Bátran kijelenthetjük, hogy Budapest a szabadulószobák fővárosa, nemcsak azért, mert a 2010-es évek elején itt robbant be a műfaj, de itt találhatók a legjobb és leglátványosabb, trükkös feladványokkal lezárt szobák, ahonnan 60 percünk van kiszabadulni. Nemrég ellátogattunk a MystiqueRoomba, ahol kipróbáltuk a tavaly nyitott Varázskastély és a frissen átadott Kalapos pályát, előbbiben Harry Potter mágikus világába csöppentünk, felszálltunk a Roxfort Expresszre és bájitalt kevertünk, utóbbiban pedig az Alice Csodaországban jól ismert karaktere várt ránk, a Kalapos elveszett barátainak nyomába kellett erednünk. Ottjártunkkor belestünk a többi szobába is, ahol tovább barangolhatunk Alice mesevilágában, a fáraók sírjának titkai után eredhetünk, kalózok bőrébe bújhatunk, vagy titkos laboratóriumban kísérletezhetünk.

A MystiqueRoom csapdajátékai az újgenerációs szabadulószobák műfaját erősítik, ami azt jelenti, hogy itt nem a lakatok, a mechanikus reteszek és a kulcsok játsszák a főszerepet, hanem mágneses zárak és elektronikus megoldások jelentik a titkok nyitját. Ez pedig garantálja, hogy egy-egy szoba kinézete és a feladatok mindig változni fognak, és még a rutinos szabadulószoba-bajnokoknak is folyamatosan meglepetéseket tartogatnak a játékok. A MystiqueRoom legújabb szobáiban, a Varázskastélyban például varázspálcák segítségével juthatunk egyre közelebb az elveszett ereklyékhez, a Kalapos szobájában pedig szó szerint feje tetejére áll a világ.

Az újgenerációs csapdajátékok nemcsak a feladatokban, de a látványban is minden eddigit felülmúlnak, ahogy belépünk egy-egy szoba ajtaján, különböző mesevilágokba csöppenünk, ami garantálja, hogy teljesen bele tudjuk élni magunkat a sztoriba. Ezzel csak egy gond van, hogy amíg a MystiqueRoom szobáinak kinézetén ámulunk és bámulunk, addig vészesen ketyeg az óra, ugyanis kereken 60 percünk van megfejteni az összes titkot és kijutni a szobákból. Az idővel való versenyfutás azonban még szorosabb csapatmunkára és még több izgalomra ad okot, így igazán intenzív élményt kapunk.

Budapesten számos szabadulószobát találunk, azonban a MystiqueRoom nem véletlenül az egyik kedvencünk. 12 pálya közül választhatunk, ahol garantáltan mindenki megtalálja a kedvére valót, érkezzünk baráti társasággal, gyerekekkel, randira, szülinapra, csapatépítőre vagy családi mulatságra. A rejtvények és a feladványok, melyek segítségével ki kell jutnunk a szobából, rendesen megdolgoztatják a csapatot, a fejtörőkhöz kell pár logikai bukfenc és képzelőerő, de ha esetleg elakadnánk, a kedves segítőktől mindig kapunk pár tippet.

A MystiqueRoomban 1-től 10-ig tartó skálán mérik a pályák erősségét (a legnehezebb, a Varázskastély 10-es erősségű, a legkönnyebb pálya, a Vastrón 5-ös szintű), de a szobaválasztásnál elsősorban úgyis a téma fog dönteni, amihez a legnagyobb kedvet érez a társaság. Ha esetleg mégsem tudnánk választani a szobák közül, akkor a honlapon akár egy tesztet is kitölthetünk, ami megmondja, melyik a leginkább nekünk való. De nézzük, hogy milyen témák közül válogathatunk!

Mi elsőnek a tavaly nyitott Varázskastély pályát próbáltuk ki. Nem titok, hogy kis csapatunk rajong a Harry Potter-könyvekért és -filmekért, így számunkra igazi csemege volt magunkra kanyarítani a képzeletbeli varázslóköpenyt, majd a csodás díszletek között igazából felpattanhattunk a Roxfort Expresszre, találkozhattunk Hedviggel a 9 és ¾. vágányon, bájitalt kevertünk, mozgó festmények vettek körül minket, és a mágikus dolgozószobában vártak ránk a feladványok. Többet sajnos nem árulhatunk el anélkül, hogy ne lőnénk le a poénokat, de aki hozzánk hasonlóan a varázsvilág kedvelője, és szeretne belecsöppenni egy órára a Harry Potter-történetekbe, annak kihagyhatatlan kaland.

A pálya rendesen megdolgoztatta a szürkeállományunkat, ezért tartottunk egy kis szünetet, majd bekukkantottunk a MystiqueRoom Csodaországába, azaz Alice szobájába, ahol a mellényes Nyúl, a vigyorgó Macska, a bolondos Kalapos és a Tojás felkutatása a feladatunk. A játék elején Alice-hoz hasonlóan mi is egy olyan szobában találjuk magunkat, ahol különböző ajtókon kell átjutnunk, összetalálkozunk a Szív Királynővel, végül pedig, ha vettük az akadályokat, részt vehettünk a híres ötórai teán. A látvány itt is egészen elképesztő, mintha a film díszletei közé csöppentünk volna, a feladatok pedig a Varázskastélyhoz hasonlóan nagyon kreatívak és trükkösek.

Ez a szoba annyira népszerű lett, hogy idén elkészült a folytatása, a Kalapos, ami nem kapcsolódik közvetlenül az Alice-szoba történetéhez, de az biztos, hogy kedvet kapunk végigjátszani mindkettőt. Itt is Csodaországban esünk csapádba, ahol ezúttal a Kalapos barátait kell felkutatnunk, a világ itt szó szerint tótágast áll, így a gondolkodásunkat is érdemes 180 fokkal megfordítani, hogy továbbjussunk az akadályokon és elérkezzünk a kalapszalonba, a kártyaszobába és megannyi izgalmas, Alice történetéből ismert helyszínre.

A filmes szobák sora itt nem ér véget, ugyanis a Vastrónnal a Trónok harca világába csöppenünk, a Kocka egy modern laboratóriummal vár minket, a Katedrálisban pedig szerzetesek bőrébe bújva az épület tervrajzát kell visszaszereznünk. Ha valaki inkább kalózok, régészek vagy időutazók bőrébe bújna, netán a Sógun árnyéka után kutatna vagy a high-tech tengeralattjáró rejtélyeit oldaná meg, az a legjobb helyen jár a MystiqueRoomban.

Címkék