Gondoltál már rá, hogy a kedvenc vietnami levesezőid mosolygós tulajdonosai vajon miért pont Magyarországot választották második otthonuknak? Sejtetted, hogy a 70-es évek KGST-országainak együttműködésében megannyi vietnami fiatal kezdte meg egyetemi éveit éppen Budapesten? A diákélet ekkor pezsgő és sokszínű volt, barátságok és szerelmek is szövődtek a magyar és a vietnami egyetemisták között. A 2023-ban mozikba kerülő, Az almafa virága című nagyjátékfilm a 70-es évek hangulatát viszi vászonra, mi pedig októberben egy kicsit segítünk a filmre hangolódásban.

Update: A sétákra minden időpont betelt!

Ingyenes budapesti sétákat hirdettünk októberi hétvégékre: október 22-re, 29-re és 30-ra, délelőtti és délutáni időpontokra. 

Szoros együttműködésben Az almafa virága című, 2023-ban a mozikba kerülő romantikus nagyjátékfilm készítőivel úgy döntöttünk, hogy adunk egy kis háttérinformációt, festünk némi hangulatot és beszélgetünk a 70-es évek Budapestjéről, az akkori fiatalok érdeklődési köréről, szabadidejéről. 

Valahogy úgy alakult az elmúlt évtizedekben, hogy a 80-as és a 90-es évek tárgyi kultúrája, zenéje, szellemisége köré szinte iparágak épültek, nagyon sokat tudunk ezekről a korszakokról, és szerencsére a magyar filmek/sorozatok készítői is hűen ábrázolják ezeket az érákat. A 70-es évekre sokkal haloványabb reflektorfény vetül, így Az almafa virága igazán hiánypótló alkotás lesz, egy kis fogódzó a korszakhoz, ráadásul egy sosem vizsgált kontextusban: a hazánkba érkező vietnami fiatalok, diákok élete a két idősíkot is bemutató történet gerince. Song Ha ugyanis a jelen Magyarországára érkezik Vietnamból, hogy felgöngyölítse a régi családi titkot. 

Adott tehát Budapest a 70-es években, amikor hétvégén mindenki a Ki mit tud?-ot figyeli, Márka meggyet iszik, LGT- és Omega-számokat hallgat, és már bemutatták a Képzelt riport...-ot

Adott tehát Budapest a 70-es években, amikor hétvégén mindenki a Ki mit tud?-ot figyeli, Márka meggyet iszik, LGT- és Omega-számokat hallgat, és már bemutatták a Képzelt riport...-ot

Van nyomás a diákokon, de ők leleményesen megtalálják a saját útjukat, nem félnek fiatalnak és szabadnak lenni, és nyitottan barátkoznak a hozzájuk érkező vietnami kortársaikkal.

Sétáink során végigjárjuk, hogy pontosan merre szórakoztak és gyülekeztek akkoriban az egyetemisták, de érintjük a film forgatásának néhány helyszínét is. Nézünk képeket, hallgatunk fontos zenéket, és figyelünk a dalszövegekre is. Ahogy pedig haladunk az úton, fokozatosan hozzápasszintjuk történetünkhöz a vietnami kultúra magyarországi megjelenését is. A 70-es évektől napjainkig. Hiszen sok rendkívül tehetséges és szorgalmas vietnami ember segítségével vált láthatóvá Budapesten is a szubkultúrájuk.

Találkozzunk az októberi, regisztrációhoz kötött, de ingyenes sétákon, melyekre itt tudtok jelentkezniA helyek gyorsan telnek, szabad helyeink az október 29-én és 30-án 16:00-kor induló sétáinkra vannak még. Jelentkezz hamar, nehogy lemaradj!

Címkék