Régóta várja a felújítást csendes magányában Budapest legnagyobb közparkja, a Népliget. A Fővárosi Önkormányzat most tájépítészeti ötletpályázatot írt ki a park rendezésére, melynek célja többek között a zöldfelületek ökologikus megújítása, a burkolt felületek csökkentése, a Népliget átjárhatóságának és biztonságának javítása, napozórét létesítése, miközben a történeti kert jellegét is megőrzi.

Budapest legnagyobb zöldfelülettel rendelkező parkja évek óta egyre rosszabb állapotban van, ráadásul a ligetes, cserjékkel és fákkal teleültetett Népliget viszonylag távol van a város központjától, úgyhogy a megközelítése sem a legegyszerűbb, és ha mindez nem lenne elég probléma, a megítélése is elég kétes. Tavaly már rebesgették, hogy közel van a várva várt parkrendezés, most pedig végre kiírták az ötletpályázatot, így hamarosan újra közkedvelt parkká változhat a Népliget.

A Népliget megújítása a Radó Dezső Terv egyik legfontosabb projektje – erről itt írtunk bővebben. A tervpályázat célja a park klímabarát, ökologikus megújítása, a zöldfelületek növelése, a gyalogoskapcsolatok erősítése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása, továbbá az autóforgalom csökkentése a Vajda Péter utca és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával. A közparki funkciót is bővítenék, így fejlesztik a játszótereket, futókört és napozórétet is létesítenek, míg a valamikori Mutatványos téren rendezvényteret alakítanak ki. 

Forrás: Fővárosi Önkormányzat

Címkék