Vége van a nyárnak, de a hűvös szelek elől még nem kell bemenekülni, úgyhogy érdemes szemlézni az e heti szabadtéri kulturális programokat, fesztiválokat – lesz is belőlük bőven. A Budapest Borfesztivál elhozza a hazai pincészetek legjavát, és a Kortárs Ékszerhét is kezdetét veszi szeptember közepén. A színházak lassan megnyitják kapuikat: az ÖrkényKerten és a Vígnapon változatos előadásokat nézhettek meg, de a Trafó műsoráról is válogattunk nektek. A Kiscelli Múzeum nyílt napra hívja az egész családot, de tölthetitek a hétvégét a B32 Gyermekkönyvünnepén vagy a természetben is, a Kert a Köbön Fesztiválon.

Szeptember 8., csütörtök

31. Budapest Borfesztivál

Szeptember 8. és 11. között ismét birtokba vehetjük a Borfesztiválok eredeti helyszínét, a megújult Budavári Palota udvarát. A 31. Budapest Borfesztivál rengeteg hazai pincészet képviselőjét és termékét hozza el, de Kaliforniából, Washington államból és Oregonból is érkeznek borok, melyekhez klasszikus amerikai ételeket kóstolhatunk.

A szakmai programok, előadások célja a borkedvelők tudásának mélyítése könnyed, szórakoztató formában: személyesen is megismerhetjük a VinAgora Nemzetközi Borverseny kevésbé ismert díjazott borászatait, felkutathatjuk a fesztiválon debütáló friss-ropogós pezsgőket, borokat, felfedezhetjük a nemzetközi megmérettetéseken kimagaslóan szerepelő termékeket, és játékosan tanulhatunk ízekről-illatokról hozzáértő kollégák közreműködésével. Az utánozhatatlan borfesztivál hangulatot az italok és gasztronómiai fogások mellett magyar könnyűzenei, világ- és népzenei koncertek sora teszi teljessé.

További infók

Schwechtje Mihály: Védelem alatt – premier

Milyen életet élnek azok a nők, akik korábban az emberkereskedelmi maffia áldozataivá váltak? Ki segíthet nekik új életet kezdeni? Schwechtje Mihály 2018-2020 között forgatott dokumentumfilmje ezeket a kérdéseket járja körül, Toszecky Renáta szociális munkás életét és munkáját bemutatva. A nő egy Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat vezet Magyarországon, ahova prostitúcióra kényszerített, emberkereskedelem áldozatául esett nők kerülnek, és akiknek az életét a szociális munkások próbálják új mederbe terelni.

A tabuként kezelt, de nagyon fontos téma mellett a Védelem alatt Renáta magánéletébe is betekintést enged, és a nehézségek ellenére reménnyel teli pillanatokat tár a nézők elé. A filmet szeptember 8-ától nézhetjük meg a budapesti művészmozikban.
További infók

Jóga & workshop a város felett

A város felett a festői naplementében, a Párisi Udvar exkluzív elnöki lakosztályának teraszán Kovács Eszter, a Mat on the Moon alapítója egy különleges, tematikus élménycsomaggal készül a jóga, a meditáció, valamint a mindfulness szerelmeseinek. A program jógával indul, ahol a gyakorlatok közben megtudhatjuk, hogy a franciák miért mesterei az élet élvezetének, hogyan kutatják fel és élik meg az apró örömöket a saját környezetükben. Az esemény meditációval folytatódik, ahol a folyamatos, szűnni nem akaró fejlődésről és a saját utunkról tudhatunk meg többet. A meditáció után a szervezők pedig egy céltervező mindfulness gyakorlatra invitálnak az amuse-bouche jegyében.

De mit is jelent az amuse-bouche? Szó szerint ezt: a száj szórakoztatója. Olyan apró, komplex falatok, amelyek az étkezésre készítenek fel. Ahogyan a franciák a rendelésünkre várva apró falatokkal lepnek meg, könnyítve a várakozást, úgy találhatunk mi magunk is a saját életünkben apró mérföldköveket, kapaszkodókat, amik segítenek, hogy motiváltak maradjunk a céljainkhoz vezető úton. Az amuse-bouche a valóságban sem marad el, Lutz Lajos, a Bocuse d’Or Akadémia tagja, a Párisi Passage és a Párisi Udvar Hotel Budapest séfe jól megérdemelt, ízletes és egészséges falatkákkal, frissítőkkel készül az élmény megkoronázásaként. (x)

Az esemény részleteiről és a regisztráció menetéről ide kattintva tájékozódhattok.

