot. Ez a nem tudás, az említett hiány(os tudás) a filmet végig leginkább meghatározó feszültség fő forrása. 

Hiába akad feloldás is a filmben – azért nem teljes, csak részleges –, a nyugtalanító érzés nem marad a moziban, hanem velünk tart az utcára meg aztán haza is. A Hétköznapi kudarcok nem kínál megoldást, mindössze megmutat, azt viszont szinte kézzelfoghatóan, átélhető módon. Nesztek, ez vár ránk, mondja a film és rendezője, a végjáték valahogy így fog elkezdődni. Hogy mit teszel majd akkor, az teljesen rajtad áll. Mint ahogy az is, hogy most mit gondolsz erről az egészről, az életről, a világról, magadról és a problémáidról. Meg a világméretű problémákról. Gondolkozz, beszélgess, cselekedj! A magad meg mindenki más érdekében is. Nem kéne kudarcot vallani, különben mi végre volt akkor ez az egész?!

Hétköznapi kudarcok


  • Magyarcsehszlovákolasz filmdráma
  • Szereplők: Taťjana Medvecká, Nora Klimesová, Beáta Kaňoková, Kerekes Vica
  • Rendező: Grosan Cristina
  • Forgalmazó: Vertigo Média Kft. 

Címkék