A Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának kerítéséből vasárnap óta egy kis szurikátaszobor dugja ki a fejét. A hátizsákot viselő figura nemes ügyet szolgál, az inzulin felfedezésének 100. évfordulójára és a diabétesz korai felismerésére hívja fel a figyelmet.

A miniszobrairól ismert művész, Kolodko Mihály új alkotása egy kis szurikátaszobor, amely a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának (1083 Budapest, Bókay János u. 53–54.) kerítéséből dugja ki a fejét. A helyszín, a témaválasztás és az időpont sem véletlen, hiszen az alkotó a kis szoborral az inzulin felfedezésének 100. évfordulójára és a diabétesz korai felismerésére hívja fel a figyelmet. 

A Szurikáta Alapítvány a diabétesz korai felismerését célzó „Figyeld a jeleket!” kampány részeként kérte együttműködésre Kolodko Mihályt, aki adományként bocsátotta az alapítvány rendelkezésére alkotását. A kis szobor felhívja a figyelmet arra, hogy a diabéteszes gyerekek közöttünk élnek, az alapítvány neve a szurira is utal, amivel a kicsik az inzulint megkapják. A mosolygós kis figura hátizsákja pedig az a csomag is lehet, amit a cukorbetegeknek mindig magukkal kell hordaniuk. A helyszínválasztás sem véletlen, a szobor a VIII. kerületi önkormányzat jóváhagyásával került kihelyezésre, a klinika diabétesz kórházi osztályának és szakrendelésének, valamint az alapítvány irodájának közelében. 

Kolodkó legutóbbi szobra politikai témájú voltnemrég készült cikkünkben pedig egy szuper városi séta keretében végig is járhatjátok a helyszíneket, ahol szobrocskákat találtok.

Címkék