Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra Hírek

QR-kódok segítségével mostantól még többet megtudhatunk a Fiumei úti sírkert legkiemelkedőbb szobrairól

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szoborparkká varázsolta a Fiumei úti sírkertet abban az értelemben, hogy a síremlékek legfontosabb szobraira QR-kódokat helyeztek el, melyek segítségével minden információt megtudhatunk az adott szoborról.

A Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) fenntartásában található több budapesti temető, melyek ismertségét tűzte ki célul a szervezet. Ehhez pedig a digitális világot hívták segítségül. Két éve indították útjára a FiumeiGuide applikációt, amit most a Szoborpark-projekt követ, ami úgy tekint a sírkertre, mint kiállítótérre, méghozzá azon az alapon, hogy a síremlékek némelyike művészeti alkotásként is értelmezhető. 

A projekt részeként eddig összesen 50 szobrot választottak ki, és 23 parcellánál helyzetek el QR-kódot, melyek segítségével elsősorban nem arra kapunk választ, hogy pontosan ki nyugszik a sírban, hanem arra, hogy az adott alkotás milyen művészettörténeti értékkel bír. A kóddal a Fiumei úti sírkert weboldalára juthatunk el, ahol minden információt megkapunk a szoborról, az alkotóról, és mindezt nemcsak magyar, hanem angol nyelven is. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra Hírek

Ingyenes és nyitott művészettörténeti előadássorozat indul az ELTE-n és a Képzőművészeti Egyetemen

Miután érthetetlen módon törölték a Nemzeti Alaptantervből a művészettörténetet, a két egyetem igyekszik pótolni azt a középiskolások számára, de az előadásokat persze bárki más is látogathatja.

Látnivalók és kultúra

Budapest legnagyobb bérháza volt egykor, és bunker is van a tetején – A Bethlen Gábor tér 3.

A Bethlen Gábor tér 3. alatti eklektikus lakóház aljában működik a Bethlen Téri Színház, ami befogadó színház, táncszínházi produkciók játszóhelye.

Neked ajánlott

A