A Fővárosi Önkormányzat 2021 őszén, tekintettel a feladat jelentőségére és komplexitására, térépítészeti tervpályázatot hirdetett a Városháza Park megtervezésére. Összesen 19 pályamű érkezett, melyeket a tájépítész-, építész- és városépítész-szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság értékelt és választotta ki a díjazott terveket. Első helyezett a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve lett. A győztes iroda 4 millió forintos díjat, valamint a park továbbtervezésének lehetőségét nyerte el a tervpályázaton.

A Fővárosi Önkormányzat évtizedes adóssága – egyben a Főváros vezetésének egyik legfontosabb választási ígérete –, hogy a Városháza előtti elzárt, jelenleg parkolóként használt területen Budapest új (zöld)főterét alakítsa ki és visszaadja azt a budapestieknek, amely így a főváros ideális főtere lehetne. A téren parkosított agorát alakítanának ki, amely az aktív közéleti részvétel, a nyílt társadalmi vita helyszínévé válhatna. Az erre kiírt pályázat eredményhirdetése megtörtént. A tervek elkészítését és az engedélyek megszerzését követően kerül majd sor a megvalósításra, így – a tervek szerint – az új Városháza Parkot 2024-ben vehetik birtokba a budapestiek, addigra pedig a Városháza Károly körúti homlokzatának felújítása és a Merlin épülete is elkészül.

„Ez a pályamű minden tekintetben alkalmas arra, hogy betöltse azt a szerepet, amit Budapest új főterének tudnia kell: ikonikus, szinte az űrből is felismerhető terv, amely a zöldfelületet állítja a tér középpontjába, és amelynek szimbolikája megegyezik a demokráciáról alkotott felfogásunkkal, a tér akár négy, egyidejű politikai rendezvény megtartására is alkalmas. Szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, emellett tartalmazza a szivacsváros koncepció követelményeit a csapadékvizek felhasználásáról is” – méltatta a pályaművet Kerpel-Fronius Gábor.

Az új Városháza Park kapcsán a Főváros három célt határozott meg:


1. A Városháza Park legyen Budapest zöld főtere, ennek érdekében Budapest szívében 8000 m²
új zöldfelületet hoznak létre. A parkot fásítják, hogy
kellemes hangulatú helyet alakítsanak ki és enyhítsék a nyári kánikulák hatásait, a
csapadékvizet pedig helyben hasznosítják a környezettudatosság jegyében.
 
2. A „Nyitott Városháza” megvalósításával közelebb hozzák az emberekhez Városháza napi
működését, Budapest új főterét a demokrácia és a társadalmi viták helyszínévé teszik.
Helyet adnak megemlékezéseknek, társadalmi és politikai rendezvényeknek, a Városháza
földszinti helyiségeit pedig megnyitják kulturális, közösségi és ügyfélforgalmi célokra.
 
3. Az új park legyen a budapestiek találkozóhelye, ennek érdekében helyet adnak az alkalmi
rendezvényeknek, hogy a Városháza Park a kultúra és a találkozások helyszíne legyen. A
Budapest Galéria, a Merlin felújított épülete és a Városháza megnyitott földszinti tereinek
együttesével új kulturális teret hoznak létre a város szívében.

Címkék