A nyár mindig sűrű, ezért érdemes átböngészni a programajánlónkat, hogy semmiképp se maradjatok le a számotokra izgalmasnak ígérkező eseményekről! Ha a sátrazás nem a kedvencetek, de a fesztiválozás annál inkább, akkor irány a belvárosi Reflektor Fesztivál, ahol három napon át szórakoztatnak titeket hazai és külföldi zenészeket felsorakoztató line-uppal. Szombaton a Gólya tetőteraszán pop-up ruhavásár és flash day várható, ahová különleges hazai ékszerkészítők és tetoválók is érkeznek. Csütörtökön indul a város legújabb sörfesztiválja, az I. Just Craft It Budapest Beer Feszt, ahol 15 ország 37 főzdéjének 164 különböző tételét kóstolhatják végig a sörfanatikusok. A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria Mintázatok című kiállításán Schneider Kristóffal hatházhattok, de megvásárolhatjátok a kiállított képeket a MyMuseum Gallery évadzáró ArtPiac és finisszázsán. Ezenkívül városnéző sétát, képregénybörzét, borszerdát és különféle koncerteket is rejt az ajánlónk.

Július 14., csütörtök

Reflektor 2022

Fesztiválozni sátor nélkül nem lehetetlen, sőt számos előnye van: ezt az életérzést hozza el a Reflektor is július 14. és 16. között az Akvárium Klubba. Mindennap 17-18 órától kezdve bulizhatunk egy változatos, hazai és külföldi zenészeket felsorakoztató line-uppal: Superflake-től kezdve, boebeckNasip KismetTemplesDeep GlazeCaptain AverageJazzbois és még több tíz fellépő kerül reflektorfénybe.  

További infók 

Elefánt X, vendég: Analog Balaton

kerek, jubileumi tizedik szüliévét ünneplő Elefánt az elmúlt évtizedben egy igazi kreatív alkotói közösséggé formálódott, akik folyamatosan kutatják az újat. Legutóbb júniusban jelent meg daluk, Tó címmel. Az együttes sokféle szempontból kuriózum a magyar zenei életben: alternatívnak túl elektronikus, elektronikusnak túl hangszeres, szomorúnak túl vidám. A zenekar, ami sokáig úgy aposztrofálta magát, hogy Filmzenéket írunk nem létező filmekhez! – immár a kezdet végén ígéri, hogy ismét valami új kezdetével érkeznek.

Július 14-én a Budapest Parkban fújják el a születésnapi gyertyákat, vendégük pedig a szintén kísérletező, és az Elefánttal rendszeresen koncertező Analog Balaton lesz, akiknek legújabb számuk, a Zserbógalopp néhány napja jelent meg.   

További infók

Gyuricza: Púder

pasztell színek egy lágy, halvány színcsalád tagjai. Képzeld el a kedvenc pólódat, ami túl sok mosás után megfakult. Ezzel az elmúlással egy új esztétika születik. A Púder című kiállítás egy meghívó az alkotóGyuricza mentális egészségügyi utazásába. A letisztult formák és a fakó színek mögött meghúzódó történet sokkal megrázóbb és sötétebb, mint azt az egyszerű tárgyválasztásból gondolnánk. A tárlat július 14-én nyílik, ahol púder színnel készült 1x1 méteres makrofestményeket láthatunk, amelyek a mentális egészség és a művészet közti kapcsolatot kutatják. A kiállítás két hete alatt több ingyenesen látogatható workshop is lesz, amit klinikai szakpszichológusok tartanak azért, hogy a látogatók közelebb kerüljenek önmaguk megismeréséhez és olyan tudást kapjanak, amivel hatékonyan tudnak navigálni a hétköznapokban.
 
Telepen rendezett kiállítás ideje alatt folyamatos párbeszédre nyílik lehetőség: a művész megosztja tapasztalatait azzal kapcsolatban, hogyan sikerült reziliensebbé válnia, miben talált bátorságot és örömöt, és hogy mindez hogyan vezette őt egy váratlan felismeréshez. Miközben másokkal működött együtt a kiállítás létrehozásában, minél több személlyel találkozott, minél több olyan emberrel beszélgetett, aki valamivel küszködött, annál több ember mesélte el neki a saját történetét. Olyan emberek, akik teljesen eltérő körülményeik ellenére mégis nagyon hasonló utat jártak be.
 
Gyuricza mind a képein keresztül, mind a kiállítás ideje alatt megrendezett kiscsoportos workshopok alkalmával azt is megosztja közönségével, hogyan találta meg saját egyéni és alkotói szabadságáts ezzel együtt egy új perspektívát a művészeten keresztül. Nézzük meg, hogyan tudja az alkotás elmélyíteni egy ember kapcsolatát a világgal! (x)

További infók 

Kiss (US)

Robbanások, riffek és repülő szuperhősök: a Kiss bejelentette End Of The Road elnevezésű utolsó turnéjának összes állomását, ahol decibelekbe csomagolt látvánnyal, hatalmas produkcióval és legendás dalokkal ünnepelnek majd. Négy és fél évtizednyi szuperlatívuszok után ezen a turnén mond búcsút rajongóinak az ikonikus banda. A többéves turné új időpontban, 2022 nyarán Európába is elér, és Budapesten is látható lesz július 14-én.