További infók

Szeptember 9., péntek

A mi terünk / Our Space fesztivál 2022

Szeptember 9–11. között harmadszor rendezik meg A mi terünk / Our Space fesztivált, melynek célja, hogy megmutassa, hogyan tudjuk közösségi összefogással élhetővé és szerethetővé tenni városi tereinket. A programok között ezúttal is találhatunk koncerteket, beszélgetéseket, workshopokat, érdekes táncelőadásokat, miközben olyan fontos témák is terítékre kerülnek, mint a művészet szerepe, vagy a közösségi művészet elmúlt 30 éve.

További infók

V. Újpesti BorVíkend

Jubileumi évéhez érkezett az egyre népszerűbb Újpesti BorVíkend, mely idén minden eddiginél gazdagabb kiállítói portfólióval jelentkezik. A szeptember 9. és 11. közötti rendezvényen a magyar borgasztronómiában jeleskedő kiállítók mellett újra helyet kapnak a kisebb méretű, de kiváló minőséget produkáló pincék is. Emellett a szervezők színes családi programokkal és élőzenével is készülnek.

További infók

Hosszú hétvége az Aurórában: Legyen a kultúra közös!

Szeptember második hétvégéjén az Aurórában kerül megrendezésre a Kelet–Nyugati Alkotóműhely évadnyitó eseménye, a Hosszú Hétvége. A rendezvény alatt képzőművészeti kiállítással, színdarabokkal, irodalmi és filmes programokkal, koncertekkel és tematikus workshoppokkal várnak mindannyiunkat a szervezők az összművészetiség jegyében.

További infók

6. Independent Label Fair (ILF)

Idén is összegyűlnek a független zenei előadók a 6. alkalommal megrendezett Independent Label Fairenszeptember 10-én. A lemez- és kazettavásár ezúttal az Élesztő Teraszon, a Mammut tetején vár majd bennünket, ahol szakmai beszélgetésekre és dj szettekre is készülhetünk többek között OIEE-vel, Mr Fiellel, majd Erróval.

Mivel elsőkézből vásárolhatjuk meg a kiadványokat, alkalmunk nyílik a személyes megismerkedésre, kapcsolatteremtésre, és könnyen lehet, hogy olyan kincsekbe botlunk, amelyeket üzletekből nem lehet beszerezni, legyen szó magyar punkról, jazzről, technóról vagy afrobeatről.

További infók

Tíz éves a Toldi!

Így, ebben a formájában idén 10 éves lett a Toldi moziklub, amit szeptember 9-én méltó módon meg is ünnepelhetünk. A szervezők olyan névsort hoztak össze erre az alkalomra, ami többé-kevésbé az elmúlt egy évtizedet reprezentálja. Érkezik Galactic Jackson b2b Perrin, a Wavy Posse (Co Lee, Chris V, Aminon, Kebab, Orlando, Blaize, Quan), a Headshotboy, Mirmur és Daniel Santiago, Gyenge x Ligosztajeva, Manek és Milan.

További infók 

Szeptember 10., szombat

11. ÖrkényKert

Szeptember 10-én ismét zenével, színházzal telik meg a Madách Imre tér az ÖrkényKert 11. kiadásán. A nagyszínpadon a Danubia Ütőegyüttes, Fanfara Complexa és az Örkény Esztrád lép fel, de a kisszínpadon is izgalmas koncerteket hallgathatunk. Az Örkény Színház színpadján Kadarkai Endre kérdezi a társulat színészeit, majd Mácsai Pál adja elő Esterházy Péter: Oratorium balbulumát, a Jónás könyvét pedig Csuja Imre. A stúdióban a fenntarthatóságrólelfeledett nőkről lesz szó Für Anikóval és Bíró Krisztával.

Az események ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a regisztracio@orkenyszinhaz.hu e-mailcímen.

