Összesen 40 km hosszú természetismereti tanösvényt találunk Budapesten. Most a pesti oldalon lévőket újították fel a FŐKERT munkatársai, melyek közül az első bő 10 éve létesült, így itt volt már az ideje egy kis ráncfelvarrásnak.

A Fővárosi Önkormányzat által védetté nyilvánított, helyi jelentőségű természetvédelmi területeken található az ország egyik legátfogóbb természetismereti tanösvényhálózata. Ez közel 15 helyszínt és több mint 40 kilométer hosszú, a természet érdekességeit és szépségeit bemutató útvonalat jelent. A tanösvényhálózat első szakasza nagyjából 10 évvel ezelőtt létesült. Az újpesti Homoktövis Természetvédelmi Területen lévő tanösvényt később a Naplás-tavi és a Merzse-mocsár menti követte. Mára szinte minden nagyobb helyi jelentőségű természetvédelmi területen találunk természetismereti útvonalat.

Az MME – Magyar Madártani Egyesület és a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat által létrehozott tanösvényhálózat fele a pesti oldalon található, és idővel erősen megrongálódott, így már ráfért a megújulás, amit a FŐKERT Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai vezetésével idén tavasszal és nyáron felújítottak. A kijavított hibák egy része természetes romlás, de a fakidőlések is okoztak károkat, nem beszélve a tudatos rongálásokról. Mostantól viszont a tanösvények újra teljes szépségükben várják a kirándulókat. 

Címkék