Március eleje óta különleges élményben lehet részünk, ha a Kazinczy utcában a Mika Tivadar ház felé sétálunk egy hétvégi estén. Az ablakok elé helyezett sötét függönyök mögött egy misztikus dzsungel vár bennünket titkos, őserdőből előbukkanó haciendával, ahol szuper zenéket hallgatva, a latin-amerikai őslakosok kultúráját megidéző koktélok társaságában hűsölhetünk, amik Staszkiv Gergely, magyar bajnok bartender szakmai irányításával készülnek.

Csütörtök este fél nyolc van, lassan éledeznek a helyek a Kazinczy utcában. Kétszer is elsétálunk Mika Tivadar egykori háza előtt, ami a több mint tíz évig itt működő kulthely tavalyi bezárása óta üresen állt. A függönyök most is össze vannak húzva, kicsit bizonytalanul kukucskálunk be a köztük lévő résen. Szerencsére hamar nyílik az ajtó, ami mögött teljesen más világ vár minket: egy hatalmas dzsungel kulisszái közé érkezünk. A hatás olyan, mintha bekerültünk volna egy Henri Rousseau-képbe, ahol még hirtelen ránk is esteledik.

A faltól falig tartó hatalmas festmények szuper hangulatot adnak a térnek, az pedig nem is teljesen véletlen, hogy az eredmény a francia, naiv alkotó élettel, vibrálással, különleges állatokkal és titokzatossággal teli egzotikus tájait idézi, hiszen egy filmes díszleteket is készítő festőcsapat dolgozott rajta több héten keresztül. Ez tipikusan az a helyszín, ahol buli közben mindig találunk valami csemegét a szemnek, arany párduc és madarak figyelik minden lépésünket. Innen haladunk tovább a hátsó részbe, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy haciendát (latin-amerikai nagybirtok) is találtunk volna a dzsungelben, a dúsgazdag tulajdonosok pedig koktélokkal kényeztetnének bennünket otthonukban. 

A koktélmenü is ezt a hangulatot erősíti, az italok a 2021-es magyar bajnok, Staszkiv Gergely bartender szakmai irányítása mellett készülnek, neki hamarosan a Kubában rendezett világbajnokságon is szurkolhatunk majd. Ha nem ismerjük az egyre erősödő hazai koktélvilágot, netán az édes alkoholokat kirakatvigyorral összelötykölő mixer képe él bennünk, akkor nagyon gyorsan radírozzuk ezt ki a fejünkből, mert a jobb bárokban – amilyen a Mitico is –, a koktélok az ízek teljes spektrumára hatnak, a helyben készült shrubokból (ecettel tartósított gyümölcsös koktélalap), cordialokból (cukorral kifőzött gyümölcshús) és alapokból keverik azokat az italokat, amelyekből a bartender segítségével ki tudjuk választani a kedvencünket.

A Mitico tematikája az őslakosok hagyományaira és az őket körülvevő kultúrára, mítoszokra épül. A jelenlegi signature koktélok az aztékok, inkák és maják isteneit és mondáit idézik, de a későbbiekben afrikai ihletésre is számíthatunk majd. Az italok és a hozzájuk tartozó történetek nagyon jól kidolgozottak és messzire repítik a képzeletet.

Az a legjobb, ha a bulit egyből Intivel, az inka napistennel indítjuk, aki a legendák szerint minden éjjel száműzi a napot az óceánba. Készüljünk mi is az éjszakára a róla elnevezett férfiasabb, kávélikőrös, whiskys ízvilágú itallal (3600 Ft), amibe természetesen, ha már az inkákról van szó, a Joseph Carton Cacao likőrnek hála, némi kakaós jegy is vegyül.

Szuper érzés, hogy a „csajos ízvilág” a Miticóban nem merül ki abban, hogy egy koktél harsogóan gyümölcsös és édes. Ezt bizonyítja az Añañuca (3800 Ft) is, ahol a vodka alapú koktélt házi, hibiszkusz-ananász-gyömbér cordial teszi teljessé. A virágos ízjegyek és az utánuk kibontakozó enyhe csípősség között az ananász teremt tökéletes harmóniát, míg az ital csodás, vörös színe megidézi a névadó virágot, amelyhez egy ultraromantikus, őszinte szerelmet és hűséget jelképező chilei monda is kötődik. Ha pedig valami igazi frissítőre vágyunk, és bírjuk a kardamomot, akkor kóstoljuk meg a belőle készült sziruppal, Black Tears rummal és gyömbérsörrel kevert Viracochát (3600 Ft), amely nevében egyenesen az inka hitvilág teremtő istenségére utal. 

A Mitico rejtett és misztikus hangulatát mindenképpen érdemes kipróbálni, de aki a nyárra való tekintettel szívesen ücsörögne inkább a szabadban, az a szomszédos, szintén a helyhez kötődő Backyardban megteheti. A koktélok itt is Staszkiv Gergelyt dicsérik, a koncepció pedig a kertekben is megtalálható fűszernövényekre és virágokra épül.

A hangulat és az italok mellett a bárban nagy szerep jut a jazznek, a funknak és a soulnak is, amit hol az élőzenés színpadon, hol DJ-szettekben hallhatunk, ezzel a görög származású tulajdonos, Dimitris Kalaitzidis az athéni klubok hangulatát szeretné megidézni, ahol a kiváló italok mellett a tánc sem számít ördögtől valónak. A hely koncepciója is az ő ötletét dicséri: a Mitico nemcsak a lépten-nyomon beköszönő misztikus hangulatra utal, hanem a Mika Tivadar Company összevonása is, nevében megidézi a rézművest, akinek a Kazinczy utcai épületet köszönhetjük. Ha tehetné, ő is bizonyára velünk koktélozna most ezen a szuper helyen, aminek segítségével mindannyian néhány órás egzotikus nyaraláson érezhetjük magunkat.

Címkék

Elérhetőségek

Mitico Budapest 1075 Budapest, Kazinczy utca 47. Facebook-oldal