További infók

II. Újbudai Gyermekkönyvünnep

Bartók Béla úton mindig pezseg az élet, szeptember második hétvégéjén a B32 Galéria és Kultúrtérben ezúttal a gyerekeké lesz a főszerep. A II. Újbudai Gyermekkönyvünnep interaktív gyermekkoncertekkel, kortárs független bábszínházi előadásokkal és kreatív alkotófoglalkozásokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében. A főszerepben persze a gyermekkönyvkiadók lesznek – a Pagony, a Róka úr és Kompánia, a Csimota, a Napraforgó, a Tea, a Csirimojó és a BOOK24, akik sok újdonsággal, a klasszikus kedvencekkel és vásárral készülnek a könyvünnepre. (x)

További infók 

Kiscelli Nap 2022

Eltelt egy év, és itt van újra a Kiscelli Nap! A nap, amikor minden a zöld kapus kastély körül forog és minden a feje tetejére áll. A külső udvarban kőkutyára lehet mászni miközben Dj Panda zenél. Az állandó és időszaki kiállításokon muzeológusok kalauzolnak minket, amíg a belső udvarban a GYIK-Műhely művészeivel alkothatunk. A frissítőket, finom falatokat a Don Bosco Cukrászda és az Amerikai Hot Dog kocsi hozza. Közkívánatra pedig ismét beüzemelik a Kiscelli Nyomdát!

További infók 

Kert a Köbön Fesztivál 2022

Szeptember második hétvégéjén az ökológia kerül középpontba a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben: egész napos családi programokra, tudományos játékokra és izgalmas beszélgetésekre számíthatunk, de lesz napközbeni zenélés, felolvasások és koncertek. Szombaton az Ivan&The Parazol, vasárnap a Sárik Péter Trió gondoskodik a zenéről. 

A fesztiválon megtudhatjuk, mit jelent az erdőmerülésvízi állatokat vizsgálhatunk meg úgy, ahogy még nem láttuk őket, és arról is szó lesz, hogy mi köze a természetnek a lelki egészségünkhöz

További infók
 

Sun Kil Moon (USA)

Mark Kozelek dalszerző-előadó különböző formációkkal (Red House Painters, Sun Kil Moon) már több mint harminc éve aktív, és zenekaraival, szólóban, vagy éppen más zenészekkel kollaborálva már több mint harminc nagylemezt adott ki, melyek közül legalább öt-hat ott szerepel az elmúlt három évtized legfontosabb albumai között. 

2003-ban indította útjára a Sun Kil Moon zenekart, mely a dalszerzőhöz hasonlóan nagyon sokrétű. Folkot és elektronikát összeeresztő kiadványok, karácsonyi dalos feldolgozáslemez, saját képére formált AC/DC-dalok mind belefértek ebbe az életműbe, és ezekből szeptember 10-ére, Mark Kozelek második magyarországi koncertjére is jut jónéhány.

További infók 

Szeptember 11., vasárnap

Vígnap 2022

A Vígszínház szeptember 11-én újra megnyitja kapuit és különleges évadnyitó Vígnappal várja a közönséget. Az egész napos programsorozat végigkalauzol bennünket a színház ritkán látott helyszínein, és betekintést nyújt a kulisszák titokzatos világába. Exkluzív improvizációs előadással, dedikálással, kedvezményes jegy-és bérletvásárlással, jótékonysági akcióval és számtalan gyerekprogrammal várnak a szervezők, és az eseményt Víg125 koncerttel zárhatjuk, amely a színház emblematikus szerzeményeivel idézi fel a teátrum történetét.

További infók 

WAMP designvásár és workshop

WAMP kiállítók színe-java készül ősszel is a vásárra, egyedi tervezésű ruhákkal, táskákkal, grafikákkal, kerámiával, ékszerekkel, kiegészítőkkel, lakás dekorációkkal, de szeptember 11-én két workshop és egy koncert is izgalmasabbá teszi a vásárlást. Tóth Jucival, a Pearl Macaron megálmodójával ékszert készíthetünk, 15 órától pedig Juhász János készül handpan-bemutatóval egybekötött koncerttel.

További infók 

Garázsvásár és Vasútmodell börze

Vásári hangulat, vasútmodellek és régi áruk kavalkádja vár bennünket szeptember 11-én az Orient csarnokban. Az eseményen az egész család jól szórakozhat, kipróbálva a kerti vasutazást, Csajka sínautóban és gőzmozdonyban utazást vagy modell vasút vezetését. A vásárban pedig játékokat, kisebb méretű antikvitásokatvasútmodelleketautómodelleket adhatunk el és vásárolhatunk.  