További infók 

Július 15., péntek

Fesztivál Akadémia Budapest 2022

Fesztivál Akadémia Budapest gerincét a világszínvonalú klasszikus zenei koncertek adják nemzetközi művészek részvételével, de olyan társművészetek is helyet kapnak benne, mint a film, a színház vagy épp a cigányzene. A város legfelkapottabb és egyúttal legkülönlegesebb helyszínein, többek között a margitszigeti Kristály Színtéren és domonkos rendi apácakolostorban, a Budapest Music Centerben, a Zeneakadémián, a Karmelita kolostorban vagy épp a Széchenyi Fürdőben találkozhatunk a hazai és nemzetközi klasszikus zene kiemelkedő művelőivel.

A két alapító művészeti vezető Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész-házaspár által felkért művészek között található Nicolas Altstaedt csellista, Baráti Kristóf hegedűs, Jonathan Cohen karmester, Hagai Shaham, Vilde Frang, Sergei Nakariakov trombitás, Anna Prohaska szoprán, Fazil Say zongorista, Molnár Piroska, Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila színművészek.

További infók 

Évadzáró ArtPiac és Finisszázs a MyMuseum Galleryben

Július 15-én 12 órától szabadon nézhetjük meg a MyMuseum Gallery gyűjteményét, 20:00-tól pedig a Hullámokban érkezik kiállítás finisszázsára hívnak a szervezők. 

Az ArtPiac minden hónapban az a nap, amikor a galéria gyűjteményének nagy része elérhetővé válik, választhatunk az otthonunkba vagy akár ajándékba is műtárgyat.

Hullámokban érkezik páros kiállítás a víz egyszerre romboló és építő erejét jeleníti meg. A tenger, pontosabban a Földközi-tenger az, amit mindkét kiállító művész, Eirini Sourgiadaki és Isabel Val is átalakulási folyamataik katalizátorának éreztek. Részben azért, mert a tenger is folyamatosan alakítja önmagát, részben azért, mert ez az a földrajzi hely, ahol mindketten megtalálták a gyökereiket. A kiállítás záróeseményén találkozhatunk a művészekkel és kurátori tárlatvezetéssel is várnak a szervezők.  

További infók 

DOTM: Nyonyo beings x MÜTS

Július 15-én a Lollipop Factoryben a hónap designereivel, a MÜTS-szel és a Nyonyo beingsszel találkozhatunk.
 
MÜTS ruhamárka újrahasznosított ruhákra készült festményeket takar. Papír és vászon helyett ezekre készülnek a művek vagy impressziók. A termékek két legyet ütnek egy csapásra: menők is, meg hasznosak is. A ruhadarabok legnagyobb beszerzési bázisa a budapesti használtruha-boltok és a lomik.

nyonyo beings alaptörténete a kis- majd később nagyméretű textillények varrásával kezdődött. A ruhák, melyek a nyonyók nyomán megszülettek, hasonlóan kedves gondolatmenetet képviselnek: újrahasznosított anyagokból készülnek, a szabásminták olykor bohókásak, de nagyrészt egyszerűek, minden esetben kötetlenek és változékonyak, olyanok, mintha kedves barátokat cipelnénk magunkon.

További infók 

Schneider Kristóf hatha jógaórája a Mintázatok kiállításon

Mintázatok című kiállítás 14 kortárs művész hímzett vagy a hímzés technikáját, vizualitását megidéző alkotását mutatjuk be. A vásznak és a motívumok között lehetőségünk nyílik megszokott, közös vagy privát mintázataink felülvizsgálatára – miközben a kortárs képzőművészet egy különösen izgalmas szeletébe kapunk betekintést.

Schneider Kristóf hatha jógaoktató speciálisan ehhez a kiállításhoz állított össze egy jógaórát felnőttek részére. Ha 4 év fölötti kisgyerekkel érkeznénk, a jógaóra időtartama alatt alkotómunkával egybekötött gyerekfelügyeletet is biztosítanak a szervezők. A 60 perces napindító jógán pénteken 9-től vehetünk részt a kiállítás terében. A közös mozgás után egy finom tea mellett lehetőségünk nyílik beszélgetni a kiállításról egy rövid tárlatvezetés keretében.  

