A piacozás mint életforma és annak kultúrája is újra kiépülőben van, aminek részeként a Föld fenntarthatósága és a saját egészségünk mellett a hazai kistermelők további fejlődését is segíthetjük. A vásárlók bizalmát pedig pont az olyan piacok tudják majd visszaállítani, mint a hűvösvölgyi Üvegház Piac.

Minioázis a gasztrosivatagban címmel számoltunk be néhány hónapja a Hűvösvölgy és Máriaremete határán nyílt, hiánypótló deliről, Az Anyám Kenyeritről. A környék igényes kínálata azonban a napokban tovább bővült, mivel előző hétvégén egy slambucozós, kóstolgató közösségi élmény keretében közvetlenül a deli mellett megnyílt az Üvegház Piac. Nemcsak a nevében kínálja hazai kistermelők áruit, hanem minden esetben a termelőig tudja visszavezetni az eredetet, sőt még az elérhetőségeket is megadják nekünk, ha, nagyobb tételben szeretnénk (közvetlenül) vásárolni. A névválasztás amúgy találó, mivel egy régi üvegház adja a piac magával ragadó, egyedi hangulatát.

Bizalom és egymás segítése ez a kulcsa az igazi piacozásnak. A piacozás ugyanis egy életforma, ami, úgy tűnik, ismét egyre többünk fejében motoszkál követendő példaként, hiszen itt nemcsak a fenntarthatóságról van szó, hanem igazán minőségi alapanyagokról, amik vásárlása egyben a hazai kistermelők támogatását is jelenti. A bizalmat pedig vissza kell ehhez építeni. Az utóbbi évtizedekben sokan próbáltuk ezt az utat járni, de akaratlanul is bennünk volt a „ki tudja, honnan van?” lelkesedésromboló érzése. 

Az Üvegházban ettől nem kell tartanunk. Gergő és Péter (a piac üzemeltetői) abszolút megérezték a környék igényeit, és – bár még nagyon a nyitás elején vagyunk – a hűvösvölgyi üvegházat szánják központnak, hogy akár Nagykovácsiban, akár a közeli Pilis néhány településén rendszeresen megjelenjenek kiváló minőségű hazai termelői áruikkal: csicsóka, batáta, eper, száraztészta, lekvár, méz, székely fűszerkeverékek, és még sorolhatnánk. Piacozni szerintünk kifejezetten menő, és a környék nevében üdvözöljük is a remek kezdeményezést. Nagyon vártuk már!

A piac hétköznap 10 és 18 óra között, hétvégén pedig 9 és 13 óra között tart nyitva.

Címkék

Elérhetőségek

Üvegház Piac – Hűvösvölgy 1029 Budapest, Ördögárok utca 69. Facebook-oldal Weboldal