További infók 

Szeptember 12., hétfő

Dollár Papa Gyermekei: Picasso

Miért kéne eldöntenünk egyből, hogy jó-e az ami velünk történik vagy sem? Mintha csak ez a két lehetőség lenne. De mi történik az irányítás és az elengedés között? Miért ne zuhanhatnánk csak úgy bele valamibe, amiről azt sem tudjuk, hogy hova vezet? Ebben a zuhanásban kellene megtanulnunk navigálni

Ördög Tamás rendezését, a Picassószeptember 12-én nézhetjük meg a Trafóban, Rába Roland, Kiss-Végh Emőke, Török-Illyés Orsolya, Váradi Gergely, és Ördög Tamás szereplésével.

További infók 

Kortárs Ékszerhét Budapest 2022

Idén ősz elején ismét a kortárs ékszereké lesz a főváros. Szeptember 12. és 18. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a korábban Ékszerek Éjszakája néven ismert Kortárs Ékszerhét Budapest eseményt. Hét nap alatt egyéni vagy csoportos kiállításokon vehetünk részt, amelyekkel a szervezők nem titkolt célja a kortárs ékszerek nagyközönség elé tárása, az alkotók bemutatása.

Az idei fesztivál hívószava a paradox volt, a pályázat anyagát a Hybridart Space Galériában tekinthetjük meg. Ebben az évben a szervezők az alkotói közeg számára is programokkal készülnek, így akár workshopokon, előadásokon és konzultáción is részt vehetünk.

További infók 

Szeptember 13., kedd

Hajógyár x A38: Bocskor Bíborka

Zene X Színház következő eseményén a Magashegyi Undergrounddal hajózhatunk. Szeptember 13-án érkezik a magyar alternatív zene egyik legkreatívabb énekese és dalszerzője, Bocskor Bíborka, akit egy játékos portrébeszélgetés keretein belül ismerhetünk meg jobban. Az este végén pedig Magashegyi szettre is számíthatunk, és a Momentán Társulat színészei is kilépnek az Árnyékból a reflektorfénybe, improvizatív színházi jelenetekkel téve még szórakoztatóbbá az estét. Ez az alkalom már csak azért is különleges lesz, mert új műsorvezető debütál Péterfy Bori személyében.

További infók 

Dezső funny bag workshop

Matt, giccses, visszafogott, strasszos, színes és mintás – bármelyik is passzoljon leginkább a stílusunkhoz, a szeptemberi Dezső workshopon olyan egyedi táskákat készíthetünk, amelyekkel biztosan jól indul az ősz. A foglalkozás a Nyolcésfélben zajlik szeptember 12. és 17. között, és előzetes jelentkezéshez kötött.

További infók 

Szeptember 14., szerda

Németh Miklós: Életöröm – kiállítás és vásár

Németh Miklós művészetét a látványos, színes aktok és csendéletek jellemzik, amelyek pozitív hangulatot sugároznak, és jókedvre derítik a szemlélődőt. A Virág Judit Galéria és a Bodó Galéria és Aukciósház szeptember elején nyíló kiállítása nemcsak a festményeket tárja elénk, hanem a festő személyes dokumentumait, tárgyait, írásait, valamint saját kézzel írt önéletrajzát is. A kiállítással egybekötött vásárra azokat is várják, akik nem a művészeti galériák törzsvásárlói, de szeretik az igényes, egyedi lakberendezési megoldásokat, kiegészítőket és élvezik a kortárs alkotások hangulatát.

További infók 

Múzeum+ Matisse

A Szépművészeti Múzeum Múzeum+ programsorozatán szeptember 14-én a 20. század modern festészetének egyik legjelentősebb mestere, Henri Matisse művészete kerül fókuszba. Részt vehetünk a Matisse és magyar Vadak c. előadáson, belehallgathatunk Németh Juci és G. Szabó Hunor koncertjébe, és különböző workshopokon élhetjük ki a kreativitásunkat. Két program között a Fine Art Bistro tapasaival és hozzá illő borokkal tarthatunk igazán minőségi szünetet.

További infók 

Címkék