További infók 

Anti Fitness Club: Huszadik, vendég: Nova Prospect

Idén 20 éve alakult hazánk talán legmegosztóbb, mára már kultikussá vált zenekara az Anti Fitness Club, akik a jubileumi évet mindössze egyetlen koncerttel, a Budapest Parkban ünneplik. A 2015-ben feloszlott zenekar nem tervez újrakezdést, sőt, ígéretük szerint a huszonötödikig csak itt állnak színpadra. A setlist gerincét az immáron 10 éves Metamorphosis albumuk adja, de az egykori zenekartagokkal sorra veszik a punkrock, a Myspace és a zenetévés korszak emblematikus dalait is. A vendégfellépő a Nova Prospect lesz.  

További infók 

Július 16., szombat

Csík zenekar, vendég: Hobo

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már 30 éve töretlen erővel, az idő és a divat múlásával nem törődve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik. A Csík Zenekar ilyen. Jövőbeni műsoraikban a közönség által szeretett igényes, sokszínű zenei világukat viszik tovább az új dalaikban, miközben megidézik azokat a régi szép összeállításokat is, amelyek az utóbbi évtizedek magyar zenei palettáján is nyomot hagytak. A 16-ai koncert vendégfellépője sem ismeretlen, a Csík Zenekar Hoboval együtt áll majd a színpadra.  

További infók 

Bolondgöncök pop-up ruhavásár x flash day

Gólya tetőteraszán ismét vásározhatunk: július 16-án, szombat délután érkeznek különleges hazai ékszerkészítők és tetoválók is, mi pedig kedvünkre válogathatunk a göncök, kiegészítők és flashek közül.

További infók  

Nyár a Czakó Piaczon

Akár kirándulni, akár családi ebédre vagy egy békés otthoni programra készülünk, a Czakó Termelői Piaczon mindent megtalálunk hozzá, ami segít a napi vitaminszükségletet bevinni a szervezetünkbe. A szezonális és hazai termelők portékája változatos, érkeznek többek között a Málna Major, a Hridaya Farm és a Vincze Gomba finomságai, desszert gyanánt pedig érdemes Zsóka réteseivel zárni a kimerítő vásározást.  

További infók 

Naadam: Ünnepi program a Hopp Ferenc Múzeumban

Naadam az egyik legjelentősebb nemzeti ünnep Mongóliában, melyet minden évben egy július 11. és 13. között megrendezett háromnapos fesztivállal ünnepelnek, ahol a nomád múlt hagyományait, kulturális örökségét elevenítik fel. Július 16-án a Hopp Múzeum egy teljes napot lefedő programválasztékkal készül erre az ünnepre. Különleges tárlatvezetésekre, gyerekfoglalkozásra, madárbemutatókra és kreatív programokra készülhetünk.

További infók 

Fran Palermo Quartet

Július 16-án a Fran Palermo Quartet érkezik a PONTOON színpadára. A több mint tíz éve működő nagysikerű indie folk, alternatív rock zenekar most egy négyes felállással szórakoztatja a vendégeket. Az afterről Yambo, Temu és Revithis gondoskodik.  

További infók 

Július 17., vasárnap

Róth Miksa nyomában a Pesti Csikágó rejtekén

Hol rejtőznek Róth Miksa különleges alkotásai? Mi maradt meg az értékteremtő múltból?

Július harmadik vasárnapján fénnyel átitatott üvegképek és csillogó mozaikok nyomába eredünk a korabeli Pest leggyorsabban fejlődő városrészében. Ragyogó és látványos épülethomlokzatokon és egy különleges templom falai között fürkésszük a mozaikon megtörő vagy a tarka üvegen átszűrődő megszínesített napfényt. Elsétálunk a szenvedélyes mester varázsos hangulatú otthonába, amely ma az országban egyedülálló, eredeti berendezésű lakásmúzeum. A régi korokat idéző bútorok, képek és tárgyak között megelevenednek előttünk a múlt században itt élt család mindennapjai. Megtekintjük az üvegfestmény- és mozaikgyűjteményt, ahol szemkápráztató remekművek között megértjük az alkotó, Róth Miksa leleményességét és az üvegműhely virágzásának titkait.  

További infók 

47. Fővárosi Képregénybörze

Kingpin Kiadó július 17-én rendezi meg 47. Fővárosi Képregénybörzéjét a KMO Művelődési Központ és Könyvtárban, ahol a képregénykiadók teljes választékukkala magánszemélyek pedig saját gyűjteményükkel lesznek jelen.

