A fecskék magyarországi állományának folyamatos csökkenése miatt 80 új fecskebölcső kihelyezésével segíti a madarak fészekrakását a Magyar Madártani Egyesület és a Zöld Dunakanyar Alapítvány. Az új fészkek Budapest-közeli vasútállomásokra kerülnek.

A fecskék előszeretettel fészkelnek a vasútállomások épületeinek ereszei alatt, de az állomások korszerűsítése miatt többször kellett lakóhelyüket elhagyniuk. Ugyanakkor a MÁV számára is fontos a természetvédelem, így a madártani egyesülettel közösen mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fecskék minél hamarabb visszatelepüljenek. Az elmúlt években számtalan vasútállomásra helyeztek ki fecskebölcsőt, most Budapest közelében, a Dunakanyarban is megfigyelhetjük ezeket az agyagtárgyakat, mivel 80 új fecskebölcsőt kap a vasúttársaság

A fészkek közel felét már fölszerelték a Dunakanyar megállóiban, Nagymaros-Visegrádon 16, Kismaroson és Nagymaroson 6-6, Verőcén 10 új otthon várja a szárnyas lakókat, a műfészkek alá pedig deszkából készült fecskepelenka kerül. Utazás közben remélhetőleg gyakran láthatjuk majd a madarak repkedését. 

Forrás: MÁV

Címkék