A fügefákkal, rózsákkal és birsalmával teli Török kert után egy picit kutatni kell, cserébe viszont teljes nyugalomban ücsöröghetünk és olvashatunk valamelyik padon, mert bámészkodó turistahadakkal itt nem fogunk találkozni. A mór mintákat idéző díszkút, Karakas pasa tornya és a sok növény egy cseppnyi Keletet ad a Budavári Palota hangulatához.

Az elmúlt időszakban elég gyorsan változik a budai Vár környezete, úgyhogy ha valaki akár egy fél évig nem járt fent, biztosan mellbe vágja a József főhercegi palota és a Vöröskereszt Egylet egykori székházának visszaépített szerkezete. Egy ideje már tartanak az építkezések, de most már egyre inkább szlalomozni kényszerülünk, míg eljutunk A-ból B-be, és akármerre nézünk, biztos, hogy látni fogunk legalább egy építési darut.

A Nemzeti Hauszmann Program során azonban nemcsak a Várnegyed régenvolt épületeit rekonstruálják, de a szökőkutakat és a kerteket is. Ha lesétálunk a Stöckl-lépcsőn és elmegyünk egészen a várfalig, akkor felfedezhetjük a Török kertet, ami annyira kiesik a Budavári Palota turistaattrakciói közül, hogy mi is csak rövid keresgélés után találtuk meg a hozzá vezető utat.

A hangulatos kiskert nevében az oszmán hódoltság idején itt álló török városrészre utal, ez az alsó és a felső várfal között húzódott és egyszerűen csak Újnegyednek, vagyis törökül Jeni mahallenek nevezték. Buda visszafoglalása során a negyed megsemmisült, helyére fákat telepítettek és egészen a 19. század végéig Újvilág-kert néven működött tovább.

A nemrég elkészült eldugott kertben egy picit úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mediterrán, balkáni városkában lennénk: fügefák, birsalmafák, a vörös, a sárga, a rózsaszín és a fehér színeiben pompázó rózsabokrok vesznek minket körül. A mediterrán növényvilág mellett a kert éke még egy mór mintákat idéző díszszökőkút is.

Címkék