További infók 

Rutkai Bori Banda: Szülinap – Fülinap

Sárkányjárgány, Ribizli Diszkó, Citrom Cirkusz, Űrcsűr, Bandzsáró, Nyuffi, és Hosszúfejű Királyfi – mind a Boriverzum része. A Rutkai Bori Banda egy hatalmas családi bulival ünnepli születésnapját július 17-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Hogy miért Szülinap – Fülinap? Erre a kérdésre is megkaphatjátok a választ a koncerten. Annyit azonban az énekesnő előre elárult, hogy bizony a rokonok és barátok a füleket huzigálva szokták felköszönteni az ünnepeltet. A többi maradjon meglepetés. Legyen ez a Szülinap – Fülinap felejthetetlen élménykoncert kicsiknek, nagyoknak és az ünnepelteknek is! (x)

További infók 

I. Just Craft It Budapest Beer Feszt

Július 14-én, csütörtökön indul a város legújabb sörfesztiválja a Kazinczy utcai Botellón Teraszon. A négynapos Just Craft It ötletét a Beerside (és persze a hozzájuk tartozó Hops Beer Bar és BEER to GO) csapata álmodta meg, szóval a kínálat biztosan nem okoz majd csalódást.

hazai főzdéket a Brew Your Mind, a Horizont, a B*BOP Fermentory és az InVitro képviseli, de skandináv sörökből sem lesz hiány, hiszen többek közt az észt Pöhjala, a dán Mikkeller és To Øl valamint a svéd Dugges és Omnipollo főzdék tételeit is megkóstolhatjuk. A fesztivál brit vonalon is izgalmas dolgokat tartogat, például a Heist és az Emperor's Brewery rumoshordóban érlelt sóskaramellás imperial stoutját, vagy épp a North és a Rivington kollaborációjában készült, friss, nyárias ízvilágú DDH Pale Ale-t. A sörök mellé a Zabáljcsak! BBQ és a Burger Bár-Hol biztosítja a harapnivalókat.  

További infók 

Július 18., hétfő

Mundruczó Kornél, Proton Színház: Frankenstein-terv

Túl 22 vendégjátékon Santiago de Chilétől Párizson át egészen Szöulig, idén a hatodik budapesti helyszínen, a MANYI – Kulturális Műhelyben lesz látható július 18-án a Proton Színház alapító előadása, Mundruczó Kornél és Bíró Yvette drámajátéka, a Frankenstein-terv.  

További infók 

Artist talk: Marcell Nagy – Sane Rapture

Július 18-án, este 19:00-tól rendhagyó beszélgetést tartanak a Barabás Villában Nagy Marcell festőművésszel, egyéni kiállításának záró eseményén.
 
További infók 

Július 19., kedd

Budapest Bossanova

Bossanova Zenekar koncertjét élvezhetjük ezen a keddi fülledt nyári estén a Budapest Jazz Clubban. A zenekar – nevéhez hűen – elsősorban bossa novát játszik, célja az 1950-es évek végén Brazíliából elindult, s „világzeneként” Európa nyugatibb felén rendkívül népszerűvé vált zenei stílus autentikus bemutatása, hazai népszerűsítése. A repertoáron szereplő bossa novák és szambák eredeti hangvétellel, portugálul szólalnak meg.   

További infók 

'capsule boy' tiny desk, (Cz.K. Sebő)

Az Akvárium Petőfi Teraszon április 19-től szeptember 28-ig minden kedden és szerdán hazai zenészek akusztikus koncertjeivel várnak minket. Ezúttal július 19-én a capsule boyt, vagyis Cz.K. Sebő elektonikus zenei alprojektjét hallhatjuk.

„A Platon Karataev egyik dalszerző-frontembereként is alkotó Sebő idén kezdi felpörgetni az álmodozós szintitémákra és puha kickekre épített zeneiségét. A dalokra jellemző a lazaság, a finomság, azonban helyenként hirtelen sötétebb vizekre evez. Hallhatóan inspirálta a francia elektronika és indietronika szcéna, de néhány perc erejéig kortárs klasszikus és techno kitekintések is megjelennek, míg a szettet végig egyben tartja a dalszerző melankolikus, tiszta világa."  
 
További infók 

Július 20., szerda

Fekete Jenő szólókoncert

Fekete Jenőt (azaz Black Eugene-t) nem kell bemutatni a hazai bluesközönségnek3 évtizede töretlen lendülettel teszi a dolgát, sokak nagy örömére. Ezen az estén egy szál gitár kíséretében látogat el a Muzikum Gardenbe, ahol biztosan eljátszik néhány dalt a tavaly megjelent, a blues korai éveit megidéző Blue Walks című lemezéről.  

További infók 

Borszerda: Munkácsy, Mednyánszky

Ha szerda, akkor borszerda: a Magyar Nemzeti Galéria július 20-ai gasztro- és kulturális eseménye Munkácsy és Mednyánszky köré szerveződik. Különböző tárlatvezetések közül választhatunk, 19 órától pedig Gyáni Gábor fog előadást tartani Nagyvárosi társadalom és tömegkultúra – Budapest a két háború között címmel. A zenéről a Tálas Áron Trió gondoskodik, mi pedig a Laposa Pincészet borait kortyolhatjuk.  

További infók 

Címkék