Egyre népszerűbb a budapestiek körében a Főváros új társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés. 2022-ben már közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre, miközben egyre nagyobb civil aktivitást és közösségi médiakampányokat láthattunk a szavazatokért folytatott versenyben. A tét valóban nagy, ugyanis a nyertes ötleteket a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.

Mi is az a közösségi költségvetés?

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket vagy akár egész Budapestet. Bizonyára veled is előfordult már, hogy arról fantáziáltál, hogyan alakítanád át az utcát, amiben élsz, hogyan keltenél életre kihasználatlan területeket, hogyan tennéd mindenki számára jobbá a város egy-egy pontját. A közösségi költségvetés pont ilyen fejlesztésekre, változtatásokra ad lehetőséget. A Főváros egymilliárd forintos keretet biztosít a budapestiek által beadott legnépszerűbb ötletek megvalósítására.

Egyszerű és érthető folyamat

A közösségi költségvetés minden évben az ötletgyűjtéssel kezdődik, ez zajlik most, 2022. december 31-ig

Az ötleteket az erre a célra létrehozott online felületen, az otlet.budapest.hu oldalon lehet benyújtani rövid regisztrációt követően. 

Az aktuális szabályok elérhetőek a honlapon egyszerű, érthető formában, nem hivatali nyelvezetben.

Ötletbeadás előtt érdemes képbe kerülni a szabályokkal, mert a szűrés során elsőként az ezeknek való megfelelést vizsgálja a hivatal. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ötletünkkel hozzunk létre valami újat, ne megjavítani akarjuk azt, ami elromlott vagy rosszul működik. Elképzelésünk férjen bele 50 millió forintba, vagy ha nagy terveink vannak, akkor maximum 120 millió forintba, és olyan helyszínekben gondolkodjunk, melyek fővárosi vagy kerületi tulajdonban, kezelésben vannak. A közösségi költségvetés keretein belül nem lehet állami (például MÁV) vagy magánterületen projektet megvalósítani.

Nézzük a kategóriákat!

  • Zöld Budapest – Szereted a virágzó parkokat, titkos kerteket? Zöldebb utcák, üdébb parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.
  • Esélyteremtő Budapest  A cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel.
  • Nyitott Budapest Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, közösségépítő ötletek. 

Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni: egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség.

Az általánostól a konkrét felé

Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a budapestiek szívesebben szavaznak olyan ötletre, amely általuk is ismert, gyakran használt helyszín fejlesztését érinti. 

Az ötletek ezért az idei közösségi költségvetéstől kezdődően sokkal nagyobb arányban kerülnek majd konkrét helyszínnel szavazólistára, és a hasonló ötletek versenyezhetnek is egymás ellen. Így biztosan a legnépszerűbb helyszínre beadott ötlet kerül majd ki győztesként.

Címkék