Mi vesz rá egy oroszfordítót és egy pszichológust, hogy steakeket, emeletes burgereket és tunkolós pörkölteket áruljanak az egykori Champs Buda Sport Pub nyolccsapos, kraft sörös, vagány kocsmává alakított pincehelyiségében? Hát a tunkolás és a jó ételek iránti feltétlen rajongás. Ez a hely pedig pont nekünk szól! Nekünk, szaftimádó magyaroknak.

A legutóbbi burgerösszeállításunkba is bekerült barátságos Burger Bár-holból már jól ismert Balla Ákos és Czerődi Zsófi története még az egyetemen kezdődött, a másoddiploma évei alatt, ahol Ákos pszichológusként, Zsófi pedig oroszfordítóként talált egymásra. Hirtelen és éles szakmaváltást követően, 2015-ben még a nagy sárga iskolabuszos food truckkal kezdték járni egész évben a fesztiválokat, majd pár év múlva megnyitották ugye a Corvin-negyedben a sajtnirvánás burgerezőt (Ákos érezhetően hatalmas sajtrajongó), a truck pedig jelenleg az újbudai Dürer Kertben állja a szűnni nem akaró rohamokat.

Na de tunkolni sajnos egyik helyen sem lehetett...

Biztos mindenkinek megvannak – hogyne lennének meg – gyermekkorunk semmi mással össze nem hasonlítható, maszatosságukkal együtt is imádni való tál- és bográcstunkolós élményei. Amikor törtük a kenyeret, és már nyúltunk is bele a nagymama tepsijébe a sajtos-tejfölös hús levét felitatni, vagy amikor a rotyogó bogrács mellett álltunk türelmetlenül egy fél veknivel, várva, hogy majd picit lehűl, és bele lehet nyúlni végre. Természetesen úgysem vártuk meg soha, inkább szétégettük kezünket-szánkat. Na ugye? Persze hogy volt ilyen.

A tunkolós élményekből kibontakozó SZAFT szinte csak néhány hete nyílt. Alig vártuk, és elsődlegesen ezért jöttünk, tehát a tunkolóssal kezdtük a kóstolást. Tantiféle piros lábasban megérkezett a rozsos kenyérrel, savanyúsággal körített sörös mangalicapörkölt (2990 Ft), mi pedig 5 perccel később – lélekben újra gyerekké változva – csak döbbenten pislogtunk egymásra, hogy ez bizony elfogyott. Mit elfogyott, ki van pucolva a lábas, ahogy kell. Utána jött a lábasra rásütött sajtos tésztával takart, elképesztően ütős cheddarkrémleves (1690 Ft), mi pedig majdnem kértünk belőle még egyet. Nem vicc, szinte belefulladtunk, úgy nekiestünk, pedig adtunk azért a pörköltszaftnak is az előbb rendesen.

Nem vegánnak való vidék, ezt leszögezhetjük. A Lou Reed után szabadon Walk on the wild side névre keresztelt burger (Charolais-marhahús-pogácsa, pikáns paradicsomos-bazsalikomos passata, vaslapon fordított „pizza”, rántott mozzarella, cheddar, chiliszálak, aiolin pirított magvas buci, paradicsom) érkezése már-már szürreális élmény volt. Ahogy a lenyűgöző, gőzölgő burgertorony elénk került, összefutott a szánkban a nyál, és a Fald fel Amerikát! sorozat egyik magyarosított részében éreztük magunkat. Kizárt, hogy valaki ettől ne lakjon jól és ne nyalná meg mind a tíz ujját utána. Iszonyatosan meg van pakolva, és baromi jól áll neki. Ha azt vesszük, hogy a SZAFT burgerei szakítanak a burgerpápák buci-húspogácsa-házi szósz szentháromságával, akkor végül is ezek unitárius burgerek. Itt az egység a lényeg. De ennek a stílusnak is van itthon létjogosultsága – pláne ilyen minőségben.

A steakkínálat mellett se menjünk el szó nélkül, mert nem akármilyen húsokat kaphatunk – első ránézésre sokaknak talán combosnak tűnő, de valójában – korrekt ár-érték arányban. A negyedkilós steakek a fűvel etetett braziltól (7990 Ft) a gabonával etetett USDA Prime-ig (16 990 Ft) változnak, szuper házi coleslaw salival kínálva. Omlik a szánkban a medium hús, amit a borson kívül a füstölt só tesz teljessé. Minket sem kergettek gyerekkorunkban belugakaviárral a golfpályán, de ami jó, azt meg kell fizetni.

A friss nyitás miatt a belső és a külső dizájn még kialakulóban van, de a hangulat és a kínálat önmagáért beszél. A SZAFT konyhája a burgerekkel és steakekkel picit nyilván az amerikai alapokra építkezik, de abszolút magyar szájíz szerint főz, és egyértelműen a nagymamaféle házi emlékekből merít. Az ízek pedig fel is idézik bennünk ezeket az emlékeket. Gyerekkorunkban csak az éttermekben szóltak ránk a szüleink, ha kenyérrel töröltük a tányér alját, otthon sohasem. Otthon együtt csináltuk. Még hogy nem illik tunkolni! A SZAFT-ban vagyunk! Tunkolni szinte kötelező!

Címkék

Elérhetőségek

SZAFT gastropub 1027 Budapest, Erőd utca 22. Facebook-oldal